Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

ZIMSKO PREBROJAVANJE PTICA

Na području delte Neretve prebrojano više od 8 tisuća različitih vrsta vodarica

Objavljeno prije

Prebrojavanje ptica u delti Neretve

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica, zimovalica – International Waterbird Census (IWC)

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica iz Metkovića sudjelovali su i ove godine u globalnom prebrojavanju ptičjih vrsta vezanih uz vlažna, slatkovodna i morska staništa.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Najmasovnije svjetsko prebrojavanje ptica tradicionalno se odvija sredinom siječnja, a svoj uspjeh uvelike zahvaljuje brojnim pridruženim volonterima. Dugogodišnje prebrojavanje omogućuje praćenje promjena u broju, sastavu i rasprostranjenosti populacija pojedinih vrsta uz veliki edukacijski značaj.

U našoj su županiji najpoznatija i najvrjednija staništa ptica vodarica delte rijeke Neretve, koja je ujedno i jedno od najvažnijih zimovališta ovih vrsta u Hrvatskoj. Na tom području tradicionalno zimuju veći brojevi patki, vranaca (kormorana), liski, galebova i dr., a za neke je delta glavno ili jedino zimovalište u našoj zemlji.

Sveznalica 7400xXpx

Tijekom 14. i 15. siječnja 2017. na tom je području prebrojano više od 8 tisuća jedinki različitih vrsta vodarica, što govori o značaju delte na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ptice vodarice, zimovalice, najčešće u manjim brojevima, nalazimo i u drugim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije, tako da su prebrojavanjem obuhvaćeni ciljni lokaliteti na potezu od Konavoskog polja do Malostonskog zaljeva u mjestu Drače.

Veliko zahlađenje u Europi ovog siječnja, dovelo je do povećane brojnosti crnogrlog gnjurca (Podiceps nigricollis), ćubastog gnjurca (Podiceps cristatus) i crnogrlog plijenora (Gavia arctica).

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

Sveznalica 7400xXpx

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije