Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

3D MODELARSTVO

Opuzenci Stipan Ujdur i Ivan Popić oživljavaju drevnu Naronu

Objavljeno prije

Augustov hraqm i Curia u Naroni, Vid

Poznati neretvanski 3D-modelari Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena oživljavaju drevnu Naronu. U 3D formatu su napravili Augustov hram, Curiu i dijelom forum.

Za proširenje izrade 3D modela Narone potreban im je veći tim i bolja tehnika. U razgovorima su s ekipom iz Nizozemske koja trenutno radi na 3D modeliranju klaustra crkve sv Ivana u Arnhemu, o čijem završetku i ovisi kada će im se moći priključiti u izradi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Nama je namjera napraviti kompletnu antičku Naronu, za što je potrebno mnogo vremena i jača ekipa. Potrebna su nam i kvalitetnija računala koja mogu pokrenuti kompleksnije programe, ali takva računala mi u Opuzenu nemamo, – rekao nam je Stipan Ujdur.

Cijeli projekt rendiran je u SketchUpu  NXT I renderu u 10 slojeva, a trajanje izrade jednog snimak prosječno je pet sati, jako dugo, ali to tako funkcionira za fotorealistično rendiranje, slikavanje, 3D modela.

– Geolokalitet Vida je pravljen skeniranjem lokaliteta preko dva satelitska programa, s jednoga je skenirana geolokacia u 3D formatu a s drugoga je skeniran snimak u većoj rezoluciji pa je sve skupa programski spojeno u jednu 3D cjelinu. Izrada 3D modela je pravljena po jednom snimku u Wikipediji, za koji nismo uspjeli saznati  ime autora. Za sada je napravljen Augustov hram, Curia i dio foruma, slijedi rad na izradi 3D modela gradskih bedema koje će trebati postaviti na 3D model geolokaliteta Vida, dijela gdje je bila Narona, – otkrio nam je Ujdur.

Donosimo rendirane snimke dosadašnje izrade…

Piše: Dalibor Čutura

GABELA

Dvije osobe privedene, uzgajali canabis u plasteniku

Objavljeno prije

U četvrtak, 13.10.2022. godine, djelatnici Sektora krim. policije MUP-a HNŽ lišili su slobode dvije osobe iz Gabele, I.R .(1980) i N.R.(1980), zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, javio je Čaportal.

Naime, temeljem pismene Naredbe Općinskog suda Čapljina izvršen je pretres plastenika u Gabeli, na zemlji u vlasništvu I. R., kojom prilikom je pronađeno ukupno 15 stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu Canabis, visine 2,40 m.

Osobe su zadržane radi kriminalističke obrade, a o svemu je upoznat tužitelj, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije