Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

MINISTAR TOMISLAV ĆORIĆ POSJETIO DOLINU NERETVE

Metkoviću za sanaciju gubitaka vode i projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ ukupno 940 tisuća kuna, Općini Slivno za kanalizaciju u Kleku 3 milijuna kuna

Objavljeno prije

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić u petak je posjetio dolinu Neretve gdje je u društvu saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Nikole Dobroslavića i predstavnika Hrvatskih voda, direktora Zorana Đurokovića i zamjenika Valentina Dujmovića, u prostorijama Općine Slivno potpisao ugovore sa predstavnicima neretvanski gradova i općina na području izgradnje i rekonstrukcije vodovodnih i kanalizacijskih mreža te gospodarenja otpadom.

Razlog okupljanja u prostorijama Općine Slivno je potpisivanje ugovora s načelnikom Smiljanom Mustapićem, i direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, o nastavku radova na izgradnji kanalizacijske mreže na području Kleka, vrijednom 3 milijuna kuna.

S gradonačelnikom Metkovića, Daliborom Milanom, ministar Ćorić je potpisao dva ugovora ukupne vrijednosti 940 tisuća kuna. Ugovor potpisan zajedno sa direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem vezan je za sanaciju gubitaka u vodoopskrbnom sustavu, a ministar je ovu priliku iskoristio kako bi s Milanom potpisao još jedan ugovor za bespovratna sredstva na koja je aplicirao samo Grad Metković, a odnosi se na edukaciju građana o recikliranju otpada na području Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potpisani ugovor o radovima na kanalizaciji u Općini Slivno vrijedan je 3 milijuna kuna, a načelnik općine Smiljan Mustapić rekao je da se njime rješava problem kanalizacije ponajprije na području Kleka a u konačnici i na području cijele općine.

– Do sada je kroz zadnjih nekoliko godina položena primarna mreža u Komarnoj i u Moračnoj od granice do Radalja, kroz Klek i kroz Komarnu. Nažalost, Duboka je ostala nezavršena, kao i spoj od granice s BiH do Neuma od oko 700 metara. S današnjim potpisom ugovora od oko 3 milijuna kuna je u planu da napravimo natječajnu dokumentaciju kroz ljeto i ove jeseni, nakon turističke sezone, da započnemo s izgradnjom tri prepumpne stanice u Kleku i cijelim dijelom do granice. Također, poduzeće koje gospodari sustavom u BiH odradit će svoj dio posla na dijelu BiH, i u planu nam je da sljedeće godine kanalizacijski spojimo Klek i da Klek bude kompletno u funkciji. Projekt će se nastaviti i u sljedećoj godini sufinanciranjem od Hrvatskih voda, u planu je da se Repić-Radalj-Duboka spoji s Komarnom i kroz dvije do tri godine da Općina Slivno u tom dijelu dobije kompletnu kanalizaciju – rekao je Mustapić.

Misnistar Tomislav Ćorić je rekao da se ovim projektom omogućava Kleku konačno rješavanje desetljećima nedovršenog projekta, te da će u 2019. godini ići i jedan korak dalje te konačno dovršiti cijeli proces.

Što se tiče dva ugovora koji se odnose na Metković, ugovora Učimo gospodariti otpadom i Ugovora za sanaciju gubitaka vodoopskrbnog sustava, ministar Ćorić je rekao da je Metković ‘pobjednik dana’. Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan potvrdio je da je Metković njihovim potpisivanjem za projekte dobio ukupno oko 940 tisuća kuna.

– Grad Metković je uspio potpisati dva ugovora. Prvi ugovor je 440 tisuća kuna na projektu Učimo gospodariti otpadom koji sam potpisao ja kao gradonačelnik, a drugi ugovor je za sanaciju gubitaka vode koju je potpisao direktor našeg komunalnog poduzeća, gospodin Filip Dominiković. Vrijednost tog ugovora je 500 tisuća kuna. Grad Metković ima velike gubitke vode [od pedeset posto]. To se povlači godinama, ali, u odnosu na druge gradove, i nisu toliko veliki. Uglavnom vezani su uz dotrajalu infrastrukturu. Promijeniti ćemo vodne cijevi, izmijenit ćemo šahtove… Ova sredstva nisu dostatna, ali grad Metković radi na projektima i shvatili smo da je dobivanje novca iz EU najlakši način da bi se nešto riješilo – rekao je Milan.

Istaknuo je i da Odsjek za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU Grada Metkovića ‘od početka godine marljivo radi‘ te da dosad aplicirani projekti na razne fondove sežu do ukupne vrijednosti od 50 milijuna kuna, od kojih je jedan nedavno predstavljeni projekt odvodnje oborinskih voda na području Jelaševac-Slatina.

Za projekt sanacije gubitaka vodoprskrbnog sustava, ministar Ćorić kazao je da su Hrvatske vode za područje cijele Hrvatske pripremile 120 milijuna kuna.

– Hrvatska, nažalost, pati od jako velikog udjela gubitaka u vodooprskrbnom sustavu. Oni su krajem 2016. bili procijenjeni na 49 posto i namjera Vlade premijera Andreja Plenkovića i našeg ministarstva je da u narednim godinama smanjimo gubitke u sustavu. Voda je resurs koji Hrvatska ima u izobilju, ali ne možemo ga na takav način bacati. Upravo zbog toga su ove godine Hrvatske vode u svom proračunu 120 milijuna kuna namjenile tome. 20 milijuna je za dokumentaciju, 100 milijuna za radove na sanaciji gubitaka, a i ovdje poručujem da ćemo u 2019. s još značajnijim izborom ići u smanjenje gubitaka – kazao je Ćorić.

Ministar Ćorić rekao je i da je za projekte izobrazbe o razvrstvanju otpada za cijelu Hvratsku predviđeno 47,2 milijuna kuna te je gradonačelnik Milan rekao da je cilj projekta Učimo gospodartiti otpadom edukacija građana o razvrstavanju otpadom budući da 1. studenog na snagu stupa Plan gospodarenja otpadom.

– Naši građani se moraju upoznati s načinom gospodarenja otpadom kako bi 1. studenog kad Plan gospodarenja otpadom stupi na snagu znali ga razvrstavati. Formalno s projektom započinjemo danas, od dana potpisivanja ugovora. Napravit ćemo radijske i televizijske emisije, letke, posjećivat ćemo škole i vrtiće, educirat ćemo sveukupno građanstvo – rekao je Milan.

Ministar Ćorić rekao je kako je iznimno važno da se u Hrvatskoj, u zemlji koja 20 posto svog bruto domaćeg proizvoda kreira iz turizma, daljnje onećišćenje ne smije dopustiti. S njim se slaže i župan Nikola Dobroslavić koji je u Općinu Slivno stigao nakon obilježavanja Dana županije u Dubrovniku.

– Veoma smo zadovoljni da je ovom prigodom došlo do potpisivanja nekoliko ugovora s Hrvatskim vodama, odnosno, s Ministarstvom zaštite okoliša i enerngetike, ovdje u dolini Neretve s četiri jedinice lokaklne samouprave, a također i sa Općinom Mljet i Općinom Koavle i gradom  Dubrovnikom. Čestitam svim tim jedinicama lokalne samouprave na uspjehu jer su pripremili te projekte. Čestitam, dakako, i Ministarstvu zaštite i okoliša i energetike koje je podržalo te projekte u Hrvatskim vodama, koje će u najvećoj mjeri provoditi ovaj prces. Mi moramo imati, i za naše građane, i za naše turiste, očuvan okoliš. Moramo imati čistu vodu. Kvalitetnu odvodnju da nam more ostane čisto. To je nužno da bismo i dalje razvijali ovu županiju, i kao turističku, i kao poljoprivrednu, ali i da podignemo razinu kvalitete života svim našim sugrađanima – rekao je župan Dobroslavić.

Kako doznajemo od gradonačelnika Dalibora Milana, Grad Metković će, uz sve navedene projekte, do 30. svibnja aplicirati i na program za nabavu kanti za razvrstavanje otpada na području cijelog Metkovića. Projekt cjelokupne vrijednosti preko 3 milijuna kuna. Također saznajemo da se čeka dobivanje građevinske dozvole za reciklažno dvorište na Dubravici, dok je za kompostanu i sortirnicu dobivena lokacijska dozvola, a na području Metkovića bit će i pretovarna stanica. Za sve ove projekte Milan kaže ‘trudimo se, borimo se, i vjerujemo da će ovaj grad uspjeti!‘.

Piše/Foto: Dalibor Čutura/Metković NEWS

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije