Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Metkovka dr.sc. Ita Lučin predstavila knjigu ‘Između etičkog i estetičkog’

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metkovic.hr

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je predstavljena knjiga ‘Između etičkog i estetičkog’ autorice dr. sc. Ite Lučin.

Knjiga je modifikacija doktorske radnje koju je autorica obranila na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2012. godine te u kojoj obrađuje odnos Kierkegaardove i Schopenhauerove filozofije. Uz autoricu, o knjizi je vrlo zanimljivo govorio prof. Nikola Nogolica, a poglavlja je čitala psih. Maja Kapustić Jurinović.

Sveznalica 7400xXpx

– Kad sam se na poslijediplomskom studiju uhvatila u koštac s modernim filozofima na mojem misaonom horizontu se ukazala nova kategorija-čovjek sam i čovjek gledan kroz prizmu individualnosti. Dva originalna autora Schopenhauer i Kierkegaard su u malom vremenskom i još sitnijem geografskom razmaku, promišljala o čovjeku izvan sustava, ili konciznije, čovjeku koji ne apostrofira nužno razumsku spoznaju kao ultimativni princip življenja. Zaintrigirana, nastavila sam proučavati njihova filozofska promišljanja o, na prvi pogled, zajedničkim temama i odlučila napisati disertaciju pod naslovom: Između etičkog i estetičkog/Odnos Kierkegaardove i Schopenhauerove filozofije. Radnjom sam htjela istražiti koliko su njihovi pogledi slični, a koliko različiti i jesu li njihove filozofske orijentacije srodne ili se pak u pojedinim aspektima razilaze. Rezultati su i više nego zanimljivi, posebno u pogledu kategorije individualnosti, kao i tumačenju zbilje iz pesimističnog aspekta kod Schopenhauera te nužnosti ulaženja u stanje apsurda kod Kierkegaarda. Knjiga je samo modifikacija istoimene disertacije i ovim putem zahvaljujem svim kolegama s odjela Filozofije koji su mi pomogli da ona ugleda svjetlo dana, – napisala je, između ostaloga, autorica u predgovoru knjige.

Metkovka, Ita Lučin, rođena Šakota, osnovnu školu i jezičnu Gimnaziju završila je u rodnome gradu, a diplomirala je Filozofiju i Hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Od 2006. zaposlena je kao znanstveni novak na tom fakultetu, na kojem je obavljala i dužnost tajnika odjela, a od 2007. je i vanjski suradnik na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Godine 2006. upisuje i Poslijediplomski studij – Jezici i kulture u kontaktu – smjer Filozofija na matičnome fakultetu, a tijekom studija je bila i dio organizacijskog odbora simpozija i okruglog stola s temama Filozofije, religije i znanosti. Godine 2009. brani i klasifikacijski rad pod naslovom ‘Schopenhauerov voluntarizam’, a 2012. brani doktorsku radnju pod naslovom ‘Između etičkog i estetičkog/Odnos Kierkegaardove i Schopenhauerove filozofije’.

Od 2013. zaposlena je na istom fakultetu na mjestu docentice na Odjelu za filozofiju, a sudjeluje i na brojnim znanstvenim skupovima u RH i BiH. Koautorica je visokoškolskog udžbenika ‘Prilozi za povijest filozofije spoznaje’ te autorica više znanstvenih i stručnih članaka i osvrta. Supruga je i majka četvero djece.

KONCERT 'FOLKLORNI ANSAMBL KOPRIVNICA I PRIJATELJI'

KUD Metković koprivničkoj publici predstavio plesove i pjesmu neretvanskog kraja

Objavljeno prije

Foto: Grad Koprivnica

Tradicijska kultura, ples i glazba s juga, istoka i sjevera Hrvatske, tako možemo nazvat koncert “Folklorni ansambl Koprivnica i prijatelji“, koji je u subotu, 26. studenoga održan u koprivničkoj dvorani Domoljub.

Na koncertu su Kulturno umjetničko društvo Metković, Folklorni ansambl Broda iz Slavonskog Broda i domaćini Folklorni ansambl Koprivnica, koprivničkoj publici predstavili bogatstvo folklornih običaja kroz pjesme i plesove četiriju plesnih zona Hrvatske.

Sveznalica 7400xXpx

Ovakav zajednički koncert prvi puta je izveden 2007. godine u Slavonskom Brodu i od tada se ova tri folklorna društva sastaju svake godine u drugom gradu.

Foto: Grad Koprivnica

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije