Ostanimo u kontaktu

KAKO SU ŽIVJELI NAŠI STARI

Korisnici Udruge ‘Otac Ante Gabrić’ mlade upoznali sa starim uskrsnim običajima

Objavljeno prije

Kako su živjeli naši stari, Foto - Udruga Otac Ante Gabrić (8)

Foto: Udruga ‘Otac Ante Gabrić’

Jučer su se učenici 3. c razreda OŠ Stjepana Radića u Udruzi Otac Ante Gabrić upoznali s uskrsnim običajima koji pomalo nestaju.

Stariji su im pričali o sakupljanju jaja i njihovom bojenju u prirodnim bojama, poklanjanju jaja i o nadmetanju u gađanju jaja… Pa, kako se ne smije dozvoliti da običaji nestanu, u kut se  postavilo jaje, pronašle i kovanice (što veće to bolje) i započelo gađati. Male ruke, u početku nevješte, ubrzo su precizno ciljale jaje… i za čas je iz njega virila medvjedica. Obećali su ovu igru zaigrati i u razredu i naučiti ostale učenike.

Današnje druženje  samo je dio aktivnosti iz projekta izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. pod nazivom Kako su živjeli naši stari.

Uvodna radionica s djecom iz Dječjeg vrtića Metković i njihovim odgajateljicama upriličena je prošli utorak kada su djeca i  korisnici na starinski, prirodan način bojili jaja za Uskrs, onako kako su nekad radile naše bake. Djeca su prikupila i donijela ljuske od kapule pa su ih zajedno potopili u vodu. Zatim su na jaja stavljali listiće djeteline, petrusimula, broćike i bršljana zamotali ih komadima najlon čarapa te  vezali. Dok su se jaja kuhala s ljuskama kapule, svi zajedno su uz pjesmu izradili papirnate košarice, a kad su se jaja skuhala, premazali su ih uljem kako bi bila sjajna. Projekt je službeno predstavljen u subotu, nakon čega je uslijedila još jedna radionica.

Cilj projekta je potaknuti djecu i mlade da polako i strpljivo komuniciraju sa starijim osobama kako bi upoznali, obnovili i sačuvali stare običaje, zaboravljene dječje igre i kulturu življenja u prošlosti. Projekt se provodi do kolovoza, a financira G Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije