Ostanimo u kontaktu

NATJECANJE 'COPERNICUS HACKATON'

Metkovac Marin Leontenko sa svojom ekipom Crogis osvojio prvo mjesto

Objavljeno prije

U Zagrebu 23. i 24. listopada održano je natjecanje Copernicus Hackaton u kojem je sa svojim timom pobijedio naš Metkovac Marin Leontenko.

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu osvojila je Marinova ekipa Crogis. Njihova pobjednička aplikacija Green Island korištenjem satelitskih i drugih podataka o tlu, naseljenosti, vegetaciji, prometu, visini područja, kulturama koje se uzgajaju i drugih, omogućuje da se na području otoka Hvara vidi točno gdje leže potencijali za uzgoj određenih vrsta bilja i kultura poput lavande, masline i vinove loze.

Marinova pobjednička ekipa Crogis

Profesor Željko Bačić s Geodetskog fakulteta kaže da su okupili čak 21 ekipu.

– To je do sada najveći Hackaton u Europi, a koji podupire Europska komisija. Svrha je razviti nove ideje koje će nam omogućiti da primijenimo satelitske scene i podatke za različite namjere. Tu je i zaštita okoliša, industrija…

Bačić dodaje da su ih mladi ugodno iznenadili.

– Moram reći da su došli s fenomenalnim idejama te da sa znanjem razvaljuju, iako je ovo prvi Hackaton.

Inovativnosti ne manjka, ističe član Ocjenjivačkog suda, Dario Bojanjac.

– Tu su zanimljive ideje oko pametnih gradova, pametne uprave, zaštite okoliša i primjene u poljoprivredi i šumarstvu. Tu imamo i ideje oko promatranja otoka plastike koje se kreću morima, zaraženost šuma ili kako ocijeniti najbolju plažu…

Bojanjac ističe da sve ove ideje svakako mogu pomoći u budućnosti u borbi za zaštitu okoliša.

Najbolji će biti nagrađeni ulaskom u Copernicusov akcelerator, što će im omogućiti da ih dalje razvijaju i eventualno doguraju do startupa ili tvrtke.

Izvor: HRT

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Vodite računa o sebi, svojim bližnjima i široj zajednici #OSTANITEDOMA

Objavljeno prije

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zahvaljuje svim građanima koji poštuju odluke Stožera civilne zaštite RH i preporuke epidemiologa i liječnika do ostanu kod kuće.

Unatoč tome što bi svatko od nas ove sunčane dane htio provesti u šetnji te uživati u prirodnim ljepotama, ovu su subotu ulice, trgovi, parkovi, šetnice diljem naše Županije bili prazni.  I HVALA VAM NA TOME!

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zahvaljuje svima koji su poslušali upute Stožera civilne zaštite i ostali kod kuće. Svjesni smo da biste ove lijepe dane najradije proveli u prirodi, družeći se s prijateljima i obitelji, no bit će vremena i za to. Sada je ipak važnije da svi slušamo upute stručnjaka jer ćemo samo tako spriječiti širenje virusa Covid-19.

Policijski službenici obilazili su danas sva javna mjesta na kojima bi se građani mogli okupljati te su provjeravali da li svi poštuju Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, a s tim aktivnostima će nastaviti.
Pozivamo sve građane da i današnju nedjelju provedu kod kuće, a one koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru, da vode računa o tome da se ne grupiraju i da održavaju socijalnu distancu.

Zahvaljujemo svim građanima koji poštuju odluke Stožera civilne zaštite RH i preporuke epidemiologa i liječnika.

Vodite računa o sebi, svojim bližnjima i široj zajednici i OSTANITE DOMA!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije