Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

MANDARINA MANJE, ALI SU SLAĐE

Manji urod veća kvaliteta mandarina

Objavljeno prije

Najveći rezultat isušivanja neretvanskih močvara svakako su novostvorene površine za uzgoj mandarina i proizvodnju povrća.

Danas se mandarine, prema nekim procjenama , uzgajaju na 2200 hektara površine, a urod niti jedne godine nije i ne može biti isti. One najpovoljnije prognoze glasile su da se na području doline Neretve može proizvesti do 100 tisuća tona žutih i sočnih plodova, ali ta količina još nije ostvarena.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

U prošlosti su neretvanske uzgajivače pratile razne nedaće, od tuče, niskih temperatura, slanosti tla ili voćne muhe, do ćudljivog tržišta koje svoje zakonitosti često mijenja i u jednom tjednu po nekoliko puta. Naravno, i stanje na međunarodnom tržištu itekako se odražava na plasman neretvanskog brendiranog voća u koje Neretvani još uvijek polažu velike nade u smislu osiguranja uvjeta za egzistenciju.

S druge strane pojedini proizvođači često su znali zbog nešto većih cijena počinjati berbu prije vremena, pa je dolazilo do zasićenosti tržišta, a potom i do naglog pada cijena.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Koliko točnu proizvođači svake godine uberu vrlo je teško procijeniti, jer i sama Hrvatska voćarska zajednica drži kako nema dovoljno pokazatelja, ali i dodaje da se oko 15 posto toga voća proda u okviru tzv.“sive zone“.

Ove jeseni će se , opet prema procjenama, ubrati oko 32 tisuće tona, ali će zato plodovi biti kvalitetniji.

Neke udruge su već prije tražile da država odredi početne otkupne cijene. O tomu se još razgovara, iako je teško očekivati da će se to dogoditi mimo dogovora samih otkupljivača koji imaju svoje kalkulacije.

Na potezu je i Županijsko povjerenstvo za mandarine koje je uputilo svoje prijedloge vezane za poštivanje epidemioloških mjera, zatim za suzdržanost oko početka berbe još nedozrelih plodova kao i za poštivanje omjera šećera i kiseline u voću.

To povjerenstvo je potenciralo mogućnost slobodne prodaje voća na javnim površinama na području jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj od 1.listopada do 15.prosinca ove godine.

Naime, i to je pokušaj da se proizvođačima osigura određena mogućnost prodaje, s obzirom na probleme koji postoje u izvozu toga voća u Rusiju i drugdje.

Ipak, prevladava nada da će vrijedni neretvanski voćari uspjeti ubrati i prodati sve što su proizveli. Moguće je da bude manjih problema oko pronalaženja radnika za berbu i sortiranje, s obzirom na pandemiju, ali će se i taj potencijalni problem riješiti.

ROKO TOLIĆ 740/300px

TOLIĆ I ERAK BORAVILI NA KORČULI

Roko Tolić: Županija mora biti partner i pružati pomoć svim općinama i gradovima

Objavljeno prije

Nezavisni kandidat za dubrovačko – neretvanskog župana, Roko Tolić, u pratnji kandidatkinje za zamjenicu, Maje Erak tijekom utorka i srijede, boravio je na otoku Korčuli.

Prilikom posjeta nezavisni kandidat za župana, Roko Tolić, susreo se sa stanovnicima općina Žrnovo, Čara, Smokvica, Blato, Vela luka, Lumbarda te grada Korčule. Stanovnici navedenih općina izvijestili su nezavisnog kandidata za župana, Roka Tolića, o mnogobrojnim problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu na ovom otoku.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Loša prometna povezanost otoka s kopnom kao i neadekvatna mreža autobusnih linija na otoku, neadekvatna školska infrastruktura, loša procijepljenost i visoka cijena testiranja na korona virus te problem zbrinjavanja otpada istaknuti su kao neki od trenutačno najvećih problema otoka Korčule.

Osim problema koji znatno utječu na kvalitetu života stanovnika Korčule, predstavnici pojedinih općina istaknuli su i lošu, odnosno ne postojeću komunikaciju s tijelima Županije.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Roko Tolić je istaknuo kako Županija mora biti partner svim svojim općinama i gradovima i kao takva pružati maksimalnu logističku pomoć u svim projektima koji za cilj imaju razvoj i napredak pojedinog kraja kao i poboljšanje svakodnevne kvalitete života svih.

„Vjerujem da ću sa svojim timom snažno pokrenuti te procese integracije da Dubrovačko – neretvanska županija ne bude rep Hrvatske, već stvarno početak. Moj tim je sposoban i kompetentan da našu županiju pozicionira kao najuspješniju. Što bi ona trebala i mogla biti. Svi mi to zaslužujemo iz puno razloga. Vrijeme je da pokrenemo županiju i da ona dobije novo lice“, kazao je Roko Tolić tijekom boravka na Korčuli.

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije