Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

UNATOČ TEŠKOĆAMA RADIŠNI NERETVANI POSTIŽU DOBRE REZULTATE

Neretvanski poljoprivrednici uspješno se nose sa svim poteškoćama u proizvodnji voća i povrća

Objavljeno prije

Unatoč zapuštenosti većeg broja plantaža, parcela, povrtnjaka i drugih površina , sušama i poplavama, slanosti tla, nesigurnom tržištu, uvozu hrane, niskim otkupnim cijenama domaćih proizvoda i drugim čimbenicima, neretvanski poljoprivrednici uspješno se hrvu sa svim tim problemima i našem i inozemnom tržištu osiguravaju značajne količine voća i povrća.

Što se mandarina tiče prognoze oko uroda kreću se od 36 do 40 tisuća tona, a priželjkuje se otkupna cijena od 3,5 do 4 kune, te prosječna između dvije i pol i tri kune po kilogramu.

Mnogi će prevoziti voće u druge krajeve u Hrvatskoj, dok će otkupljivači izvoziti žute plodove u zemlje okruženja i u zemlje zapadne Europe.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Bilo bi dobro kad bi cijene bile i veće, s obzirom na ulaganja , plaćanje berača i druge zavisne troškove u proizvodnji. No, cijene uvelike ovise o volji otkupljivača koji imaju svoju gospodarsku logiku, kao što ju imaju i trgovački lanci.

Važno je naglasiti da su plantaže mandarina uključene i u turističku ponudu doline Neretve, pa se mogu očekivati skupine turista koje će sudjelovati u berbi i kušati sočne plodove. Koliko će takvih skupina dolaziti ovisi o epidemiološkoj situaciji i broj ugovorenih safari izleta.

Ugostitelji i organizatori ponudit će im i zelene ili suhe smokve te prerađevine od smokava i druge domaće delicije.

Neretvani su na 200 hektara već zasadili jagode za berbu sljedeće godine. Mnogi to čine sukladno svim novim tehnologijama. Zasadili su i zimsko povrće, na oko 240 hektara. Sve je više poljoprivrednika koji su se odlučili baviti preradom voća, i onih koji proizvode u skladu s ekološkim pravilima. I sve to čine uz puno truda, i ulaganja.

U Pojezerju vinogradari očekuju ubrati 45 milijuna kilograma grožđa, koje će prodavati uz vlastite vinograde, prevoziti u udaljenije gradove na tržnice ili dopremati do otkupnih postaja. Očekuju početnu cijene od pet kuna za kilogram, a za neke sorte cijena će biti i veća. Urod je prema očekivanjima, a kvaliteta zrna iznimna je, kao i slador.

Još kad bi neretvanske poljoprivrednike i vinogradare u Pojezerju  s više poticaja pratilo resorno ministarstvo, i druge institucije u našoj zemlji, i kad bi se na određeni način mogao regulirati uvoz, sigurni smo da bi rezultati u poljoprivredi bili još bolji, a egzistencija naroda sigurnija.

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U sklopu manifestacije Dani mandarina, koja se već šestu godinu za redom provodi u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, u petak je održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend‘, na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici OPG-ova, otkupljivača, Ministarstva poljoprivrede.

Glavni naglasak rasprave je bio na proizvodnji agruma, ekološkom u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te turističkom aspektu, odnosno budućnosti same proizvodnje i plasmana na tržište.

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

Manifestacija Dani mandarina je osmišljena u cilju promocije poduzetničkih vještina u agroturizmu, očuvanju tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, Žaklina Marević ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije, Ivana Tomac Talajić ispred Ministarstva poljoprivrede, Mario Car ispred Zavoda za mediteranske kulture, ispred proizvođača mandarina su bili Leo Musulin i Ivan Mihaljević, a ispred otkupljivača Milan Utovac (NTL) i Dragan Crnomarković (Ennafruit grupa), te Joško Curić Babić i predstavnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak, i ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Danijela Primorac.

Manifestacija je održana u okviru Europe Directa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije