Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DUNEA-in PROJEKT LEGEND

OŠ Opuzen među prvima u Hrvatskoj dobila grijanje na geotermalnu energiju

Objavljeno prije

OŠ Opuzen, geotermalna energija

Osnovna škola u Opuzenu među prvim je školama u Hrvatskoj koje se griju koristeći geotermalnu energiju. Rezultat je to EU projekta LEGEND, kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA. Investicija je vrijedna 100.000 eura, a riječ je o demonstracijski pilotu koji će ukazati na brojne benefite korištenja energije tla, kao oblika obnovljivog izvora energije.

Sveznalica 7400xXpx

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić jučer je obišao novi pogon i tako službeno označio završetak radova. Projektom je financirana ugradnja geotermalnih košara, strojarskih i elektrotehničkih instalacija te radijatora, kao i sve istražne radnje koje su tome prethodile, a škola se već grije kroz novi sustav.

Na ovaj način Županija i DUNEA potiču korištenje obnovljivih izvora energije, a primjer u Opuzenu najbolje govori o tome kako se sredstva iz EU fondova mogu dobro iskoristiti za banefite lokalne zajednice, kazao je župan Dobroslavić. Ravnatelj škole Zlatko Sušan zahvalio je DUNEA-i i Županiji na vrijednoj investiciji koja će smanjiti troškove grijanja i povećati njegovu učinkovitost.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na svečanosti upriličenoj ovom prigodom o projektu je govorila direktorica DUNEA-e Melanija Milić te projekt menađer Tomislav Rudinica, kao i predstavnici izvođača radova prof. Tomislav Kurevija i Ivica Pavleković.

Osnovni cilj projekt LEGEND, iz IPA Adriatic programa prekogranične suradnje, jest skrenuti pozornost na geotermalnu energiju kao jedan od najvažnijih i najekonomičnijih izvora obnovljive energije, kako bi se rasprostranila upotreba obnovljivih izvora energije umjesto uporabe fosilnih goriva. Kolike su uštede moći će se pratiti i uz pomoć monitoring sustava koji u holu škole iskazuje brojke o potrošenoj energiji i ostvarenoj štednji. Projekt LEGEND trajao je tri godine i završava s krajem 2014.

Kao jedan od ključnih promotivnih alata projekta LEGEND predviđeni su demonstracijski piloti ugradnje toplinske pumpe u javnim zgradama. Zbog velikog dvorišta s pogodnim sastavom tla za iskorištavanje plitkih geotermalnih potencijala, za pilot investiciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odabrana je Osnovna škola Opuzen. Zbog veličine škole i ograničenosti financijskih sredstava ovim tipom grijanja nije obuhvaćena cijela škola, već njezin sjeverni dio koji je izložen nižim termičkim utjecajima. Postojeći termotehnički sustav grijanja s loživim uljem prenamijenjen je na obnovljivi izvor energije – dizalicu topline s tlom kao izvorom energije, što će školi znatno smanjiti troškove za grijanje. Investicija je vrijedna oko 100.000 eura, a sustav grijanja je već u funkciji. Sami radovi su se odvijali u 3 faze: geološko istraživanje, instalacija geotermalnih košara, te strojarske i elektrotehničke instalacije.

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Sveznalica 7400xXpx

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije