Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU

Hrvatska je u plusu 55 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

Objavljeno prije

Na 105. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.

Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za razdoblje 2014. – 2020. godine Republici Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,73 milijardi eura (81,56 mlrd. kuna).

Do 24. veljače 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,34 milijardi eura (101,37 mlrd. kuna), odnosno 124,29% dodijeljenih sredstava.

Ukupno je isplaćeno 7,17 milijardi eura (54,49 mlrd. kuna), odnosno 66,81% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,03 milijardi eura (45,81 mlrd. kuna), odnosno 56,17% dodijeljenih sredstava.

Ukoliko sagledamo izvornu alokaciju ESI sredstava 2014. – 2020. u iznosu od 10,73 milijarde kuna na koju nadodamo 763,17 milijuna eura iz REACT EU te 597,56 milijuna eura koje su dodane u Program Ruralnog razvoja, ukupna alokacija do 2023. godine je 12,09 milijardi eura.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

U razdoblju od 2013. godine do 24. veljače 2022. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna Europske unije u proračun Republike Hrvatske i sredstava uplaćenih iz Proračuna Republike Hrvatske u proračun Europske unije iznosi 48,94 milijardi kuna u korist proračuna Republike Hrvatske. Uključujući i uplaćeni predujam za Nacionalni plan oporavka i otpornosti Hrvatska je u plusu 55,07 milijardi kuna.

ČEMU DIVLJA ODLAGALIŠTA OTPADA!?

APELIRAMO! Odvoz glomaznoga otpada je besplatan, kao i dovoz na odlagalište na Dubravici

“Čistoća Metković d.o.o. redovno na području grada prikuplja glomazni otpad koji se nekontrolirano odlaže pored zelenih otoka, te time ruši sliku grada” – direktor gradskoga komunalnog poduzeća Tomislava Jakić

Objavljeno prije

Grad Metković, kao i ostatak Hrvatske, se već desetljećima bori s problemom divljih odlagališta otpada. Njihov je točan broj nemoguće odrediti, bilo da je riječ o lokacijama s nekoliko vrećica smeća do lokacija s divljim glomaznim otpadom.

Povremeno ih nadležne službe ili volonteri u svojim dobrovoljnim akcijama uspiju sanirati odvozom otpada na službena odlagališta, no, zbog neodgovornog ponašanja i nedovoljno izgrađene ekološke svijesti osoba, ona opet nastaju, na istom ili obližnjem mjestu.

Donosimo fotografiju sličnog slučaja iz Vrbovaca, prizor koji je zgrozile našega sugrađanina. Za komentar smo upitali Tomislava Jakića – direktora gradskoga komunalnog poduzeća ‘Čistoća Metković’.

– Čistoća Metković d.o.o. redovno na području grada prikuplja glomazni otpad koji se nekontrolirano odlaže pored zelenih otoka, te time ruši sliku grada. Na žalost pojedinci smatraju kako je prihvatljivo i normalno ostavljati na javnoj površini otpad. Na razini grada je organiziran odvoz glomaznog otpada besplatno za naše građane. Sve što treba je biti uredan korisnik te nazvati na 020 685 138 gdje se mogu dobiti informacije o sakupljanju glomaznog otpada, te rezervirati termin dolaska na kućnu adresu. Ujedno bez naknade zaprimamo glomazni otpad na odlagalištu. Također redovno sudjelujemo u sanaciji divljih odlagališta po poljskim putovima u Vrbovcim, Koševu ili na Duvratu, – istaknuo je Jakić.

Dijelimo zabrinutost

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nije ovo jedino mjesto na koje nam povremeno naši sugrađani skreću pozornost, nažalost ima ih više, što manjih, što većih, od Dubravice do Duvrata. Gradske službe ih po saznanjima saniraju te ovom prilikom prvenstveno apeliramo na savjest pojedinaca. Da svi skupa kao uređeno društvo nađemo načina i stanemo na kraj ovoj ružnoj navici pojedinaca, nekulturnom odnosu prema prirodi a i svojim sugrađanima jer nerijetko je to na nečijoj privatnoj lokaciji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije