Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRIVLAČE IH MAGINJE

Između Orahova Dola i Slanog prava promenada divljih životinja

Objavljeno prije

Foto: Mario Krečak Tigar

Raznovrsnost zvijeri koje se kreću Belenićima i prodolinom između Orahova Dola i Slanog, preciznije graničnim prijelazom Orahov Do – Slano, postidjeli bi se i neki zoološki vrtovi. U razmaku od tridesetak sati na jednom proplanku kamera ravanjskog Lovačkog društva snimila je pravu promenadu divljih zvijeri.

Prvo su se na sceni pojavile divlje svinje 10. studenoga u 18.32, potom je nastupio jazavac oko podne (12.08), vidokrugom kamere prošetala je divlja mačka, a malo potom i lisica, da bi se nešto prije ponoći “oka” kamere udostojio i dobro ugojen mrki medvjed. Promenadu je ujutro, 12. studenoga, u 8.43 zaključio vuk! U samo tridesetak sati jednim malim šumskim proplankom prodefiliralo je pet zvijeri!

Sveznalica 7400xXpx

– I ja sam iznenađen, poznajem odlično teren, ali takvo nešto nisam očekivao – kaže Mario Krečak Tigar, autor fotografija i čovjek koji najbolje poznaje gore i dolove rijetko naseljene općine Ravno, pa opasku da je medvjed iznenađujuće ugojen, objašnjava:

– Nije to nikakvo čudo, maginje su odlično rodile. Razgledao sam uokolo i po boji izmeta te životinje uočio da se hrani maginjama – konstatira lovočuvar Mario te na upit što su maginje, dodaje kako je riječ o žbunu koji raste u hrvatskom priobalju, a u “Bosni i Hercegovini samo na području južno od Orahova Dola”. Već smo na tom prostoru, jedinom u Bosni i Hercegovini, uočili sominu, samoniklu biljku koja raste u dinarskom gorju, koju još zovu gluhi smrič. Zahvaljujući društvenim mrežama otkrili smo da su maginje zapravo plodovi biljke zvane planika. U Hrvatskoj je najviše ima upravo u okolici Dubrovnika, a tom prostoru u širem smislu pripada i Orahov Do.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zašto je orovski medo ugojen, otkriva podatak da se od maginja prave marmelada, džem, sokovi, liker, vino, pa čak i peče rakija. Dakle, ljetos smo otkrili da zahvaljujući lokvi i bunarima koji u ljutom južnohercegovačkom kršu ne presušuju, medo na tom na oko za njega negostoljubivom području, može obitavati, a sada je jasno da ima i izvrsnu hranu pred zimski san ako mu je na tom prostoru uopće potreban. Lovočuvar Mario Krečak kaže kako na tom području žive najmanje dva, ako ne i više medvjeda.

– Nedavno je kamera kod Vjetrenice, blizu sela Mareva Ljut, snimila manjeg medvjeda. Kako mi kamerama pokrivamo mali prostor, teško je reći što se izvan tog područja zbiva. Na osnovi scene s kamere kod Orahova Dola, možemo pretpostaviti još neka iznenađenja – kaže. S maginjama koje su, među ostalim, prema narodnoj medicini, i ljekovite, zatvara se spoznaja o opstanku medvjeda na prostoru krajnjeg juga Hercegovine.

Stoka nije stradala

Putokaz iznad magistrale u Slanom pokazuje da je do Orahova Dola samo pet kilometara pa nije isključeno da medo, ako mu ponestane hrane, “skokne” na smokve i rogače u Slano. U cijeloj ovoj priči neobičan je još jedan pažnje vrijedan detalj. Na području Orahova Dola braća Burum – Nikola i Božo, koji žive u Dubrovniku, u slobodnom uzgoju imaju pedesetak goveda i konja. Zahvaljujući klimi stoka je i ljeti i zimi u prirodi. Kad smo ljetos Božu Buruma pitali ima li štete u stoci, ponajprije mladoj teladi i ždrjebadi, odgovorio je da nema. Imajući to na umu, stječe se dojam da domaća stoka i zvijeri na području Orahova Dola žive u svojevrsnoj simbiozi. Stoka pase travu, brsti grane drveća i gnoji zemlju, što pogoduje i zvijerima koje zbog plodne zemlje imaju više hrane – divljači, a mogu se i lakše kretati. Na prvi pogled čudno, ali nije isključeno.

Vijest donosi Vecernji.ba. Foto: Mario Krečak Tigar

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije