Ostanimo u kontaktu

PRIČA O MANDARINAMA NIJE NIMALO JEDNOSTAVNA

I na sjednici Gradskog vijeća govorilo se o problemima proizvođača mandarina

Objavljeno prije

Na 14. sjednici GV Grada Metkovića apsolvirano je nekoliko važnih točaka dnevnoga reda, te su je usvojeno više prijedloga o izmjenama i dopunama postojećih odluka (prostorno uređenje, prometnice, Civilna zaštita, Poslovna zona Dubravica i druge), ali je postavljeno je i nekoliko vijećničkih pitanja. Tako je vijećnik Stipo Gabrić Jambo pitao gradonačelnika Dalibora Milana što je poduzeo da se umanje teškoće proizvođača mandarina koji niti mogu prodati svoje voće, niti zbog niskih cijena mogu računati na bilo kakvu zaradu. Stoga mlade obitelji iseljavaju. Jambo je konstatirao da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ništa nisu napravili kako bi olakšali život poljoprivrednicima, pa će i zbog toga sve više ljudi iseljavati. Usporedio je cijene kukuruza i mandarina te dodao da je cijena kukuruza 1,20 kuna, dok će 15, možda i više tisuća tona mandarina ostati na granama. Kad vlasnik plantaže podmiri troškove berbe ne ostaje mu gotovo ništa jer su otkupne cijene niske. Spomenuo je i vinogradare u Pojezerju i njihove istovrsne probleme.

Gradonačelnik Dalibor Milan odgovorio je da je boravio u Zagrebu gdje se susreo s ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, koji su mu izjavili da se ništa ne može učiniti u smislu dobivanja poticaja za proizvođače jer to koče pravila EU. Milan je naglasio da je jedini način za rješavanje problema udruživanje 15 ili više proizvođača, jer bi na taj način oni mogli dirigirati cijene voću.

Istaknuo je da neki otkupljivači krše zakon i propise, varaju i lažu, pa bi prema njegovim riječima inspekcije morale intervenirati. Prije svega zbog činjenice da s proizvođačima sklapaju ugovore o skladištenju mandarina, a ne o otkupu.

Dakle, priča o mandarinama nije nimalo jednostavna, dapače, vrlo je složena i traži brojne odgovore.

Prije svega valja istražiti postoje li načini da se gospodarstva država-članica EU mogu u određenom smislu i samostalno razvijati donošenjem okvirnih zakona i propisa, a u interesu svake zemlje članice.

Drugo je važno pitanje hoće li i mogu li se neretvanski poljoprivrednici udruživati na u svijetu poznate načine, posebice kad se zna da su najveći neretvanski proizvođači mandarina ujedno i najveći otkupljivači. Što je s onima koji uberu 10 ili 15 tona, kako će se oni udruživati i na koje načine oni mogu priskrbiti makar dio prihoda.

Logika otkupljivača je svugdje jasna, uzmi što jeftinije i prodaju što skuplje, a nakon toga i trgovački lanci dodaju svoju maržu. Proizvođačima, to je valjda jasno, ostaje malo ili ništa.

PREDLOŽITE SVOJE PROGRAME U SPORTU

Športska zajednica grada Metkovića objavila Javni poziv za financijsku potporu programa u sportu

Objavljeno prije

U Proračunu Grada Metkovića za 2019. godinu osigurana su sredstva za financijsku potporu programa udruga u sportu namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u području sporta, utvrđenima Programom javnih potreba u sportu Grada Metkovića za 2019. godinu.

Športska zajednica grada Metkovića objavila je Javni poziv s potrebnom dokumentacijom.

Nastavi čitati

IPAK SE KREĆE

Zdravstveni punkt u Opuzenu znači početak velikih promjena

Objavljeno prije

Autor

Nakon tragičnog događaja u prosincu prošle godine razboritim ljudima bilo je jasno da se radi o greškama u zdravstvenom sustavu, bez obzira na obrazloženja stručnjaka i nestručnih analitačara. Na nesreću, takvih tragičnih događaja bilo je i u prošlosti prvenstveno zbog udaljenosti Metkovića od bolničkih centara u Dubrovniku ili u Splitu. Bila su beskorisna obećanja o izgradnji bolničkih kapaciteta u Metkoviću i u dolini Neretve, iako ne smijemo zaboraviti na ključne odluke Sabora, vlada i  ministarstava.

Temeljni je problem pacijenata u dolini Neretve u hitnim slučajevima njihova udaljenost od bolnica u Dubrovniku i u Splitu. Isto je s turistima u jeku turističke sezone, poljoprivrednicima koje osakaćuju motokultivatori, naglim upalama i problemima respiratornog sustava, a napose oboljenjima djece.

Drugi dio problema odnosi se na opremljenost ordinacija, što ovisi o raznim pravilnicima u primarnoj i hitnoj zdravstvenoj skrbi.

Koristeći staru latinsku izreku ‘Eppur si mouve’ (ipak se (o)kreće, Galileo Galilej), odluku gradonačelnika Metkovića o izdvajanju 500 tisuća kuna za poboljšice u dostupnosti zdravstvenih usluga, može se smatrati dobrodošlom i prihvatljivom i u interesu građana doline Neretve.

Dio sredstava namijenjen je opremanju zdravstvenog punkta u Opuzenu koji bi za dva mjeseca trebao biti otvoren u danima vikenda i blagdana, i u vrijeme kad ne rade ordinacije u Domovima zdravlja. Inicijativa ‘Sinovi i kćeri Neretve’ istaknula je i nekoliko drugih zahtjeva o kojima su građani informirani, a očekuje se i sastanak u Metkoviću na državnoj razini.

Ponovno ćemo se poslužiti starom latinskom izrekom: ‘Nullus effectus sine causa’ (nema posljedica bez uzroka), i završiti također latinskom izrekom: ‘Nunc aut nunquam’ (ili, sad ili nikad).

Nastavi čitati

Najčitanije