Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRIČA O MANDARINAMA NIJE NIMALO JEDNOSTAVNA

I na sjednici Gradskog vijeća govorilo se o problemima proizvođača mandarina

Objavljeno prije

Na 14. sjednici GV Grada Metkovića apsolvirano je nekoliko važnih točaka dnevnoga reda, te su je usvojeno više prijedloga o izmjenama i dopunama postojećih odluka (prostorno uređenje, prometnice, Civilna zaštita, Poslovna zona Dubravica i druge), ali je postavljeno je i nekoliko vijećničkih pitanja. Tako je vijećnik Stipo Gabrić Jambo pitao gradonačelnika Dalibora Milana što je poduzeo da se umanje teškoće proizvođača mandarina koji niti mogu prodati svoje voće, niti zbog niskih cijena mogu računati na bilo kakvu zaradu. Stoga mlade obitelji iseljavaju. Jambo je konstatirao da Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ništa nisu napravili kako bi olakšali život poljoprivrednicima, pa će i zbog toga sve više ljudi iseljavati. Usporedio je cijene kukuruza i mandarina te dodao da je cijena kukuruza 1,20 kuna, dok će 15, možda i više tisuća tona mandarina ostati na granama. Kad vlasnik plantaže podmiri troškove berbe ne ostaje mu gotovo ništa jer su otkupne cijene niske. Spomenuo je i vinogradare u Pojezerju i njihove istovrsne probleme.

Gradonačelnik Dalibor Milan odgovorio je da je boravio u Zagrebu gdje se susreo s ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, koji su mu izjavili da se ništa ne može učiniti u smislu dobivanja poticaja za proizvođače jer to koče pravila EU. Milan je naglasio da je jedini način za rješavanje problema udruživanje 15 ili više proizvođača, jer bi na taj način oni mogli dirigirati cijene voću.

Sveznalica 7400xXpx

Istaknuo je da neki otkupljivači krše zakon i propise, varaju i lažu, pa bi prema njegovim riječima inspekcije morale intervenirati. Prije svega zbog činjenice da s proizvođačima sklapaju ugovore o skladištenju mandarina, a ne o otkupu.

Dakle, priča o mandarinama nije nimalo jednostavna, dapače, vrlo je složena i traži brojne odgovore.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prije svega valja istražiti postoje li načini da se gospodarstva država-članica EU mogu u određenom smislu i samostalno razvijati donošenjem okvirnih zakona i propisa, a u interesu svake zemlje članice.

Drugo je važno pitanje hoće li i mogu li se neretvanski poljoprivrednici udruživati na u svijetu poznate načine, posebice kad se zna da su najveći neretvanski proizvođači mandarina ujedno i najveći otkupljivači. Što je s onima koji uberu 10 ili 15 tona, kako će se oni udruživati i na koje načine oni mogu priskrbiti makar dio prihoda.

Logika otkupljivača je svugdje jasna, uzmi što jeftinije i prodaju što skuplje, a nakon toga i trgovački lanci dodaju svoju maržu. Proizvođačima, to je valjda jasno, ostaje malo ili ništa.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije