Ostanimo u kontaktu

SREDNJA ŠKOLA METKOVIĆ

Info centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije maturantima predstavio svoje aktivnosti

Objavljeno prije

Foto: dnz-mladi.com

Foto: dnz-mladi.com

Maturanti Srednje škole Metković upoznati su 26. ožujka s europskom platformom Eurodesk, koja mlade informira o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem poticanja njihova učenja i usavršavanja kroz različite oblike mobilnosti.

Udruga Europski dom Dubrovnik, koja je nositelj programa županijskog info-centra za mlade, dio je mreže Eurodeska od 2016. godine. Ovome predstavljanju pridružila se Riječanka Maja Bačić, studentica preddiplomskog studija restauracije i konzerviranja na Sveučilištu u Dubrovniku.

Maja je mladima iz doline Neretve ispričala kako joj je protekao studijski semestar u inozemstvu. Najprije je rekla da je nakon mature odlučila pauzirati jednu školsku godinu i to vrijeme iskoristiti za putovanja i sudjelovanje u aktivnostima organiziranim uz potporu programa Erasmus+. Tada se, prema vlastitom priznanju, ‘zaljubila u Portugal’, u kojemu je nakon toga boravila nekoliko puta i onda odlučila provesti i cijeli jedan semestar. Naglasila je kako u početku sudjelovanja u Erasmus+ projektima nije imala samopouzdanja i hrabrosti govoriti strane jezike, no s vremenom se oslobodila i uspjela usavršiti engleski i naučiti portugalski. Dodala je kako je ovaj posljednji boravak u Portugalu iskoristila i za detaljnije istraživanje te zemlje, pa je tako posjetila i udaljeno Azorsko otočje.

Maturanti su, osim informacija o prirodnim i kulturnim ljepotama Portugala, dobili i mnoge praktične savjete kako se pripremiti za studiranje u inozemstvu u okviru Erasmus+ programa. Iako je boravila u studentskom domu sveučilišta u Tomaru, gdje je cijena smještaja više nego povoljna, Maja je naglasila važnost ušteđevine, jer Erasmusova stipendija ne može pokriti baš sve što bi si studenti željeli priuštiti tijekom boravka u inozemstvu. Kroz prepričavanje vlastite nezgode, maturantima je približila važnost i Europske kartice zdravstvenog osiguranja. Naime, u Portugalu je ozlijedila nogu pet dana nakon što joj je ta kartica istekla, ali su joj u pomoć u bolnici priskočile brojne kolege i sveučilišni nastavnici pa se sve sretno završilo.

U predstavljanju mogućnosti koje mladima nudi Erasmus+ Maji su se pridružili učenik Ivan Krstičević i nastavnik geografije i engleskog jezika Petar Nikolić, koji su s još dvojicom učenika i jednim nastavnikom početkom ožujka boravili tjedan dana u Portugalu u okviru Erasmus+ projekta „Water Unites Us“. Profesor Nikolić je objasnio kako je riječ o projektu kroz čije se aktivnosti populariziraju prirodoslovni predmeti, a izučavanje pojedinih predmeta odvija se u jednoj od zemalja uključenih u projekt. Fokus aktivnosti u Portugalu bio je na tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi s posebnim naglaskom na vodenim sportovima. Ivan je rekao kako mu je boravak u Portugalu proširio vidike i omogućio više samopouzdanja u komunikaciji na engleskom jeziku.

preneseno s dnz-mladi.com

 

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije