Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

NA PONOS SVOJOJ ŠKOLI I GRADU

Gradonačelnica Ujdur uručila pohvalnice timu ‘Prism Spectrum’ Srednje škole Metković

Objavljeno prije

Srednja škola Metković, Projekt Daedalus - Prism Spectrum

Jučer je u Srednjoj školi Metković svečano predstavljen Projekt Daedalus, kojim je Prism Spectrum u konkurenciji puno većih tehničkih škola iz Hrvatske pobijedio na Natječaju Balon Stellar 2015./16.

Riječ je o bivšim učenicima te škole Josipu Tošiću, Vlahi Matiću, Nikoli Mareviću i Josipu Krešiću te njihovu prijatelju i vanjskom suradniku iz Lovri Radi Opuzena, koji su jednim znanstvenom eksperimentu mjerili promjene rezonancije sonde meteorološkim balonom lansirane u stratosferu na visinu od 32 km. Tijekom uspinjanja sonde njezina se brzina povećavala od početnih 32 km/h do konačnih 175 km/s, a elektronički je sklop – senzorno računalo, koji su sami konstruirali, mjerio promjene rezonantne frekvencije. Balon se na visini iznad 32 km raspuknuo, a šest se sonda (šest timova od 21, koji su projekt doveli do kraja) uz pomoć padobrana vratilo na zemlju. Nakon analize i obrade prikupljenih podataka pokazalo se da je se konačna rezonantna frekvencija sonde u odnosu na početnu povećala 1,3 %, čime je dokazan tzv. pogo-efekt, koji je daleke 1970. prouzrokovao havariju na ekspediciji Apolla 13. Stručnjaci iz neprofitne UdrugeStellar ocijenili su da je rad metkovskih učenika Promjena pogo oscilacija rezonantnog sustava pod utjecajem promjenjivih atmosferskih uvjeta najbolji iPrism Spectrumu dodijelili nagradu od 30 000 kuna.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Projekt Daedalus jučer su u SŠ Metković predstavili Josip Tošić, vođa tima zadužen za elektroniku, Vlaho Matić, zadužen za financijski menadžment i vanjski suradnik Lovre Rado, koji je obavio poslove web-dizajnera i PR-a.

U nazočnosti metkovske gradonačelnice Katarine Ujdur i direktora Škole Marija Obradovića, ponosna na svoje bivše učenike skupu se s puno emocija prvo obratila njihova razrednica Nikolina Anković, a potom je ravnatelj Obradović, također ponosno, istaknuo da je velik uspjeh za jednu srednju školu koja provodi čak 22 programa to što su njezini učenici pobijedili kolege iz puno većih tehničkih centara. Gradonačelnica Ujdur je članovima tima zahvalila uime Grada i uručila im pohvalnice.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon videoprezentacije Projekta, što je popraćeno velikim pljeskom, Josip, Vlaho i Lovre zahvalili su ravnatelju Obradoviću na financijskoj potpori, profesoru elektrotehnike Josipu Tošiću na stručnoj pomoći, svojoj razrednici i bivšim kolegama na podršci, Udruzi Stellar, koja im je omogućila da sudjeluju u projektu te gradonačelnici koja je došla na predstavljanje Projekta.

Vijest donosi metkovic.hr

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

Sveznalica 7400xXpx

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije