Ostanimo u kontaktu

MANDARINA MANJE, ALI SU SLAĐE

Manji urod veća kvaliteta mandarina

Objavljeno prije

Najveći rezultat isušivanja neretvanskih močvara svakako su novostvorene površine za uzgoj mandarina i proizvodnju povrća.

Danas se mandarine, prema nekim procjenama , uzgajaju na 2200 hektara površine, a urod niti jedne godine nije i ne može biti isti. One najpovoljnije prognoze glasile su da se na području doline Neretve može proizvesti do 100 tisuća tona žutih i sočnih plodova, ali ta količina još nije ostvarena.

U prošlosti su neretvanske uzgajivače pratile razne nedaće, od tuče, niskih temperatura, slanosti tla ili voćne muhe, do ćudljivog tržišta koje svoje zakonitosti često mijenja i u jednom tjednu po nekoliko puta. Naravno, i stanje na međunarodnom tržištu itekako se odražava na plasman neretvanskog brendiranog voća u koje Neretvani još uvijek polažu velike nade u smislu osiguranja uvjeta za egzistenciju.

S druge strane pojedini proizvođači često su znali zbog nešto većih cijena počinjati berbu prije vremena, pa je dolazilo do zasićenosti tržišta, a potom i do naglog pada cijena.

Koliko točnu proizvođači svake godine uberu vrlo je teško procijeniti, jer i sama Hrvatska voćarska zajednica drži kako nema dovoljno pokazatelja, ali i dodaje da se oko 15 posto toga voća proda u okviru tzv.“sive zone“.

Ove jeseni će se , opet prema procjenama, ubrati oko 32 tisuće tona, ali će zato plodovi biti kvalitetniji.

Neke udruge su već prije tražile da država odredi početne otkupne cijene. O tomu se još razgovara, iako je teško očekivati da će se to dogoditi mimo dogovora samih otkupljivača koji imaju svoje kalkulacije.

Na potezu je i Županijsko povjerenstvo za mandarine koje je uputilo svoje prijedloge vezane za poštivanje epidemioloških mjera, zatim za suzdržanost oko početka berbe još nedozrelih plodova kao i za poštivanje omjera šećera i kiseline u voću.

To povjerenstvo je potenciralo mogućnost slobodne prodaje voća na javnim površinama na području jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj od 1.listopada do 15.prosinca ove godine.

Naime, i to je pokušaj da se proizvođačima osigura određena mogućnost prodaje, s obzirom na probleme koji postoje u izvozu toga voća u Rusiju i drugdje.

Ipak, prevladava nada da će vrijedni neretvanski voćari uspjeti ubrati i prodati sve što su proizveli. Moguće je da bude manjih problema oko pronalaženja radnika za berbu i sortiranje, s obzirom na pandemiju, ali će se i taj potencijalni problem riješiti.

POSLJEDNJI SINGL S ALBUMA 'ILUZIJA'

Friško slomljena srca NoA je napisao pjesmu ”Pusti me da sanjam”, a sad je snimljen i spot u kojem se pojavljuje atraktivna Metkovka

Objavljeno prije

Naš Neretvanin Elvis Sršen NoA ‘izbacio’ je spot za posljednji singl s albuma ‘Iluzija‘, kako i sam kaže, za specifičnu priču ‘Pusti me da sanjam‘.

– Pjesma „Pusti me da sanjam“ nastala je toliko davno da se i ne sjećam kad točno, možda čak još davne 1999. godine. Iako sam tekst i melodiju ispalio praktički u dahu, pjesma je od prve demo snimke do danas doživjela  nekoliko aranžmanskih transformacija. Sjećam se da sam stopirao odnekud nazad doma, bez kune u džepu, friško slomljena srca i pjesma je samo iscurila iz mene. S aranžmanom sam se borio malo duže jer sam želio da zazvuči savršeno. Uslijedilo je sto životnih promjena, različitih puteva, novih bendova i projekata i pjesma je ostala u ladici.

Nakon nekog vremena pokrenuo sam svoju autorsku priču i uz pomoć dugogodišnjeg prijatelja i vrhunskog bubnjara i glazbenika Jana Ivelića, oformio band FUNKBLASTERS s kojim sam između ostalih pjesama snimio napokon i finalnu verziju “Pusti me da sanjam”. Namjerno sam je ostavio kao zadnji singl s albuma jer smatram da ne zaslužuje tretman “prvih mačića”. Ovako će, nadam se, lakše doći do slušatelja, ali i imati veću medijsku pozornost, tvrdi NoA te dodaje da na pjesmi osim njega sviraju još bubnjar Jan Ivelić, basist Ante Jurinović, gitarist Al Duke i Petra Pecotić na pratećim vokalima.

Spot je režirao Josip Boban, a snimljen je u napuštenom dječjem odmaralištu-lječilištu u Krvavici pokraj Makarske, a u njemu se pojavljuje i atraktivna Metkovka.

– Izgleda da ne mogu bez prirodnih ljepota svog kraja tako da je ovo sad već četvrta  glumica iz Metkovića. Ovaj put je to mlada i atraktivna, ali i nadasve talentirana magistrica komunikologije Paula Volarević koja dolazi iz glazbene obitelji. Kćer je klavijaturista Zlatka Volarevića Dilajle koji je svirao sa Crvenom Jabukom i Đavolima. U spotu su još i sadašnji članovi banda Ivica Bilić Ika, Kristijan Kordiš i Antea Žure, – rekao je NoA.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije