Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

DAN PLANETA ZEMLJE

Na ušću Neretve održane akcije skupljanja otpada i uklanjanja stranih biljnih vrsta

Objavljeno prije

Čišćenje ušća rijeke Neretve 4

Povodom 22. travnja koji se u cijelom svijetu obilježava kao Dan planeta Zemlje djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije organizirali su dvije važne akcije na ušću Neretve.

U suradnji s predstavnicima Grada Ploča, tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. Ploče i Udruge Biom provedena je akcija čišćenja otpada antropogenog podrijetla. Akciju su se odazvali učenici i nastavnici Osnovne škole Opuzen i Osnovne škole Ivo Dugandžić-Mišić iz Komina, a prikupljen otpad u najvećoj su mjeri predstavljali plastika i staklo. Djelatnici Javne ustanove učenike su upoznali s prirodnim vrijednostima ušća Neretve, a Matea Pirjevac iz tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. Ploče educirala ih je o prijetnjama koje otpad može predstavljati te mogućnostima koje proizlaze iz pravilnog postupanja s istim.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Spomenuta je akcija prijavljena na portal www.zelena-cistka.org – projekt Udruge Žmergo iz Opatije, dio globalnog pokreta Let’s do it!, koji okuplja aktivne građane i organizacije s ciljem uklanjanja što veće količine ilegalno odloženog otpada u jednom danu, najčešće tijekom travnja. Akcija Zelena čistka organizira se prema principu: Svatko čisti svoj kraj, a zajedno ćemo očistiti cijelu Hrvatsku!

Nakon uklanjanja otpada uslijedila je jednako vrijedna akcija uklanjanja stranih (alohtonih) biljnih vrsta. Djelatnici Javne ustanove u suradnji s Gradom Ploče i tvrtkom Komunalno održavanje d.o.o. Ploče proveli su uklanjanje stranih (alohtonih) vrsta, a sukladno Mišljenju Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. S površine obrasle zeljastom vegetacijom, a koja ima vrlo važnu ulogu u zaštiti ptičjih vrsta prilagođenih hranjenju u plitkom moru, uklonjene su drvenaste vrste čiji bi daljnji razvoj u budućnosti onemogućavao njen rast. Naime, uznemiravanje je jedna od najvećih prijetnji ptičjim vrstama koje obitavaju na ušću, a zahvaljujući vegetacijskim pojasevima poput ovog smanjuje se intenzitet uznemiravanja.

Sveznalica 7400xXpx

Uklonjene su jedinke alepskog bora (Pinus halepensis) te sjevernoameričke vrste bagrema (Robinia pseudoacacia). Biljni je otpad zbrinut zahvaljujući djelatnicima tvrtke Komunalno održavanje d.o.o. Ploče. Bagrem je u Europu donesen tijekom 17. stoljeća te predstavlja invazivnu vrstu, a iako je alepski bor na nekim dijelovima našeg priobalja vjerojatno autohton, to nije slučaj s područjem ušća Neretve. Unošenje stranih (alohtonih) vrsta predstavlja jednu od najvećih prijetnji za bioraznolikost, a spomenuti je primjer i jasan pokazatelj na koje sve načine mogu negativno djelovati na autohtone vrste.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode
Dubrovačko-neretvanske županije

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije