Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

UDRUGA HRVATSKI DOMOBRAN I UDRUGA NARENTA

Održana tribina na temu ‘Crkva i politika u Hrvatskoj’

Objavljeno prije

Tribina na temu 'Crkva i politika u Hrvatskoj'

Sinoć je u galeriji GKS u Metkoviću održana tribina, u organizaciji Udruge Hrvatski domobran – ogranak Metković i Udruge Narenta iz Metkovića, na temu Crkva i politika u Hrvatskoj. Predavač na tribini bio je dipl. ing. Zvonimir Nikolić.

Predavač je u prvom pitanju koje je glasilo „Smije li se Crkva miješati u politiku“ namjerno podcrtao glagol miješati se, što unaprijed predodređuje negativan odgovor. Riječ miješati se u ovom je slučaju imala ima isti prizvuk kao uplitati se, gurati nos, 

Ovaj pojam je detaljnije objašnjen, u drugom pitanju koje se ticalo sekularizma. Sekularizam dolazi od latinske riječi koja znači posvjetovljenje, a kasnije se to tumačilo kao odvojenost. U prvoj fazi bio je to zahtjev za posvjetovljenje ustanova, bolnica i škola, što je do tada bilo u djelatnosti Crkve. Druga faza je bio zahtjev za odvajanje Crkve od države, što je povijesno završen proces, pa i sama Crkva je svojim zakonom zabranila ministerijalnim svećenicima sudjelovanjem u bilo kojem obliku državne vlasti. Treća faza je bio zahtjev za odvajanje Crkve od društva, a u cilju ostvarenja glavne parole su bile kao se Crkva ne smije miješati u politiku i kako je vjera privatna stvar. I ova faza je skoro povijesno dovršena, jer velik broj ljudi koji se deklariraju kao katolički vjernici su usvojili te parole kao istinite, što je predavač upozorio kako je upravo to glavni problem hrvatskoga društva. Četvrta faza je odvajanje čovjeka od Crkve, što se vidi iz svakodnevnih medijskih i ne samo medijskih napada na Crkvu. Ako bi se čovjeka odvojilo od Crkve, to bi ujedno značilo odvajanje od Boga, jer u nedostatku duhovne hrane i pića koje nam daje Crkva, ljudska duša oboljeva i umire.

Predavač u pitanju „Imaju li Crkva i politika dodirnu točku ili možda čak i zajedničko područje“ zaključuje kako je prema vatikanskim dokumentima opće dobro vrhovno načelo socijalnog nauka Crkve, i zemaljsko poslanje Crkve. Kako je politika javno djelovanje u cilju ostvarenja općeg dobra, to znači da Crkva i politika nemaju samo dodirnu točku, nego i zajedničko područje. Kako je čovjek fizičko, duhovno i intelektualno biće, to znači da je  za razvitak nekog društva ili države nužna sinergija fizičkih (financijskih), duhovnih i intelektualnih kapaciteta svih institucija društva. Iz toga se da zaključiti da bez duhovnih kapaciteta Crkve razvitak hrvatskog društva nije moguć, jer bi to bilo invalidno društvo i država – zaključio je predavač Zvonimir Nikolić!

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije