Ostanimo u kontaktu

SVEĆENIĆKO REĐENJE U SPLITU

Nadbiskup Marin Barišić zaredio fra Antu Prološića, novog vikara u Župi sv.Ilije

Objavljeno prije

Foto - Splitsko-makarska nadbiskupija (13)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je u subotu, 23. lipnja 2018. u splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio deset đakona.

Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Danko Kovačević (župa Gospe od Milosrđa, Žnjan – Split) i don Stanko Kačunić (župa Svih Svetih, Putišići – Donji Dolac), na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivan Marija Đuzel (župa sv. Franjo Asiški, Imotski), fra Jerko Kolovrat (župa sv. Franjo Asiški, Imotski), fra Dejan Međugorac (župa sv. Ante Padovanskog, Knin),  fra Ante Prološčić (župa Uznesenja BDM, Klis)fra Ignacije (Milan) Sladoja (župa Čudotvorne Gospe Sinjske, Sinj) i fra Toni Šimunović Erpušina (župa sv. Luke, Otok), a na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM fr. Marko Dokoza(župa Uznesenja BDM, Belafuža – Zadar) i fr. Ante Gavranović (župa Srca Marijina, Skopaljska Gračanica, BiH).

– Danas smo se svi zajedno okupili u radosti rađanja i novosti naše Crkve zahvaljujući daru Božjem – desetorici novih ređenika“, rekao je nadbiskup Barišić u uvodu te pozdravio sve okupljene, posebno provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana, provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nedjeljka Antu Ančića, odgojitelje ređenika, profesore, brojne svećenike, redovnike i redovnice, kandidatice, bogoslove, sjemeništarce te obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je ređenicima kazao da nisu tu pred oltarom slučajno već kao plod Božje ljubavi koja je bacila pogled na njih i pozvala ih da je slijede. „

– Vjerujem da ste pomislili da ste neprikladni i nedostojni. No Gospodin vas poznaje, prati i u ljubavi njeguje još od krila materina. Dao vam je najveće dostojanstvo – ljubljene djeca Božje. I ne brinite, dati će vam svoga Duha da imate hrabrosti živjeti ovaj poziv, kao što je dao mnogima prije vas, i pratit će vas na ovom putu služenja njemu i povjerenom vam narodu“. Naglasio je kako je puno onih koji su ih na putu do svećeništva pratili svojom ljubavlju i molitvom. „Izmolila vas je ljubav vaših roditelja, obitelji, vaše župe i čitave Crkve. Zato ste pozvani da budete ljudi molitve. Jedino tako ćete moći razumjeti narav svog poslanja, ljubav iz koje izvirete i prostor blizine kojim vas Bog šalje braći i sestrama. Molitva je vaš kruh svagdanji. Izmoljeni ste za molitelje –

Istaknuo je kako je najvažnije spomenuti Isusovu svećeničku molitvu u kojoj je svaki svećenički poziv začet, potom je rođen u Crkvi ređenjem, a treba rasti među braćom i sestrama. Poručio im je da će pravi svećenici moći biti samo ako budu Bogu prijatelji i ako se svakodnevno budu napajali na izvoru ljubavi i milosrđa – Isusu Kristu.

– Tu ljubav potrebnu za svoje zvanje i za odnose prema bližnjima moći ćete osjetiti samo ako budete osluškivali ritam Božjeg srca, a čuti ga možete ako ga slušate pažljivo, u tišini i sabranosti – zaključio je mons. Barišić. Zaželio je da im dan ređenja još više osvijesti veličinu dara svećeništva, a njihov život bude na radost i spasenje mnogima.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, koje je tumačio don Ivan Urlić, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve okupljenima se, u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, obratio provincijal fra Joško Kodžoman koji je istaknuo kako na današnji dan slavimo dar Božjeg poziva i ljudskog odaziva. Obraćajući se novozaređenim svećenicima rekao je da vjeruje da će biti iskreni i predani služitelji i slavitelji sakramenata i svih otajstava vjere, uvijek odani Crkvi.

– Neka vas sam Krist pouči i nadahne kako biti vjeran i vjerodostojan u naviještanju Radosne vijesti. Neka vam pomogne u nastojanju da svojim ljudskim i profesionalnim karizmama obogatite vjernike s kojima budete radili – Provincijal je naglasio kako se preko njih Bog želi proslaviti u današnjem svijetu, proglasiti istinu i ostaviti duboki trag ljubavi u svim ljudima. – Neka vas Gospodin blagoslovi mirom, prati savjetom i mudrošću koju ćete crpsti kroz molitvu i neka vam podari sve potrebne milosti kako bi uvijek ostali njegovi i bili radosni u svojoj svećeničkoj službi – zaključio je provincijal Kodžoman.

Čestitkama se pridružio i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković. – Želim da radost današnjeg dana bude u vama prisutna cijeloga života kako bi mogli biti istinski nositelji i navjestitelji Radosne vijesti. Sačuvajte obećanja koja ste danas Kristu dali da i potpomognuti ustrajnom molitvom ostali odvažni i odgovorni u povjerenoj vam službi. – istaknuo je fr. Slišković.

– Neka vas Bog blagoslovi ritam Božjeg srca, a čuti ga možete ako ga slušate pažljivo, u tišini i sabranosti – zaključio je mons. Barišić. Zaželio je da im dan ređenja još više osvijesti veličinu dara svećeništva, a njihov život bude na radost i spasenje mnogima.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor, završeno je himnom Tebe, Boga hvalimo. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

(…)

Ante Prološčić, sin Ivana i Marte r. Parać, rođen je 22. listopada 1987. u Splitu. Župa mu je Uznesenja BDM na Klisu, a pastoralni praktikum vrši u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Tekst/Foto: Kristina Bitanga / Splitsko-makarska nadbiskupija

PUTVIN

U Putnikovićima održan 2. Vinski forum

Objavljeno prije

U Putnikovićima je održan 2. Vinski forum “Putvin”, čemu je nazočio župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom župana Joškom Cebalom i pročelnikom UO za gospodarstvo i more u Županiji Ivom Klaićem. Skupu su nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik Branko Bačić, načelnik Općine Ston Vedran Antunica te brojni vinari. Tako je ovo bila prigoda i za razmjenu iskustava i raspravu oko aktualnih tema, a prije svega je tu bilo riječi o izazovima vinogradarstva i vinarstva u doba COVID-a, uz prijedlog mjera te modalitete pomoći.

Budući da je u izradi, bilo je riječi i o novom prijedlogu Pravilnika o vinarstvu i vinogradarstvu. Na skupu su podijeljena priznanja za nova vina te je dodjeljena posebna nagrada prof. Nikoli Miroševiću za poseban znanstveni doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva, a predstavljen je i novi projekt oslikavanja boca “Oslikaj praznu, dobij punu”.

Organizatori ovog skupa bili su Zadružni savez Dalmacije, Udruga “Plavac Mali”, Općina Ston i PZ Putnikovići.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije