Ostanimo u kontaktu
Advent Metković LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

27. HRVATSKI FESTIVAL MANDOLINISTA 'MANDOLINA IMOTA'

Ove godine više orkestara i više mladih mandolinista, među njima i Mandolinski orkestar KUD-a Metković

Objavljeno prije

Koncertom popularnih evergreena u subotu navečer zatvoren je ovogodišnji, 27. po redu Hrvatski festival mandolinista “Mandolina Imota”, jedini mandolinski festival u Hrvatskoj.

Program je započeo u subotnje jutro u koncertnoj dvorani Glazbene škole “Dr. Fra Ivan Glibotić”. Okupljene mandoliniste i publiku pozdravila je zamjenica gradonačelnika grada Imotskoga Ana Marija Radeljić, koja je svima poželjela ugodan boravak u Imotskom. Festival je otvorila županijska vijećnica Jadranka Brečić, koja je okupljene pozdravila u ime župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana.

– Županija će i dalje nastaviti podržavati ovaj festival. Iza svih vas stoji veliki rad i trud, koji se itekako vidi kroz sve ove godine. Mi smo ovdje samo kako bismo poželjeli nastavak kvalitetnog rada, – poručila je Brečić.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Osam orkestara i puno mladih mandolinista

Umjetnička direktorica festivala profesorica Antonela Rebić navodi kako je ove godine u natjecateljskom dijelu sudjelovalo ukupno osam orkestara iz Republike Hrvatske. Ove godine nije bilo natjecatelja iz drugih zemalja jer je financijska situacija teška. Međutim, kvaliteta je bila na iznimnoj razini, a i broj orkestara koji je sudjelovao veći je u odnosu na prošlu godinu.

– Moram naglasiti kako mi je jako drago što smo mogli vidjeti jedan podmladak koji je došao iz Zagreba. Naime, Hrvatsko grafičko glazbeno društvo “Sloga” iz Zagreba dovelo je svoj mladi orkestar. Oni su s nama već 27 godina, a ovo je prvi put da su došli s ukupno 16 mladih mandolinista. Obećali su da će ih dogodine dovesti i 50, – ponosna je profesorica Rebić.

Sveznalica 7400xXpx

Nije samo zagrebačka “Sloga” dovela mlade svirače. I drugi su orkestri doveli dosta mladih mandolinista, koji su imotskoj publici i kolegama iz drugih orkestara predstavili svoj rad. Tako je po prvi put u Imotski došao mandolinski orkestar iz Metkovića.

– Djeca su oduševljena. I nama je drago što su nam došli kako bismo se svi družili i svirali. Na njihovim licima osjetite radost i veselje, a pokazali su nam da su odlična skupina i da odlično muziciraju, – navodi umjetnička direktorica “Mandoline Imote”.

Festival koji čuva mandolinu

Imotski festival jedini je mandolinski festival u Hrvatskoj. Uz jednu stanku zbog pandemije koronavirusa, ovaj događaj bilježi kontinuitet od samoga početka. Ističu kako na taj način pokušavaju očuvati mandolinu, koja je tradicijski instrument Republike Hrvatske. Instrument je to za kojega su pisali brojni veliki skladatelji 18. i 19. stoljeća, a danas se promovira na razne načine.

– Dobivamo informaciju sa sjevera Hrvatske da se osniva novi orkestar u Samoboru, pa će i oni nastojati doći dogodine. Bilo bi mi drago da se mandolina proširi na još više gradova, – poručuje profesorica Rebić.

Priča o “Mandolini Imoti” započela je 1996. godine kada je održan prvi festival u Imotskom, dok se ideja stvorila na susretu mandolinista u Trogiru.

– Tada je pokojni gospodin Marin Katunarić, koji je tada vodio splitski orkestar i koji je moga oca učio svirati mandolinu, pa je on kasnije prenio u Imotski način sviranja mandoline, došao na ideju da se susreti pretvore u natjecanje. Razgovaralo se o tome tko će preuzeti domaćinstvo festivala i mi Imoćani smo pokazali spremnost, kao i uvijek. Imali smo potporu i Franjevačkog samostana u Imotskom te pokojnog fra Vinka Prlića koji nam je izišao ususret. Prvi festivali su krenuli upravo koncertima u crkvi te natjecanjima koji su se održali do današnjega dana, – prisjeća se Antonela Rebić.

Priznanje za splitsku Umjetničku akademiju

U A kategoriji komornih sastava prvo mjesto osvojio je kvartet Umjetničke akademije iz Splita, a u B kategoriji komornih sastava drugo mjesto osvojio je mandolinski orkestar Kvadrilja iz Trogira. U A kategoriji mandolinskih orkestara treće mjesto osvojili su mandolinski orkestar Anđeli svirači iz Splita te mandolinski orkestar Metković, dok je drugo mjesto osvojio mandolinski orkestar Sloga iz Zagreba. U istoj kategoriji prvo mjesto osvojio je mandolinski orkestar Imotski. U B kategoriji mandolinskih orkestara drugo mjesto osvojio je mladi mandolinski orkestar Sloga iz Zagreba, a prvo mjesto je osvojio mandolinski orkestar Sanctus Domnio iz Splita.

Svake godine na Mandolini Imoti dodjeljuje se plaketa Marin Katunarić za osobit doprinos promidžbi mandolinske glazbe u Hrvata. Ove godine tu nagradu dobila je Umjetnička akademija iz Splita. “Po prvi put u povijesti na akademiji imamo predmet mandolinu, zahvaljujući upravo Ivani Kenk Kalebić i ekipi koja se godinama borila za to”, rekla je profesorica Antonela Rebić prilikom dodjele ove plakete. Voditeljica katedre mandoline na Umjetničkoj akademiji u Splitu docentica Ivana Kenk Kalebić zahvalila je na dodjeli plakete, navodeći kako je velika stvar što je mandolina na akademiji stavljena uz bok sa svim ostalim instrumentima.

– Prisutna je kao klasični instrument i možemo nadograđivati sve što je počelo u Imotskom s ovim festivalom. Broj mladih koje sam vidjela ovdje u Imotskom uistinu je obećavajući i već sam odabrala tko bi mogao doći na akademiju, – izjavila je voditeljica katedre mandolina, docentica Ivana Kenk Kalebić.

Na festivalu je nastupio i Mandolinski orkestar KUD-a Metković te osvojio treće mjesto u A kategoriji.

Izvor/foto: RadioImotski.hr

ADVENT METKOVIĆ

Koncert Srđana Bulata u Galeriji GKS-a Metković

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

U Galeriji GKS-a Metković sinoć je gitaristički koncert održao Srđan Bulat.

Srđan Bulat koncertni je umjetnik posebne scenske izražajnosti. Osvojio je najviše nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru te je svirao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dr. Publici u Metkoviću izveo je solistički recital na klasičnoj gitari s programom skladatelja 19. i 20. stoljeća.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održan je uz potporu Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije