Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAKO SU ŽIVJELI NAŠI STARI

Korisnici Udruge ‘Otac Ante Gabrić’ mlade upoznali sa starim uskrsnim običajima

Objavljeno prije

Kako su živjeli naši stari, Foto - Udruga Otac Ante Gabrić (8)

Foto: Udruga ‘Otac Ante Gabrić’

Jučer su se učenici 3. c razreda OŠ Stjepana Radića u Udruzi Otac Ante Gabrić upoznali s uskrsnim običajima koji pomalo nestaju.

Stariji su im pričali o sakupljanju jaja i njihovom bojenju u prirodnim bojama, poklanjanju jaja i o nadmetanju u gađanju jaja… Pa, kako se ne smije dozvoliti da običaji nestanu, u kut se  postavilo jaje, pronašle i kovanice (što veće to bolje) i započelo gađati. Male ruke, u početku nevješte, ubrzo su precizno ciljale jaje… i za čas je iz njega virila medvjedica. Obećali su ovu igru zaigrati i u razredu i naučiti ostale učenike.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Današnje druženje  samo je dio aktivnosti iz projekta izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. pod nazivom Kako su živjeli naši stari.

Uvodna radionica s djecom iz Dječjeg vrtića Metković i njihovim odgajateljicama upriličena je prošli utorak kada su djeca i  korisnici na starinski, prirodan način bojili jaja za Uskrs, onako kako su nekad radile naše bake. Djeca su prikupila i donijela ljuske od kapule pa su ih zajedno potopili u vodu. Zatim su na jaja stavljali listiće djeteline, petrusimula, broćike i bršljana zamotali ih komadima najlon čarapa te  vezali. Dok su se jaja kuhala s ljuskama kapule, svi zajedno su uz pjesmu izradili papirnate košarice, a kad su se jaja skuhala, premazali su ih uljem kako bi bila sjajna. Projekt je službeno predstavljen u subotu, nakon čega je uslijedila još jedna radionica.

Cilj projekta je potaknuti djecu i mlade da polako i strpljivo komuniciraju sa starijim osobama kako bi upoznali, obnovili i sačuvali stare običaje, zaboravljene dječje igre i kulturu življenja u prošlosti. Projekt se provodi do kolovoza, a financira G Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije