Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

LAĐARSKI DVOBOJI NA NORILJU

Lađari Neretve na svoj način obilježavaju 20. obljetnicu pobjede – Oluju ’95

Objavljeno prije

DSC_5941

Ove godine Hrvatska slavi 20. obljetnicu pobjede. Povijesni je to dan pobjedonosne akcije OLUJA i oslobođenja Knina 5. kolovoza 1995. godine, koji slavimo kao DAN POBJEDE, DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI i DAN HRVATSKIH BRANITELJA.

UL Domagojevi gusari u suradnji sa Udrugom veterana 4. gardijske brigade DNŽ i Udrugom lađara Neretve ovaj povijesni datum obilježiti će najvećim događajem u dolini Neretve posvećenim toj obljetnici, lađarskim dvobojima pod nazivom „20 GODINA POBJEDE-OLUJA 95“.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sudjeluje ukupno 10 lađarskih posada:

  • Veterani 4. gardijske brigade
  • UL Sveti Nikola Metković
  • UL Jerkovac
  • UL Župa Bagalovići
  • UL Gusari Komin 2
  • UL Crni put
  • SU Crni put
  • UOTV Rogotin
  • KUU Škrapa Momići
  • UL Domagojevi gusari Vid

Utrke se voze u dvije iste lađe, istodobno voze po dvije. Start je ispod mosta, lađe su okrenute na suprotne strane. Jedna lađa vozi uzvodno oko 100 metara gdje na proširenju vrši okret oko bove i zatim ide nizvodno. Ispod startnog mjesta oko 70 metara je drugi okret a potom se vozi natrag do cilja-odakle se krenulo, pod mostom. Druga lađa prevali isti put samo što prvo ima okret nizvodno. Svaka posada tako prijeđe isti put.

Dođite u Vid kod mosta u subotu 1. kolovoza u 17 sati da zajedno proslavimo ovu veliku obljetnicu!

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije