Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VOLIM SVOJU ŽUPANIJU 2022

Fotografija ‘Čuvar stada’, našeg Antonia Oršulića među najboljim u Hrvatskoj

Objavljeno prije

Što povezuje tramvaj, ovce, snijeg, koprivu, smokvu, Nema, brodove i ljude? Bacite oko na galeriju najboljih ovogodišnjih fotografija „Volim svoju županiju“ i uživajte u virtualnom putovanju Lijepom Našom.

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ 2022. je završio, a stručni žiri je odabrao najbolje fotografije koje su amaterski i profesionalni fotografi slali sedmu godinu zaredom kako bi pomogli ispričati priču o ljepotama hrvatskih krajeva.

Predsjednica stručnog žirija i ove je godine bila naša proslavljena fotografkinja Mare Milin. Uz Mare, o najboljim su fotografijama odlučivali Franca Moscarda iz Istarske, Petra Vadlja iz Međimurske i Davor Pavić iz Splitsko-dalmatinske županije.

„Projekti koje pokrećemo unutar Hrvatske zajednice županija kao krovne organizacije svih županija usmjereni su prvenstveno na suradnju i promoviranje interesa svih jedinica regionalne samouprave, bez obzira na njihove različitosti. Osim geografskih, različitost u starim običajima, načinu života, tradicionalnim vrijednostima čini jedinstvenu cjelinu koju možemo vidjeti kroz ove fotografije. Upravo zato svake godine biramo kolege iz različitih županija za članove žirija – dobivamo nove poglede i učimo jedni od drugih“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Žiri je odabrano 21 fotografiju – po jednu iz svake županije, a osim te kategorije, sudionici su se mogli natjecati u još dvije: fotografija s najvećim brojem glasova prikupljenih putem Facebooka unutar aplikacije volimzup.hr te najbolja fotografija snimljena dronom.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Najviše glasova, gotovo 2000, osvojila je fotografija Zamišljena sjenica, autora Dorijana Delosta iz Primorsko-goranske županije. Najbolja dronska fotografija također je snimljena na području Primorsko-goranske županije, a radi se o Marini Punat autora Vladimira Bogovčića.

Prva tri mjesta prema mišljenju stručnog žirija zauzele su sljedeće fotografije:

 1. Zamagljen, Mary Crnković Pilaš – Grad Zagreb
 2. Čuvar stada, Antonio Oršulić – Dubrovačko-neretvanska županija
 3. Snježna kapelica, Goran Lončar – Vukovarsko-srijemska županija

Ostali dobitnici po županijama:

 1. Čarolija prirode, Suzana Kevek – Ličko-senjska županija
 2. Vestibul, Leo Lendić – Splitsko-dalmatinska županija
 3. Predvodnik stada, Oliver – Istarska županija
 4. Most (izletište Bara Grubišno polje), Dejan Adžić – Bjelovarsko-bilogorska županija
 5. Moj Nemo, Staša Sobolevski – Primorsko-goranska županija
 6. Pred polijetanje, Ivan Selci – Virovitičko-podravska županija
 7. Kopriva, Darko Šostarec – Koprivničko-križevačka županija
 8. Insula intra Dravam et Muram, Nikola Tomašić – Međimurska županija
 9. Vrani konji gizdavi jure dok se ne razdani, Valentina Bošnjak – Brodsko-posavska županija
 10. Maglovito jutro, Mario Ornik – Karlovačka županija
 11. Mystic River, Goran Groš – Sisačko-moslavačka županija
 12. Prijatelji, Marin Magaš – Zadarska županija
 13. Grof Mačak od Lukavca, Robert Klarić – Zagrebačka županija
 14. Jesenji Jankovac, Sonja Diklić – Požeško-slavonska županija
 15. Slavonija, Samir Kurtagić – Osječko-baranjska županija
 16. Vrijeme od smokava, Ivana Rakić – Šibensko-kninska županija
 17. Krapina, Bin Han – Krapinsko-zagorska županija
 18. Usnulo sunce, Lidija Škoro – Varaždinska županija

Otvorenje izložbe „Volim svoju županiju“ održat će se 6. srpnja u Slavonskom Brodu.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije