Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1

NAVODNJAVANJE

Održan sastanak o salinitetu vode na području Vrbovci

Objavljeno prije

Foto: Grad Metković

Foto: Grad Metković

Na inicijativu poljoprivrednih proizvođača koji imaju ugovor o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta s područja Grada Metkovića i Općine Zažablje, dana 17. svibnja 2018. godine održan je sastanak na kojem su bili predstavnici Hrvatskih voda, VGI Opuzen Joško Erceg i Andrej Pavlović, Zamjenik gradonačelnika Grada Metkovića Robert Doko, načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga i poljoprivredni proizvođači s navedenog područja.

Tema sastanka je bila problematika kvalitete – zaslanjenosti vode u kanalima predjela Vrbovci iz kojih proizvođači zalijevaju svoje poljoprivredne kulture. Naime, od kasnogproljeća do jeseni voda je vrlo loše kvalitete (previsoki EC – slanitet) i kao takva neprikladna za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Budući da uz područje Vrbovaca prolazi natapni kanal (Maximilian) i zdrava voda odlazi za osvježavanje donjeg dijela doline Neretve, proizvođači sve ove godine traže – mole da se nađe način upuštanja jednog dijela takve svježe vode u njihovo područje kako bi podigli mogućnosti ikvalitetu svoje proizvodnje.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U prvom dijelu sastanka Joško Erceg je izložio trenutnu situaciju po pitanju projekata navodnjavanja cijele doline sa posebnim osvrtom na Podsustav Koševo – Vrbovci. Udrugom dijelu sastanka otvorila se rasprava o aktualnom stanju i mogućnostima brzog (kratkoročnog) rješenja da proizvođači prežive do realizacije cjelovitoga sustava navodnjavanja.

Nakon poduže rasprave i različitih prijedloga, na kraju je usuglašen zajednički stav da se ide sa zahtjevom prema VGO Split i VGI Opuzen za slijedeće:

Sveznalica 7400xXpx

1. upuštanje vode iz natapnoga kanala u kanal(e) pored glavnoga puta kroz sredinu Vrbovaca i izrada prelivnice na kraju – odgovarajućem mjestu obzirom na visinske kote. Voda bi se upuštala mobilnom ili traktorskom pumpom (ili nekim drugim rješenjem).

2. pojačati monitoring – mjerenje slaniteta Neretve kod Metkovića i kroz kanal Nokat puštati jedan dio vode koji kroz sifon ulazi u centralni kanal u Vrbovcima. Upuštanje zaustaviti kada Neretva sredinom ljeta i natom području bude neprikladna – zaslanjena.

3. ispumpavanje iz sustava Vrbovci na crpnim stanicama u Bijelom Viru prilagoditi i pratiti sa povećanom pozornošću kako pojedini kanali često ne bi ostajali suhi (pritužba proizvođača je da se kanali iscrpljuju do dna)

Grad Metković

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije