Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Neretvanska mandarina dobila zaštitu izvornosti u Europskoj uniji

Objavljeno prije

Neretvanska mandarina

Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare s autorima projekta „Neretvanska mandarina“ Draganom Crnomarkovićem i Mijodragom Kiridžijom govorio je o uredbi Europske komisije kojom je mandarina dobila zaštićenu oznaku izvornosti.

Župan je pohvalio autore projekta i istaknuo važnost  zaštite, brendiranja i plasmana mandarine te dodao kako je sljedeći korak u tome ustroj Centra kompetencije. Stoga je najavio kako će u petak s gradonačelnicima i načelnicima iz doline Neretve te s proizvođačima razgovarati o daljnjim aktivnostima.

Kiridžija, ujedno i predsjednik Neretvanske udruge voćara „Mandarina“ Opuzen, je govorio o tijeku postupka zaštite mandarine. Naveo je kako je sve započelo u svibnju 2013. godine podnošenjem zahtjeva za registraciju  Ministarstvu poljoprivrede,  koje je u rujnu te godine donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti naziva „Neretvanska mandarina“. Tako je i ovaj naziv postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Neretvanska mandarina“ na razini Europske unije Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji u travnju 2014. godine te se nakon završene europske procedure, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Neretvanska mandarina“ upisuje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Drugi autor projekta, Crnomarković, zahvalio je Županiji na potpori te je naveo da je uzgoj mandarina u Neretvi započeo prije pet desetljeća. Dodao je kako je najveći uspon u uzgoju zabilježen zadnjih deset godina, od kada je država počela s poticajima za mandarine. Tako je prošle godine urod bio čak 80 tisuća tona. Crnomarković očekuje da će on doći i do stotinu tisuća tona.

Za odrađeni posao oko zaštite izvornosti mandarine Crnomarković je rekao da su proizvođači tek na pola puta. Naime, ističe kako sada sve dobiveno treba provesti na terenu i proizvesti vrhunske mandarine za zahtjevno europsko tržište.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenica župana Marija Vučković, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnik za poljoprivredu Ivica Prović.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije