Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

USVOJENO DEVET TOČAKA DNEVNOGA REDA

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića

Objavljeno prije

U Zgradi političkih stranaka danas je održana sjednica Gradskoga vijeća Grada Metkovića na kojoj je usvojeno devet točaka dnevnoga reda.

Gradski vijećnici tako su usvojili Prijedlog Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Metkovića.

– Tim Programom će se napokon omogućiti povrat nezakonito oduzetoga zemljišta još za vrijeme Jugoslavije. Radi se o zemljištu na području Vrbovca i Koševa, odnosno preko 100 hektara nezakonito oduzetoga zemljišta. Kao što smo čuli, 1994. su donesena rješenja o povratu toga zemljišta, ali se, nažalost, ta rješenja nisu mogla provesti. Donošenjem novoga Zakona i današnjim jednoglasnim usvajanjem Prijedloga omogućit ćemo ljudima povrat. Također, jedan manji dio od 10 do 15 hektara zemljišta će se dati u zakup, – istaknuo je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Sveznalica 7400xXpx

Na sjednici Gradskoga vijeća usvojene su i III. Izmjene i dopune Prostornoga plana Grada Metkovića kao i Prijedlog Odluke o donošenju Urbanističkoga plana uređenja dijela naselja Vid.

– Kada govorimo i trećim izmjenama i dopunama Prostornoga plana Grada Metkovića treba napomenuti kako se radi samo o tekstualnim izmjenama, a ne grafičkim. Posebno sam ponosan na Odluku o donošenju UPU dijela naselja Vid jer će omogućiti gradnju. Radi se o području Orepak na kojem dosada nije bila moguća gradnja. Državno zemljište je pretvoreno u građevinsko te će mladim obiteljima omogućiti gradnju na tom području, – ističe Milan.

Među značajnijim točkama današnje sjednice je svakako i Prijedlog izmjene Programa javnih potreba u socijelnog skrbi za 2023. kojima se povećava cenzus za dodjelu uskrsnica umirovljenicima.

– Baš kao i lani, za nadolazeće uskrsne blagdane ćemo našim umirovljenicima dijeliti uskrsnice. Ovom odlukom, mi ćemo povećati cenzus koji je bio dosada. Naime, dosada smo imali dvije kategorije, odnosno umirovljenicima s mirovinom do 1500,00 kn dijelili smo 300,00 kn, a umirovljenicima s mirovinom od 1501,00 kn do 2200,00 po 200,00 kn. Sada se cenzus povećava na 2500,00 kn čime će se omogućiti da veći broj naših umirovljenika dobije uskrsnicu, a kasnije i božićnicu, – istaknuo je Milan.

Dodajmo i to kako je na današnjoj sjednici prisegnula nova članica GV-a iz redova HDZ-a Vesna Pavlović, koja će u Vijeću zamijeniti Gordana Ćelića.

Sjednicu smo prenosili uživo, a možete je pogledati u video-prilogu iznad.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije