Ostanimo u kontaktu

HRVATSKI SAVEZ UDRUGA

Marina Mustapić (UOSI Prijatelj) izabrana u Upravni odbor Hrvatskog saveza udruga OSIce

Objavljeno prije

Foto: Sisak.Info / Ilustracija: Metković NEWS

Udruga TOMS iz Trogira u subotu, 18. svibnja bila je domaćin predstavnika udruga – članica Hrvatskog saveza udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce koji su se upoznali s radom udruge TOMS te u njihovim prostorijama održali redovnu izvještajnu i izbornu skupštinu Saveza.

Nacionalni savez danas u svom članstvu ima 10 Udruga i to od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Republike Hrvatske, a zajedno svi već 4 godine aktivno rade na povećanju dostojanstva i kvalitete življenja te unaprjeđenju socijalne uključenosti djece s razvojnim teškoćama, osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Na izvještajnoj skupštini jednoglasno je usvojeno izvješće o radu Saveza i financijskom poslovanju u 2018. godini, a tijekom izvještajne skupštine svaka udruga članica predstavila je i svoja vlastita postignuća u prošloj godini što je bila prigoda za međusobno prenošenje primjera dobre prakse.

Savez je prošle godine dao potporu nekoliko nacionalnih inicijativa od kojih izdvajaju podršku njihovoj članici – udruzi „Kolibrići“ u borbi da lijek Spinraza postane dostupan svim oboljelima od spinalne mišićne atrofije. Savez se priključio s još tridesetak udruga iz cijele Hrvatske inicijativi i dopisu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o suzbijanju diskriminacije zbog nepristupačnih Jadrolinijinih trajekata koji je rezultirao ulaskom predstavnika Udruga u radnu skupinu povodom pripreme nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Također izravno djeluje i putem svog predstavnika u radnoj skupini Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za izradu Nacrta prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi. Putem medijske podrške također je sredinom prošle godine Savez ukazao na pokušaj smanjenja broja sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, a također od kraja prošle te tijekom 2019. na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavnice Saveza Osice sudjeluju na sastancima vezanim uz analizu provedbe Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Sve ove i osnovne administrativne aktivnosti Saveza tijekom 2018. godine financirane su kroz Natječaje prijavljene ne Grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju te uplatama članarina i donacija.

Skupština Hrvatskog saveza udruga

Nakon izvještajne Skupštine u Trogiru je održana i izborna Skupština na kojoj je za predsjednicu Saveza jednoglasno izabrana Aleksandra Milković iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koja tu funkciju obnaša od 2016. godine. Za dopredsjednicu Saveza izabrana je Dijana Aničić iz splitske Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, a funkciju izvršnog direktora obavljat će Ivica Bašić iz Udruge tjelesnih invalida ‘TOMS’ Trogir. U Upravni odbor Saveza sljedeće 4 godine izabrani su Dijana Smajo (UOSI SMŽ), Marina Mustapić (Udruga OSI ‘Prijatelj’ Metković), Renata Žukina (Udruga ‘Korak dalje’ Daruvar i Dijana Aničić ( Udruga ‘Anđeli’ Split). Nadzorni odbor Saveza sastavljen je od stručnih djelatnika i roditelja koji nisu članovi udruga – članica Saveza, ali od prvog dana podržavaju njegov rad,a to su Jasna Primorac, Ana Čudina i Magda Grubišić.

Rad Saveza u 2019. godini financira Grad Sisak u iznosu od 15.000 kn, ostatak prihoda je iz donacija i članarina.

Piše: Sisak.Info

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Predsjednica Terezina Orlić, potpredsjednici Nikša Sentić i Fani Favro Bukvić

Objavljeno prije

Prisegom novoizabranih vijećnika te izborom predsjednice kao i dvoje potpredsjednika danas je konstituiran novi saziv Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, koji broji 37 vijećnika. Za predsjednicu Skupštine tako je izabrana Terezina Orlić, a za potpredsjednike Nikša Sentić i Fani Favro Bukvić.

Novoizabrana predsjednica Terezina Orlić je nakon izbora poručila kako vjeruje da će ovaj saziv raditi na zadovoljstvo svih građana ove županije: „Ispred nas je izazovno vrijeme, ali vjerujem da će dijalog i rasprave iznjedriti dobre projekte i da ćemo ići prema projektima koji će biti na zadovoljstvu svih sugrađana. Pelješki most će donijeti zamah i vjerujem da će naša županija biti samodostatna i da nećemo samo ovisiti o turizmu. Nadam se da ćemo donositi najbolje odluke za sugrađane“.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svim novoizabranim vijećnicima na novoj dužnosti, istaknuvši pritom kako je Županijska skupština drugi stup, predstavničko tijelo koje treba biti konstruktivno u svome radu na dobrobit ove županije. „Vjerujem da ćemo biti konstruktivni za dobrobit županije, očekujemo rasprave i podržavanje svih prijedloga koji su dobri. Napravili smo suradnju s DDS-om, ali s time ne isključujemo nikoga, sve ćemo tretirati na isti način, sve ćemo uvažavati i voditi računa. Naglasit ću još jednom vrlo važnu riječ, a to je konstruktivnost“, zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije