Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Iznad Rogotina niču vjetroorgulje, prve takve u svijetu

Objavljeno prije

Nakon morskih orgulja u Zadru, Hrvatska će iduće godine dobiti još jednu sličnu atrakciju. Iznad Rogotina grade se vjetroorgulje.

Da se iz europskih fondova može povući novac i za takve projekte, dokazuje to da će tri milijuna kuna vrijednu izgradnju vjetroorgulja Bruxelles financirati s čak 80%.

Sveznalica 7400xXpx

Na brdu Trovro iznad Rogotina odjekuje čekićanje bagera. No za nekoliko mjeseci, kad radovi završe, a vjetar zapuše, čut će se akordi iz vjetroorgulja.

Idejno rješenje i jedinstveni projekt vjetroorgulja izradio je pločanski inženjer Željko Škorić. Načelo rada jednako je kao i kod svih drugih orgulja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Tri para po sedam svirala gdje imamo na svakoj različite, znači dužinu rezonantnih cijevi od kojih zavisi tonalitet samih orgulja, govori Željko Škorić, projektant vjetroorgulja u Rogotinu.

– Što se tiče snage orgulja i zvuka koji će proizvoditi ovo je jedno posebno iskustvo s kojim se još nitko nije susreo, barem koliko mi znamo. Znači nepoznanica je i za nas i za izvođača radova, naglašava Ante Šunjić, Rogotin.
Nepoznanica je i za stanovnike Rogotina, pitoresknog mjesta u podnožju Trovra. Blagodati pak koje bi im zvuk orgulja mogao donijeti vrednije su od mirnog sna.

– Nadam se da će se turistički podignut Rogotin na puno veću razinu i da ćemo s ovim dobiti jako puno, ističe Marin Glamuzina, glavar Rogotina.

– Lako ću ja za spavanje, navikneš se. Kad su ljudi navikli na vlak, tamo i na autobuse, što ne bi navikli i mi na orgulje, rekao je Jure Šunjić, Rogotin.

Kad radovi završe, rogotinske će vjetroorgulje postati turistička atrakcija, i to, prema svemu sudeći, prva takva u svijetu, obavljeno je na HRT-u.

Izvor i fotografija: HRT

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije