Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

KAMP BRKATE SJENICE

Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’ završilo s prstenovanjem ptica

Objavljeno prije

Foto: Bariša Ilić

Polovicom osmog mjeseca tekuće godine završeno je prstenovanje stalnim naporom – CES gdje se u kampu Brkate sjenice prstenuje u vrijeme razmnožavanja ptica koje je započeto krajem četvrtog mjeseca, javlja nam Bariša Ilić iz Ornitološkog društva Brkata sjenica.

Prstenuje se uvijek na istom mjestu u isti broj mreža u dvanaest izlazaka u pravilnim razmacima od deset dana. Na taj način kroz period od više godina(do sad šest) mogu se pratiti gnijezdeće populacije ptica koje gnijezde na tom području,koliko mladih se izleže,koliko ih preživi ,kolika je stabilnost populacije i još mnogo zanimljivosti vezanih za gnijezdeću populaciju ptica. Ulovljeno je i prstenovano nešto preko 500 ptica što znači otprilike isti broj kao i dosadašnjih godina. Zadovoljni smo brojem ptica, a i vrstama na gniježđenju na spomenutom lokalitetu.

Nakon kratke stanke započeto je i standardno prstenovanje ptica selica koje su već krenule sa selidbom. Najviše za sada imamo trstenjaka,velikog trstenjaka,trstenjaka cvrkutića i trstenjaka rogožara, zatim grmuše,sivu grmušu,grmušu čevrljinku, grmušu pjenicu i crnokapu grmušu. Tu su još vodomari, rusi svračak, svilorepa, žuti voljić, veliki cvrčić, mala štijoka, siva štijoka, riđa štijoka, pčelrice, vijoglav itd.

Za sve one koji su zainteresirani za prstenovanje kao promatrači, informacije možete dobiti na broj mobitela 097 727 0424 – Bariša Ilić.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije