Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

UDRUGA VETERANA 4. GARDIJSKE BRIGADE

Obilježeno 10 godina rada Udruge i 27. obljetnica A satnije ZNG-a Metković

Objavljeno prije

0306_Udruga verterana 4. GRB, A satnija ZNG-a Metković, padobranski skokovi (99)

U Metkoviću se danas, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava, mimohodom i padobranskim skokovima na igralištu NK Neretve, obilježila 27. obljetnica A satnije ZNG-a Metković, prve postrojbe HV u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i 10 godina rada Udruge veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije.

U obljetnici su sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga iz Hrvatske i BiH, udruge obitelji poginulih hrvatskig branitelja iz Metkovića, Udruga veterana 4. gardijske brigade i drugih postrojbi iz Domovinskog rata, sudionici ženske biciklističke utrke Primavera, motoristi, Gradska glazba Metković, predstavnici gradova i općina iz doline Neretve, obitelji veterana i hrvatskih branitelja te drugi građani koji su željeli dostojanstveno popratiti događaj, uz pomoć vatrogasaca, policajaca i djelatnika hitne medicinske pomoći.

Nekadašnji zapovjednik satnije A satnije ZNG-a Metković, Dane Rendulić sjetio se početaka satnije, oformljene 1. lipnja 1991., i rekao da se dobrom voljom došlo do pobjede:

– Ovo je izuzetno težak dan, ali i dan ponosa i slave A satnije Zbora narodne garde Metković. Kad je ušla u sastav 4. gardijske brigade, izvršila je veličanstvenu zadaću obranivši dolinu Neretve i Metković, a nakon toga i druga područja u Hrvatskoj i BiH. 91. je bilo grozno, ali nosila se snaga bez oružja. Nismo imali oružja, ali imali smo dobru volju, a 95. smo imali volju, snagu i oružje i to je dovelo do pobjede – rekao je Rendulić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan rekao je da se Grad Metković sa zhvalnošću sjeća svih poginulih hrvatskih branitelja.

– Da nije njih bilo, ne bi ni nas bilo. Dok sam ja gradonačelnik, uvijek ćemo se brinuti o braniteljima i obiteljima pogunulih branitelja. (A satnija ZNG-a Metković) se postrojila prije 27 godina i zaista svi možemo biti ponosni na sve što su napravili za nas – rekao je Milan.

Obilježavanje je započelo prigodnim programom na Trgu kralja Tomislava koji je vodio Vinko Liska Vuković te se počast poginulim hrvatskim braniteljima odala i minutom šutnje. Prisutnima se obratio i zapovjednik Dane Rendulić te je molitvu predvodio don Miroslav Rubić.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, okupljeni su se, s velikom hrvatskom zastavom, u mimohodu od Trga kralja Tomislava, pored fontane i kroz ulicu Ante Starčevića i Sportsku ulicu, uputili prema igralištu NK Neretve gdje je deset padobranaca Aero kluba Sinj izvelo spektakularne skokove padobranima na igralište. Padobranci su stigli helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MI-8 te te su iskočili s visine od 1200 metara noseći zastave Republike Hrvatske, Metkovića, Udruge veterana 4. gardijske brigade i Sinja, a i helikopter je nekoliko puta, u niskom letu preletio igralište Iza vage.

Branitelji su obilježvanje obljetniva nastavili bućanjem u Vidu, a kako je izledalo danas na ulicama Metkovića i na igralištu NK Neretve, pogledajte u fotogaleriji.

Tekst/Foto: Marija Jeramaz, Metković NEWS

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije