Ostanimo u kontaktu

OD DANAS SU MASKE OBAVEZNE

Ne možete ni u trgovine bez njih, provjerili smo cijene, dobre su i one platnene!

Objavljeno prije

Kako je u petak rekao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, od danas maske (kirurške ili platnene) su obavezne u dijelu zatvorenih prostora, poput trgovina, i sl..

– Ne moraju biti medicinske maske, ali ponavljam, jesen bi mogla biti ozbiljniji izazov, a onda bi i mjere mogle biti malo čvršće, – kazao je ministar.

Gosti u ugostiteljskim objektima neće morati nositi maske, odnosno one neće biti obavezne. Obavezne će biti za osoblje.

Liječnici i znanstvenici ističu, ako i zaraženi i zdravi nose masku, onda je šansa za zarazu 1,5 posto. Tako tvrdi Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Dakle, ako cijela populacija u zatvorenim prostorima (gdje nije moguće držati razmak) pravilno koristi masku (pokriva i nos i usta) i redovito pere ruke, šansa za zarazu minimalna je.

Međutim, ‘caka’ je u tome da maske u zatvorenim prostorima ili na otvorenim gdje se okuplja velik broj ljudi moraju nositi – svi!

Provjerili smo koliko košta kutija maski i je li im pala cijena… Može se uzeti na komad i jedna košta 5 kuna, odnosno paket od pedeset komada kirurških maski iznosi između 250 i 300 kuna pa je to popriličan iznos za jednu četveročlanu obitelj. Međutim, mikorobiolozi, epidemiolozi i infektolozi s kojima smo razgovarali kažu da je sasvim dobra i ona platnena, ali opet napominju – svi u zatvorenim prostorima morali bi ih nositi. Dakle, trgovine, frizerski saloni, trgovački centri, prostorije javne uprave, policije, sudovi i naravno javni prijevoz.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U pos­ljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji su u pos­ljednja 24 sata zabilježena tri nova slučaja zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Ploča i jednoj muškoj mlađoj osobi iz Dubrovnika za koje je epidemiološka obrada u tijeku te o mlađoj ženskoj osobi iz Dubrovnika, koja je kontakt već ranije zaražene osobe.

S današnjim danom izliječene su dvije osobe, jedna iz Ploča i jedna iz Vele Luke.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 7009 uzoraka.

U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID­-19.

U samoizolaciji su ukupno 252 osobe, a posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 49 kršenja mjere samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije