Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

HERCEGOVINA U ŠOKU

Mještani Gabela Polja: Zbog obveza Radojka je rijetko dolazila, i dalje ne vjerujemo da je ubijena!

Objavljeno prije

Brutalno ubojstvo Radojke Danek, rođene Jurković, šokiralo je rodbinu i prijatelje u Hercegovini.

Stečajna upraviteljica i gradska vijećnica HDZ-a, koju je u subotu u podnevnim satima s još tri osobe likvidirao Branko Koloper, bivši vlasnik šibenske pekarske tvrtke Matkol i lanca pekarnica, rođena je 1960. godine u Zvirićima u Ljubuškom gdje je, prema tvrdnjama mještana, provela prve godine života, a odrasla je u Gabela Polju.

Samo riječi hvale

Sveznalica 7400xXpx

U krvavom piru ubojica je likvidirao i njezina supruga Marija Daneka. Prije polaska u osnovnu školu obitelj Jurković preselila se u Gabela Polje u općini Čapljina, uz samu granicu s Republikom Hrvatskom, te je Radojka osnovnu školu s ostalom djecom iz ovog mjesta pohađala u Metkoviću. Bila je to klasična radnička obitelj koja je imala šestero djece.

Uz Radojku, otac Mate i majka Ljilja (rođena Dodig), također iz Zvirića, imali su još tri kćeri i dvojicu sinova. Radio je samo otac te im je svakodnevica bila teška, ali su odgajani u kršćanskom duhu, posvećeni Bogu. Do dana današnjeg sva braća i sestre nastavili su živjeti uzorno, a na svoju djecu prenijeli su temelje kršćanskog života koje su njima usadili njihovi roditelji.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Za tu obitelj imamo samo riječi hvale. Uzorni, pošteni, odgojeni, a nije im bilo lako dok su se školovali. Samo je otac radio, a puno je djece bilo”, govore nam mještani Gabela Polja još uvijek pod dojmom strašne tragedije koja je zadesila njihove sumještane. Majka Ljilja još je živa te s dvojicom Radojkine braće i njihovim obiteljima živi u Gabela Polju.

Iako ju nisu često viđali, za Radojku mještani također imaju samo riječi hvale. “Bila je jako okrenuta obitelji. I ona sama je imala četvero djece kojima se, uz posao, maksimalno posvetila.

Dvije kćeri su se udale, sin oženio pa je dobila i unučiće. U Hercegovinu je dolazila, ali ne prečesto jer to nije stizala od svih obveza koje je imala u Hrvatskoj. Nikad ništa loše o njoj nismo čuli, zato nas je ovaj događaj još više potresao”, govore nam sumještani. Žao im je, kažu, djece koja su u jednom danu ostala bez majke i oca, ali i Radojkine majke Ljilje koja je već preživjela niz tragedija.

Muž jedne kćeri poginuo je na ratištu u Stocu, izgubila je muža, a sada kćer i zeta u istom danom. Za Radojku riječi hvale imaju i njezini sumještani u Šibeniku.

– Pamtim je kao ugodnu, korektnu osobu, lijepog ponašanja ili, što bismo mi Dalmatinci kazali, dobru kao kruh. Bila je uvijek srdačna i konstruktivna na sjednicama Gradskog vijeća.

Nikad nije posezala za političkim pritiscima. Bila je, po mom skromnom mišljenju, dobra ekonomistica, ali nikad nije nametala znanje iz svoje struke – izjavio je predsjednik šibenskog Gradskog vijeća i bivši ravnatelj Šibenskog narodnog kazališta Dragan Zlatović. Inače, riječ je o ekonomistici koja je svoj radni vijek provela u Šibenki, hotelskoj kući Primošten i Nautičkom centru Prgin, ali je na sebe posebno privukla pozornost kao stečajna upraviteljica u brojnim tvrtkama. Od male poljoprivredne zadruge u Žirju do nekad poznate zadarske turističke agencije Vigens. Tako je dospjela i do stečajne upraviteljice Matkola u vlasništvu Branka Kolopare, koji je u subotu počinio nezapamćeni zločin.

Školovanje i život

Na stranicama Sudačke mreže u podacima o Radojki Danek zapisano je da je stručni ispit za stečajnog upravitelja položila 26. srpnja 2001. godine pred ispitnim povjerenstvom pri Ministarstvu pravosuđa. Osnovnu i srednju školu završila je u Metkoviću, a Ekonomski fakultet u Zagrebu 1984. godine, čime je stekla zvanje diplomirani ekonomist.

U Šibeniku živi od 1984. godine. – Radila sam u Šibenki d.d. od 1985. godine na raznim radnim mjestima, od samostalne referentice uvoza-izvoza, zamjenice direktora, direktorice CEOP-a i računovodstva te savjetnice Uprave za financijske i komercijalne poslove.

Cijeli svoj radni vijek školujem se u svojoj struci kroz razne stručne seminare i simpozije te čitanje stručne literature – navela je Radojka u svojoj biografiji na službenoj stranici Sudačke mreže.

Muža Marija Daneka Radojka je upoznala za vrijeme studija u Zagrebu. Imali su lijep brak, bili podrška jedno drugome u teškim vremenima, a sudbina je htjela da te subote 30. siječnja budu zajedno u kobnom objektu uz Južnu magistralu, piše Večernji.ba.

UPALJENA DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Na Trgu kralja Tomislava upaljena svijeća mira

Objavljeno prije

Druga je nedjelja Došašća. Na Trgu kralja Tomislava upaljena je druga adventska svijeća, svijeća koja simbolizira mir.

Kako smo prethodno bili podijelili, glazbeno-recitatorski program koji se trebao održati povodom paljenja druge adventske svijeće je otkazan zbog lošeg vremena.

Sveznalica 7400xXpx

 

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije