Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

PRIČAJMO PO STARINSKI

Noć muzeja ’23. u Prirodoslovnom muzeju Metković

Objavljeno prije

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja koja se ove godine odvija pod krilaticom ‘Muzeji su važni!’. Nadamo se da ćete 27. siječnja od 18 sati rado pohoditi  Neretvanske muzeje, a među njima i Prirodoslovni muzej Metković koji će biti otvoren do 22 sata.

Ovo je večer bez interneta, važna je živa riječ  i sjećanja koja  će se nakon ove Noći muzeja prenositi i dalje od usta do usta.

„Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju“ od  19 do 21 sati.

OGLAS Zemljišta Jerkovac 740

S vama će naši sugrađani podijeliti svoja siječanja  ma sadnju i otkup duha u zgradi Vage, kako je bilo živjeti u njoj, lovne  i ribolovne zgode i nezgode, kako je bilo živjeti u Metkoviću i Neretvi tih davnih godina  kada je i ova naša prekrasna zbirka nastala.

Naravno da ste svi pozvani uz topli čaj prisjetiti se svojih doživljaja ili podijeliti sjećanje na priče svojih starijih ukućana.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Napomena: Posjet svim stalnim i izložbenim postavima u Noći muzeja je besplatan u terminu od 18 do 22 sat.

UDRUGA ZA OČUVANJE NERETVANSKE BAŠTINE OPUZEN

Neretvanski lađari na Središnjoj svečanosti NAVALIS u Pragu

Objavljeno prije

Foto: Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen

Neretvanski lađari iz Udruge za očuvanje neretvanske baštine Opuzen sudjelovali su na Središnjoj svečanosti NAVALIS na rijeci Vltavi u Pragu. Ova tradicionalna manifestacija posvećena češkom svecu Janu Nepomuku privukla je brojne posjetitelje i sudionike, a naši su lađari svojim nastupom ostavili snažan dojam.

Na poziv organizatora gosp. Zdeneka Bergmana i na preporuku Veleposlanstva RH da budemo službeni učesnici na Svatojanske slavnosti “NAVALIS 2024 u Pragu”, s oduševljenjem smo prihvatili poziv s ciljem da prezentiramo našu baštinu posebno NERETVANSKU LAĐU u metropoli kao što je grad Prag.

OGLAS Zemljišta Jerkovac 740

Svi su oduševljeni našim nastupom.

Zahvaljujem našim domaćinima, posebno mojim lađaricama iz Udruge s Anteom, kao i dragim umirovljenicima Udruge iz Opuzena, a posebno Pučkom zboru.
Zahvaljujem gospođama Jolandi Sinobad Bartulović i Žreljki Srsen, Pavi Jerkoviću mom zamjeniku, Davoru Mediću iz Uruge Stap, Super Mariu-knezu Domagoju, Zoranu Parmaću za pjesmu i rad, Tomislavu Dugandžiću i našem najmlađem članu naše logistike Slavku Musulinu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na kraju zahvaljujem našim domaćinima gosp. Zendeku Bergmanu, našem Veleposlanstvu na čelu s gospođo Ljilànom Pancirov i njenom nama dragom desnom rukom Manji. Također velika zahvala svim donatorima koji su nam pomogli da ostvarimo ovaj projekt što je rezultiralo pozivom za iduću 2025. godinu, – istaknuo je Milojko Glasović, predsjednik Udruge “Baština Neretve.

Središnja svečanost održana je 15. svibnja na pontonima ispod Karlovog mosta, a program je započeo svečanom povorkom s konjima od Nadbiskupske palače. Nakon toga uslijedila je misa u Katedrali Sv. Víta, Václava i Vojtěcha te procesija vjernika uzduž Karlovog mosta do završne molitve pred Crkvom Sv. Franje.

Završetak svečanosti obilježen je spektakularnim vatrometom, skokovima padobranaca i ophodom lađa oko glavnog pontona na kojem je nastupao orkestar. Prisutnima su se obratili praški nadbiskup i gradonačelnica okruga Prag 1 te uz venecijanske gondolijere i veleposlanici Hrvatske i Italije koji su pobjednicima regate lađara podijelili staklene pehare.

Neretvanski lađari te večeri su ponovno predstavili bogatu gastronomsku ponudu, sudjelovali u natjecanju lađa te ponosno kružili neretvanskom lađom oko pontona zajedno s venecijanskim gondolama i praškim drvenim brodovima. Njihova je prisutnost dodala posebnu notu manifestaciji, koju svake godine prati tisuće gledatelja sa obližnjih mostova i sprudova Vltave.

Program su uz pozvane uzvanike pratili i brojni građani i turisti, a neretvanski lađari svojim su prisustvom još jednom potvrdili vrijednost očuvanja i promocije neretvanske baštine na međunarodnoj sceni.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije