Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
HDZ – Izbori 2024 Branko Bačić 1
HDZ – Izbori 2024 Branko Bačić 2
HDZ – Izbori 2024 Branko Bačić 3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl4
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2

U METKOVIĆU OBILJEŽEN DAN MLADIH

Nakon okruglog stola o županijskom programu za mlade, održana zabava u Gradskom parku

Objavljeno prije

Dan mladih (6)

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije u partnerstvu s Gradom Metkovićem, Turističkom zajednicom grada Metkovića, Gradom Dubrovnikom i Europskim domom Dubrovnik jučer je u Metkoviću održana manifestacija povodom Međunarodnog dana mladih koji se obilježava 12. kolovoza.

Manifestacija je započela okruglim stolom u Gradskom kulturnom središtu Metković gdje su dosadašnji rad na izradi Županijskog programa za mlade predstavili koordinatorica projektnih aktivnosti Adriana Kremenjaš-Daničić iz Europskog doma Dubrovnik i, kao predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije, voditelj projetka Čedo Vučković. Svoje mišljenje o programu za mlade i mladima i starijima općenito izrazio je i Marko Kovačić, sociolog i stručnjak politike za mlade Europske komisije i Vijeća Europe.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na početku okruglog stola prisutnima su se ukratko obratili i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i zamjenica župana Žaklina Marević.

Adriana Kremenjaš-Daničić rekla je da je u izradi plana za mlade sudjelovalo više od 270 osoba.

Sveznalica 7400xXpx

– Mi smo došli u Metković zatvoriti krug budući da smo prve radionice o izradi županijskog programa za mlade organizirali u siječnju u Metkoviću i nakon toga diljem županije, na više lokacija i okupilo se oko 270 ljudi iz oko sto organizacija. Ovo je bila prigoda prikazati dio toga što smo čuli zato jer se za dva dana diljem svijeta obilkežava Međunarodni dan mladih – rekla je Kremenjaš-Daničić.

Kroz 22 radionice na 13 lokacija u županiji mladi i osobe koje rade s mladima iznjeli su svoja mišljenja o tome što treba promijeniti u županiji po pitanju mladih.

Kako se mladom osobom smatra osoba koja ima između 15 i 30 godina, na listi problema ili potrebnih akcija našle su se konstruktivne i ozbiljne, odrasle ideje i problemi, a jedni od njih su i neriješeni imovinskopravni odnosi, odnosno, nemogućnost privatne i poslovne gradnje na obiteljskim posjedima.

Među najčeščim problemima je i nemogućnost pronalaska posla u struci zbog monopola turizma.

Mladi su, također, izrazili mišljenje da bi trebalo pojačati županijske, općinske i gradske stipendije za deficitarna zanimanja i mlade intenzivnije informirati o tim zanimanjima, povećati broj poslovnih zona i poduzetničkih inkubatora, intenzivnije raditi na sprečavanja raznih ovisnosti i u općinske, gradske i županijske proračune uvrstiti sufinanciranje uključivanja mladih u projekte europske mobilnosti.

Sve prkupljene informacije jeseni će biti sastavljene u jedan dokument za koji će se održati javna raspravu, a nakon toga će ići na izglašavanje u županijskoj skupštini. Kada bude usvojen ,kreće njegova provedba za razdoblje od najmanje 3, a najvjerojatnije 4 godine.

Više informacija o izradi plana/strategije može se pronaći na stranici www.dnz-mladi.com, a prijedlozi na mladi@edd.com do 31. listopada 2018.

Tijekom rasprave govorio se i o nezainteresiranosti mladih i njihovoj apatiji, a Marko Kovačić rekao je da nije istina da su mladi neaktivni.

– Meni se nekako čini da je cijela ta priča sa apatijom mladih zapravo stvaranje moralne panike. Ne kažem da apatija ne postoji među mladima, ali moramo naučiti kako komunicirati s mladima. Mislim da trenutno koristimo stare alate i tupa oruđa za suvremene probleme i onda stavljamo mlade u kućice u kojima oni ne pripadaju, pa zapravo očekujemo od njih da oni budu u centrima za mlade i da izlaze na prosvjede, a to nisu neki modusi u kojima se oni osjećaju sigurno. Moramo naučiti slušati ih i prepoznati njhove odluke, ali isto tako njihove potencijale.  (…) Naša istraživanja pokazuju da mladi uopće nisu toliko neaktivni, samo su aktivni na drugim mjestima, recimo, u virtualnoj sferi – rekao je Kovačić.

U sklopu manifestacije u Gradskom parku je navečer organiziran i zabavni program, a nastupali su Dapal Band, Nianse i Plesna skupina 3V.

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije