Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

EGIPATSKA GUSKA

Nova vrsta u dolini Neretve

Objavljeno prije

Prenosimo Vam slike Egipatske guske koju je naš sumještanin uslikao na Jerkovcu u Metkoviću.
Da li je samo u prolazu ili će se nastaniti svakako ćemo doznati, ali jedno je sigurno, ovu vrstu nemamo u Ornitološkoj zbirci grada Metkovića.

Egipatska guska (Alopochen Aegyptiacus)

Egipatska guska je jedna od najljepših i najčešćih ptica uz vodu Nila u Africi koja polako naseljava i područje Europe. Za sada je najviše ima u Engleskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj gdje su prvi primjerci uvezeni, a kasnije se adaptirali i udomaćili. U tropskoj Africi egipatske guske nadseljavaju različite vodne piovršine, počev od malih potočića i rječica, močvarnih zemljišta do većih vodenih površina. Uvijek su u blizini vode što ne znači da su im ribe glavna hrana, mada im se manje i nađu na jelovniku. U toj zoni se i gnjezde, obično na tlu, ponekad i na nižem drveću. Koriste i zasijana polja u zoni stanista ukoliko to dopuštaju vlasnici. Hrane se mahom travom, ali i drugim žitaricama, posebno pšenicom. Dobro podnose zimu, a zbog brojnog potomstva očekuje se njeno širenje po Europi. Tokom parenja su strogo na zemlji i ne podnose druge ptice u blizini, napadaju ih i unistavaju im gnezda, a i mlade. Vanjske razlike izmedju mužjaka i ženke su teško uočljive. Visina ovih ptica je od 60 do 75 cm, težina ženki je oko 1,9 kg, a mužjaka do 2,5 kg. Egipatske guske su dosta plašljive i oprezne ptice, a u letu se razlikuju od drugih guski po bjelom perju sa strane i na krilima. Oko oka i vrata imaju karakteristične prstenove braon boje. Sto se tice gnježdenja u prirodi to čine većinom u proljeće, na kraju sušne sezone. Za građu gnjezda koriste trsku i suvu travu, a prave ga na zemlji, u nekoj rupi ili niskom rastinju. U gnjezdu obično nose od 6-12 jaja, inkubacija traje do 30 dana. Na njima mahom leži ženka. Nakon što se izlegu majka vodi mlade u vodu jer tu su najsigurniji i najzaštićeniji, oba roditelja ih čuvaju do dva mjeseca starosti kada se polako počinju da osamostaljuju. Seksualnu zrelost postižu u trećoj ili četvrtoj godini života. Specificno je što ove ptice većinom šute, ne oglašavaju se, dok to čine samo kad su uznemirene ili jako uplašene, navode na portalu avikultura.com

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije