Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UNATOČ TEŠKOĆAMA RADIŠNI NERETVANI POSTIŽU DOBRE REZULTATE

Neretvanski poljoprivrednici uspješno se nose sa svim poteškoćama u proizvodnji voća i povrća

Objavljeno prije

Unatoč zapuštenosti većeg broja plantaža, parcela, povrtnjaka i drugih površina , sušama i poplavama, slanosti tla, nesigurnom tržištu, uvozu hrane, niskim otkupnim cijenama domaćih proizvoda i drugim čimbenicima, neretvanski poljoprivrednici uspješno se hrvu sa svim tim problemima i našem i inozemnom tržištu osiguravaju značajne količine voća i povrća.

Što se mandarina tiče prognoze oko uroda kreću se od 36 do 40 tisuća tona, a priželjkuje se otkupna cijena od 3,5 do 4 kune, te prosječna između dvije i pol i tri kune po kilogramu.

Mnogi će prevoziti voće u druge krajeve u Hrvatskoj, dok će otkupljivači izvoziti žute plodove u zemlje okruženja i u zemlje zapadne Europe.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Bilo bi dobro kad bi cijene bile i veće, s obzirom na ulaganja , plaćanje berača i druge zavisne troškove u proizvodnji. No, cijene uvelike ovise o volji otkupljivača koji imaju svoju gospodarsku logiku, kao što ju imaju i trgovački lanci.

Važno je naglasiti da su plantaže mandarina uključene i u turističku ponudu doline Neretve, pa se mogu očekivati skupine turista koje će sudjelovati u berbi i kušati sočne plodove. Koliko će takvih skupina dolaziti ovisi o epidemiološkoj situaciji i broj ugovorenih safari izleta.

Ugostitelji i organizatori ponudit će im i zelene ili suhe smokve te prerađevine od smokava i druge domaće delicije.

Neretvani su na 200 hektara već zasadili jagode za berbu sljedeće godine. Mnogi to čine sukladno svim novim tehnologijama. Zasadili su i zimsko povrće, na oko 240 hektara. Sve je više poljoprivrednika koji su se odlučili baviti preradom voća, i onih koji proizvode u skladu s ekološkim pravilima. I sve to čine uz puno truda, i ulaganja.

U Pojezerju vinogradari očekuju ubrati 45 milijuna kilograma grožđa, koje će prodavati uz vlastite vinograde, prevoziti u udaljenije gradove na tržnice ili dopremati do otkupnih postaja. Očekuju početnu cijene od pet kuna za kilogram, a za neke sorte cijena će biti i veća. Urod je prema očekivanjima, a kvaliteta zrna iznimna je, kao i slador.

Još kad bi neretvanske poljoprivrednike i vinogradare u Pojezerju  s više poticaja pratilo resorno ministarstvo, i druge institucije u našoj zemlji, i kad bi se na određeni način mogao regulirati uvoz, sigurni smo da bi rezultati u poljoprivredi bili još bolji, a egzistencija naroda sigurnija.

JERKOVAČKA FEŠTA

Jerkovac bakljadom i pjesmom dočekao svoje lađare

Objavljeno prije

Nakon Maratona lađa mještani Jerkovca tradicionalno su dočekali svoje lađare, bakljadom i pjesmom kod Ćelića kuća započela je još jedna Jerkovačka fešta.

Jedinstven je to primjer sloge jednog gradskog kvarta. Svatko na svoj način nešto doprinese, ali fešta je iz godine u godinu je sve bolja i posjećenija.

Iako su loši vremenski uvjeti i povremene kapi kiše otkazivali redom večernje događaje po dolini Neretve, to nije spriječilo mještane Jerkovca da po dvanaesti put ugoste brojne posjetitelje te uz iće i piće, i pjesmu Branke Medaka, druženje potraje do kasno u noć.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uskoro slijedi foto…

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije