Ostanimo u kontaktu

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Održana peta radionica ‘Upoznaj mene i moje zanimanje: forenzika’

Objavljeno prije

U subotu, 27. travnja održana je peta radionica u Prirodoslovnom muzeju Metković pod nazivom Upoznaj mene i moje zanimanje: forenzika.

U želji da se približi jedan od poslova kojim se bave znanstvenici, u današnjoj radionici djeca su se upoznala sa zanimanjem forenzike, i na jedan sat ušla u njihove ˝bijele kute˝ i pobliže promotrila što to sve oni zapravo rade.

Polaznici radionice su se upoznali kako u stvarnosti izgleda ono što gledaju u forenzičkim serijama na televiziji? Što se sve može saznati iz otiska prsta i tko se toga prvi dosjetio? Kako nam biološki tragovi mogu pomoći u pronalasku počinitelja zločina, tko je pojeo čokoladni kolač? Koju tajnu skrivaju naše kosti, kosa pa čak i zubi? Što uopće znači riječ ˝forenzika˝?

U ovoj radionici polaznici su pokušali pronaći otiske prstiju svojih kolega, usporedili ih s vlastitima te uz pomoć CSI tima, razotkrili počinitelja jednog misterioznog zločina i tajanstvenog nestanka cijele kutije keksa.

Na kraju radionice, polaznici su dobili diplome u znak pohvale za sudjelovanje.

Izvor: Prirodoslovni muzej Metković

Foto: Metković NEWS

OBAVIJEST MASLINARIMA

Bilježi se let leptira 1. generacije maslininog moljca – Prays oleae

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti , na južnim položajima uz more u sljedećem tjednu očekuje se  početak cvatnje. Upućujemo maslinare na pregled maslinika na prisutnost štetnika te da  pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu .

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena : Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su  dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram:  Delegate 250 EW

Fosmet : Imidan 50 WG

Deltametrin:  Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije