Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PLAVA VRPCA VJESNIKA 2018.

Nagrađena Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije na prijemu kod župana Dobroslavića

Objavljeno prije

plava-vrpca-vatrogasci-14

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo primili su danas u Palači Ranjini predstavnike Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije koji su dobili priznanje Plava vrpca Vjesnika 2018.

Plava vrpca Vjesnika dodjeljuje se za najhrabriji pothvat spašavanja ljudi i imovine te pružanja pomoći na moru. Priznanje se dodjeljuje pojedincima i posadama (momčadima), a ovogodišnje priznanje u kategoriji momčadi dobila je Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića i to zbog uspješne akcije gašenja požara na jahti ”Kanga” kod Pelješca, u rujnu ove godine.

Sveznalica 7400xXpx

Župan Dobroslavić čestitao je vatrogascima na iskazanoj hrabrosti i uspješno odrađenoj akciji.

‘Pratili smo cijelo događanje i vidjeli smo koliko je cijela priča bila složena i opasna te je mogla rezultirati još i težim posljedicama koje smo imali, primjerice izlijevanje goriva iz jahte. Odradili ste posao dobro i to su vidjeli i oni koji su možda objektivniji od nas jer promatraju sa strane. Priznanje je zasluženo došlo u vaše ruke. Čestitam vam i na svim drugim stvarima koje kao vatrogasci radite jer unatoč tome što su se dogodila dva katastrofalna požara, smatram kako smo imali kontroliranu požarnu sezonu’, rekao je župan te dodao kako možemo biti zadovoljni stanjem vatrogastva i protupožarne zaštite u našoj Županiji na primjeru ovogodišnjih protupožarnih akcija.

Obzirom da se ovo priznanje većinom dodjeljuje pomorcima, samim time je veći značaj što ga je ove godine dobila Vatrogasna zajednica DNŽ. Samu akciju pobliže je opisao županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

‘Nismo očekivali priznanje jer je Plava vrpca Vjesnika većinom priznanje koje se dodjeljuje pomorcima no očito su uvidjeli složenost cijele akcije. Sudjelovalo šest vatrogasnih postrojbi, a dogodila se i eksplozija prilikom koje su ozlijeđena tri vatrogasca. Tada smo se i povukli s jahte te razmišljali hoćemo li se vratiti, međutim vratili smo se jer je 40 tona nafte moglo iscuriti u more i to bi bila katastrofa. Na brod smo ušli smo preko krme, bilo je 680 stupnjeva. Bilo je grubo, a mi smo polako ulazili unutra i bilo nam je najvažnije zaustaviti požar u trupu, u strojarnici. Kad je on na tom dijelu bio zaustavljen, onda smo riješili situaciju’, rekao je Simović.

Predsjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca Stjepko Krilanović rekao je da su županijski vatrogasci odlično organizirani te izvanredno funkcioniraju, jedino što im može otežati posao jesu loši vremenski uvjeti i nepovoljan teren. Također, istaknuo je kako kod svih troškova koje istiskuju vatrogasne akcije Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik uvijek izlaze u susret.

Župan Dobroslavić je na kraju prijema predstavnicima županijskih vatrogasaca podijelio prigodne poklone.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

Sveznalica 7400xXpx
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije