Ostanimo u kontaktu

UDRUGA DOBRA

Održana radionica ‘Europska iskustva u upravljanju javnim dobrima: Napulj-naučene lekcije’

Objavljeno prije

Foto: Udruga Dobra

Foto: Udruga Dobra

U sklopu projekta Za odgovorno i transparentno  upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima, u prostorijama Udruge DOBRA u četvrtak 19. listopada, održana je radionica pod nazivom Europska iskustva u upravljanju javnim dobrima: Napulj-naučene lekcije.

Simona Pavlović, predstavnica Dobre, zainteresiranim je građanima i predstavnicima civilnog društva na radionici prenijela iskustva upravljanja vodnim resursima koje je donijela sa studijskog putovanja u Napulj.

U Italiji je, naime u lipnju 2011. godine na inicijativu građana održan referendum o privatizaciji vodoopskrbe i odvodnje. Na referendum je izašlo 56,9 % birača od kojih je protiv privatizacije vodoopskrbe i odvodnje glasalo čak 95,35 %. Nakon uspješnog referenduma, nova je gradska vlast u Napulju, u suradnji sa aktivističkom i akademskom zajednicom ne samo rekomunalizirala napuljsko poduzeće za vodoopskrbu i odvodnju, nego i kroz mehanizme participativne demokracije uvela sustav upravljanja u kojem razne aktivne društvene grupe imaju određenu razinu kontrole nad poduzećem. Napulj je izvrstan primjer kako je građanska inicijativa uspjela spriječiti pokušaj privatizacije vodoopskrbe, istaknula je Pavlović.

20. listopada predstavnici partnerskih udruga u Dubrovniku su dijelili materijale iz projekta i pozivali građane na radionicu o pomorskom dobru koje se održala 21. listopada u prostorijama Art radionice Lazareti. O pomorskom dobru i o tome imaju li građani pravo na slobodan pristup pomorskom dobru govorio je Enes Čerimagić pravnik udruge Zelena akcija.
Pomorsko dobro je javno dobro i u interesu građana je zadržati nadzor nad njim, tumači pravnik Zelene akcije, dodajući kako je potrebno stvoriti okvir za snažnu društvenu kontrolu i transparentnost u upravljanju javnim dobrima. Izmjene zakona o pomorskom dobru i javnim lukama stoga bi morale ići u tom smjeru a ne prema tržišnom otvaranju cjelokupne morske obale, zaključak je održane radionice.

Provedene aktivnosti dio su projekta Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima, koji se provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge DOBRA i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu povećanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, jačanja kapaciteta novinara na istom području, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog upravljanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 Udruga DOBRA

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije