Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

KINEZI UBRZALI RADOVE

Iz Kine stigli dijelovi rasponske konstrukcije Pelješkog mosta

Na sidrište luke Ploče, iz Kine je doplovio brod s dijelovima rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, teškima 3 800 tona.

Objavljeno prije

Pandemija je usporila radove, ponajprije zbog nemogućnosti dopreme potrebnog materijala na gradilište. Ipak, Kinezi kao da su u utrci s vremenom – posljednjih tjedana znatno su ubrzali radove kako bi most bio gotov u roku, do 31. srpnja iduće godine.

Trinaest dijelova rasponske konstrukcije za budući Pelješki most impozantan je teret na brodu Pacific Alert. 10 ih je dugo 12 metara, jedan ima 36, a dva čak 52 metra.

– Brod je upravo usidrio na sidrište luke Ploče, najvjerojatnije će ostati do ponedjeljka dok se obave sve carinske formalnosti i nakon toga brod će se proslijediti na već određenu poziciju prema Pelješkom mostu, – rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Do te pozicije plovit će pod vodstvom lučkog peljara Petra Bušurela. Dosad je od sidrišta luke Ploče do Komarne vodio 33 broda s teretom za most.

– Ovo je 34. brod i pričinjava mi veliko zadovoljstvo jer to je korak ka prometnom spajanju Republike Hrvatske, naglašava Petar Bušurelo, peljar u luci Ploče.

Dvije hrvatske obale, ona u Brijesti i ona u Komarni, svakim su spojenim dijelom rasponske konstrukcije sve bliže jedna drugoj. Svaki spoj detaljno se pregledava.

– Doista je privilegij hodati kolnikom Pelješkog mosta. Dosad je postavljeno 29 dijelova kolničke ili rasponske konstrukcije. 12 je spojeno betonom i to na šest stupova u moru, 12 je zavareno, po šest s pelješke i kopnene strane, a sljedećih pet zavarit će se u idućih 15-ak dana, – naglašava Matija Sabol, kontrolor na gradilištu Pelješkog mosta.

Onda će na red doći postavljanje danas pristiglih dijelova. Na gradilištu je određena pozicija na kojoj će se iskrcavati s broda.

– Zato će se koristiti brodske dizalice koje će raditi u timu i jedna velika pontonska dizalica koja se nalazi na Pelješkom mostu, kojoj je kapacitet preko tisuću tona, – rekao je Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Budući da je pregled broda i tereta brzo obavljen, on je već krenuo prema gradilištu, a iskrcavanje tereta počet će idući tjedan.

Piše/Foto/Video: Pero Štrbe/Vijesti.HRT.hr

RADOVI NA VODOOPSKRBNOJ MREŽI

Dio desne strane grada kroz jutro bez vode

Objavljeno prije

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga u ulicama: Kneza Trpimira, Mileževac i Jerkovačka, da će u petak, 18.6.2021. od 8:30 do 9:30 sati zbog radova na vodoopskrbnoj mreži doći do prekida u isporuci vode.

Iz Gradskog vodovoda korisnike mole za razumijevanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije