Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

UBUDUĆE BEZ ADMINISTRATIVNIH ZAPREKA

Hrvatski tradicijski ribolov proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom

Objavljeno prije

ribar

Odlukom Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra Ministarstvu kulture, hrvatski tradicijski ribolov proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, tradicijske ribolovne vještine, vjerovanja i običaji na Jadranu postali su nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, javlja zadarskilist.hr.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Vjeruje se da će ova odluka pridonijeti tome da se stanovnici priobalja mogu baviti ribolovom kao što su to radili oduvijek, bez administrativnih zapreka koje su pred njih stavljene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, točnije od 1. ožujka 2014., kako smo već o tome pisali.

Za Tradicijske ribolovne vještine, vjerovanja i običaji na Jadranu, kao nematerijalnog kulturnog dobra, propisuju se sljedeće mjere zaštite:

MOST Nikica Hajvaz 740×154
  • osigurati dostupnost dobra javnosti;
  • poticati prenošenje i njegovanje kulturnoga dobra;
  • poticati sudjelovanje pojedinaca, grupa i zajednice koje baštine dobro u identificiranju, definiranju, izvođenju i prenošenju dobra;
  • popularizirati i promovirati kulturno dobro održavanjem stručnih skupova, putem elektroničkih medija, audio i video zapisa i na drugi način;
  • osigurati održivost dobra kroz edukaciju, identificiranje, dokumentiranje, znanstveno istraživanje, očuvanje, zaštitu, promicanje, povećanje vrijednosti, mogućnost prenošenja tradicije nasljednicima putem formalnog i neformalnog obrazovanja, te revitalizaciju napuštenih segmenata dobra;
  • educirati stručni kadar za prenošenje znanja i vještina putem seminara, radionica, formalnog i neformalnog obrazovanja;
  • nastaviti s istraživanjem dobra, primjerenim dokumentiranjem u svim vidovima i načinima suvremenog bilježenja te stručnim i znanstvenim vrednovanjem;
  • promicati funkciju i značaj dobra u društvu, te uključiti zaštitu dobra u planirane razvojne programe;
  • popularizirati i promovirati nematerijalno kulturno dobro te time nastojati ojačati svijest da su Tradicijske ribolovne vještine, vjerovanja i običaji na Jadranu jedinstveno blago koje na lokalnoj i nacionalnoj razini osiguravaju kulturnu raznolikost te provoditi mjere zaštite kako bi se izbjegla opasnost od nestajanja, uništenja ili pretjerane komercijalizacije kulturnoga dobra;
  • nositelji dobra dužni su provoditi mjere zaštite radi njegova očuvanja, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svim propisima koji se odnose na kulturna dobra, pridržavajući se njegove povijesno-tradicijske matrice i pojavnosti.

ROKO TOLIĆ 740/300px

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije