Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UNATOČ TEŠKOĆAMA RADIŠNI NERETVANI POSTIŽU DOBRE REZULTATE

Neretvanski poljoprivrednici uspješno se nose sa svim poteškoćama u proizvodnji voća i povrća

Objavljeno prije

Unatoč zapuštenosti većeg broja plantaža, parcela, povrtnjaka i drugih površina , sušama i poplavama, slanosti tla, nesigurnom tržištu, uvozu hrane, niskim otkupnim cijenama domaćih proizvoda i drugim čimbenicima, neretvanski poljoprivrednici uspješno se hrvu sa svim tim problemima i našem i inozemnom tržištu osiguravaju značajne količine voća i povrća.

Što se mandarina tiče prognoze oko uroda kreću se od 36 do 40 tisuća tona, a priželjkuje se otkupna cijena od 3,5 do 4 kune, te prosječna između dvije i pol i tri kune po kilogramu.

Mnogi će prevoziti voće u druge krajeve u Hrvatskoj, dok će otkupljivači izvoziti žute plodove u zemlje okruženja i u zemlje zapadne Europe.

Bilo bi dobro kad bi cijene bile i veće, s obzirom na ulaganja , plaćanje berača i druge zavisne troškove u proizvodnji. No, cijene uvelike ovise o volji otkupljivača koji imaju svoju gospodarsku logiku, kao što ju imaju i trgovački lanci.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Važno je naglasiti da su plantaže mandarina uključene i u turističku ponudu doline Neretve, pa se mogu očekivati skupine turista koje će sudjelovati u berbi i kušati sočne plodove. Koliko će takvih skupina dolaziti ovisi o epidemiološkoj situaciji i broj ugovorenih safari izleta.

Ugostitelji i organizatori ponudit će im i zelene ili suhe smokve te prerađevine od smokava i druge domaće delicije.

Neretvani su na 200 hektara već zasadili jagode za berbu sljedeće godine. Mnogi to čine sukladno svim novim tehnologijama. Zasadili su i zimsko povrće, na oko 240 hektara. Sve je više poljoprivrednika koji su se odlučili baviti preradom voća, i onih koji proizvode u skladu s ekološkim pravilima. I sve to čine uz puno truda, i ulaganja.

U Pojezerju vinogradari očekuju ubrati 45 milijuna kilograma grožđa, koje će prodavati uz vlastite vinograde, prevoziti u udaljenije gradove na tržnice ili dopremati do otkupnih postaja. Očekuju početnu cijene od pet kuna za kilogram, a za neke sorte cijena će biti i veća. Urod je prema očekivanjima, a kvaliteta zrna iznimna je, kao i slador.

Još kad bi neretvanske poljoprivrednike i vinogradare u Pojezerju  s više poticaja pratilo resorno ministarstvo, i druge institucije u našoj zemlji, i kad bi se na određeni način mogao regulirati uvoz, sigurni smo da bi rezultati u poljoprivredi bili još bolji, a egzistencija naroda sigurnija.

CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO DNŽ

Prijavite se na besplatnu radionicu ‘Kako postati poduzetnik’

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) poziva sve zainteresirane na besplatnu radionicu “Kako postati poduzetnik” koja će se održati u 09.02.2023., s početkom u 10.00 sati u Poduzetničkom inkubatoru Ploče.

Radionica se održava za sve zainteresirane buduće poduzetnike koji planiraju pokrenuti poslovanje i ostvariti Potporu za samozapošljavanje HZZ-a. Budući da većina početnika ne raspolaže osnovnim informacijama o poduzetništvu, cilj radionice je i toj skupini omogućiti besplatne informacije i savjete iz sfere poduzetništva.

Polaznici će na radionici imati priliku dobiti informacije vezane za osnivanje pravnog subjekta, informacije o poreznim i računovodstvenim obvezama poduzetnika, dostupnim edukacijama, aktualnim natječajima za bespovratna sredstva i poduzetničkim kreditima s povoljnim i subvencioniranim kamatnim stopama.

Predstavnik HZZ-a će prezentirati mjere za samozapošljavanje i zapošljavanje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Mjesto održavanja: Poduzetnički inkubator Ploče, Crna Rika 7a, Ploče

Predviđeno trajanje radionice: 3 sata.

Budući da je broj polaznika ograničen, molimo sve zainteresirane poduzetnike da se prijave putem:

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije