Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

3D MODELARSTVO

Opuzenci Stipan Ujdur i Ivan Popić oživljavaju drevnu Naronu

Objavljeno prije

Augustov hraqm i Curia u Naroni, Vid

Poznati neretvanski 3D-modelari Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena oživljavaju drevnu Naronu. U 3D formatu su napravili Augustov hram, Curiu i dijelom forum.

Za proširenje izrade 3D modela Narone potreban im je veći tim i bolja tehnika. U razgovorima su s ekipom iz Nizozemske koja trenutno radi na 3D modeliranju klaustra crkve sv Ivana u Arnhemu, o čijem završetku i ovisi kada će im se moći priključiti u izradi.

– Nama je namjera napraviti kompletnu antičku Naronu, za što je potrebno mnogo vremena i jača ekipa. Potrebna su nam i kvalitetnija računala koja mogu pokrenuti kompleksnije programe, ali takva računala mi u Opuzenu nemamo, – rekao nam je Stipan Ujdur.

Cijeli projekt rendiran je u SketchUpu  NXT I renderu u 10 slojeva, a trajanje izrade jednog snimak prosječno je pet sati, jako dugo, ali to tako funkcionira za fotorealistično rendiranje, slikavanje, 3D modela.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Geolokalitet Vida je pravljen skeniranjem lokaliteta preko dva satelitska programa, s jednoga je skenirana geolokacia u 3D formatu a s drugoga je skeniran snimak u većoj rezoluciji pa je sve skupa programski spojeno u jednu 3D cjelinu. Izrada 3D modela je pravljena po jednom snimku u Wikipediji, za koji nismo uspjeli saznati  ime autora. Za sada je napravljen Augustov hram, Curia i dio foruma, slijedi rad na izradi 3D modela gradskih bedema koje će trebati postaviti na 3D model geolokaliteta Vida, dijela gdje je bila Narona, – otkrio nam je Ujdur.

Donosimo rendirane snimke dosadašnje izrade…

Piše: Dalibor Čutura

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije