Ostanimo u kontaktu

PROIZVOĐAČIMA NIJE LAKO

Poljoprivrednici upozoravaju na nekontroliran uvoz manje kvalitetnih proizvoda

Objavljeno prije

Vrgorački proizvođači jagoda godinama upozoravaju na nekontroliran uvoz jagoda iz raznih zemalja, jagoda koje su prema njihovom mišljenju slabije kvalitete i s puno manje korisnih tvari u odnosu na njihove. Od te proizvodnje žive brojne obitelji i kako sami ističu, od te proizvodnje mogu donekle dobro živjeti.

I dok je berba jagoda u vrgoračkom kraju u tijeku, a ovdje moramo spomenuti da takva proizvodnja postoji i u krškom polju Jezero, neretvanski proizvođači su u kampanji sadnje lubenica na više od 200 hektara zemljišta.

I oni godinama upozoravaju na posljedice nekontroliranog uvoza lubenica slabije kvalitete iz trećih i inih zemalja pa i po dampinškim cijenama. Stoga traže i mole sadržajniji nadzor u procjeni kvalitete kako bi mogli normalno prodavati svoje voće, osigurati kakve-takve prihode i nastavak proizvodnje u vlastitom okruženju.

Ista je stvar i s neretvanskim povrćem i drugim voćem.

Apeli poljoprivrednika su razumljivi i razumni, samo je pitanje koliko će njihove apele i zahtjeve uvažiti uvoznici, trgovački lanci i drugi u nizu koji sudjeluju u utakmicama  europskog i ne samo europskog otvorenog tržišta.

Nitko nikome, naime, ne može zabraniti da na tržnicama ili u trgovačkim centrima kupuje određene proizvode koji su na policama i koji kupcu odgovaraju ili prema cijeni ili prema kvaliteti.

Državni intervencionizam davno je zaboravljen, zapravo više ne postoji, jer on nije oznaka demokratičnosti u poslovanju niti je znak otvorenog tržišta u svim segmentima od proizvodnje do prodaje.

Neretvanski proizvođači voća i povrća navikli su na brojne nedaće. Prevladavali su ih svojim znojem na njivama, radom i nastojanjima da prežive. Sigurni smo da će mnogi prevladati i zakonitosti novo tržišnih formula.

APSOLUTNA POBJEDA U PRVOM KRUGU

Dalibor Milan zahvalio građanima na potpori: blizu 10 vijećnika i pobjeda od 60% glasova birača – prvi su neslužbeni rezultati

Objavljeno prije

Dalibor Milan  večeras je zakoračio u novi mandat na čelu grada Metkovića, sa zamjenikom Robertom Dokom.

Po prvim neslužbenim rezultatima Milan je osvojio 60 posto glasova za mjesto gradonačelnika te blizu 10 vijećničkih mjesta, što je dosad najbolji rezultat HDZ-a u gradu Metkoviću.

Čestitamo Daliboru Milanu i Robertu Doki i donosimo pobjedničku izjavu…

Po prvim neslužbenim rezultatima za župana DNŽ Nikola Dobroslavić (40%) i Božo Petrov (21%) idu u drugi krug.

Gradsko vijeće Grada Metkovića podijeljeno je na listu HDZ-a sa 52%, Mosta 30% i listu Maše Plećaš Gabrić sa 8%.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije