Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KONFERENCIJA MEDITERAN

Zašto nam je potrebna makroregionalna strategija?

Objavljeno prije

Sredozemno more, koje povezuje kulture, lokalne ekonomije, regije i države u Europskoj uniji, jedno je od najzagađenijih mora u svijetu – istaknuto je na konferenciji Mediteran pod nazivom „Zašto nam je potrebna makroregionalna strategija“ koja je u okviru Europskog tjedna regija i gradova održana u Bruxellesu.

„Sredozemlje je posebno pogođeno globalnim zatopljenjem, a pokazatelj zagađenja je podatak da 30.000 boca završi u Sredozemnom moru svake minute. Makreoregionalna strategija za Sredozemlje bi obuhvaćala sva tri podbazena, zapadni, istočni i jadransko-jonski i ona mora od početka biti otvorena za sve“ – rekao je Nikola Dobroslavić istaknuvši podršku razvoju makroekonomske strategije na Sredozemlju.

Makroregionalni pristup, koji se u Europskoj uniji već pokazao dobrim na nekoliko primjera, zasigurno je najrealniji okvir za zajedničko djelovanje u borbi protiv negativnih učinaka klimatskih promjena i onečišćenja mora i zraka u regijama i zemljama oko mediteranskog bazena.

Uz župana Nikolu Dobroslavića na konferenciji Mediteran govorili su predsjednik regije Abruzzo Marco Marsilio, zastupnik u Europskom parlamentu François Alfonsi, glavni tajnik Konferencije perifernih pomorskih regija Eleni Marianou te predstavnik Katalonije u Europskoj uniji Gorka Knörr.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Makroregionalni pristup omogućit će bolju povezanost lokalnih i regionalnih projekata financiranih kroz mehanizme kohezijske politike EU. Jedan od primjera projekata koji bi mogli doprinijeti navedenom je zasigurno projekt MARLESS, čiji je cilj djelovati kao ekološka sinergijska akcija s vidljivim rezultatima koji će biti dostupni za primjenu u budućim zakonodavstvima i praksama upravljanja.

Projektom MARLESS posebno se želi skrenuti pozornost na ogromne količine plastike koja se nalazi u našem podmorju i na plažama te potaknuti građane na promišljanje korištenja održivih opcija u svakodnevnom životu i izbjegavanju jednokratnih proizvoda. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je jačanje akcija i prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske s ciljem smanjenja količine otpada u Jadranskom moru. U sklopu projekta provodi se 6 pilot akcija kroz koja se eksperimentiraju inovativna rješenja za smanjenje ove vrste otpada.

MARLESS je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija, među kojima su još Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (HR), Regija Friuli Venezia Giulia (IT), Cetacea Foudation (IT), Sveučilište u Bologni (IT), Institut Ruđer Bošković (HR), Istarska županija (HR), Istarska regionalna energetska agencija IRENA (HR), Regija Apulija (IT), Regija Veneto (IT) i Regija Emilia-Romagna (IT). Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 % u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj.

IZGRADNJA VODOSPREME VID S DOVODNIM I ODVODNIM CJEVOVODOM

Zbog radova na cjevovodu privremeno se zatvara za promet Ulica Dr. Franje Tuđmana u Vidu

Objavljeno prije

Obaviještavamo stanovnike naselja Vid da će ulica Dr. Franje Tuđmana (od križanja s ulicom Ledene Gospe do križanja s ulicom Markote) biti zatvorena za promet u periodu od 07.02.2023. do 11.02.2023. zbog radova na izgradnji dovodnog cjevovoda, kroz projekt “Izgradnja vodospreme Vid s dovodnim i odvodnim cjevovodom”.

Iz gradskog vodovoda mole stanovnike da koriste alternativne pravce, sukladno priloženoj skici.

U slučaju ranijeg završetka radova, promet će biti ranije normaliziran.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije