Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKA MANDARINA

Europska komisija osigurala 32 milijuna kuna za mandarine koje budu donirane

Objavljeno prije

Sastanak u Opuzenu, tema: subvencija mandarine

U Opuzenu je, na inicijativu predstavnika Udruge voćara Mandarina, održan sastanak zbog problema oko otkupa neretvanske mandarine, na kojem su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković, savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević, te proizvođači i otkupljivači.

Na sastanku se razgovaralo o subvenciji od 32 milijuna kuna koliko je za 7,9 tisuća tona mandarina odobrila Europska komisija. Naime, zbog embarga koji je Ruska Federacija uvela Europskoj uniji neretvanski proizvođači našli su se u velikim problemima budući je gotovo trećina proizvodnje namijenjena upravo tom tržištu. K tome, ove je godine zabilježen i rekordni urod.

Zaključeno je kako je subvencija EK dobra mjera, ali se pojavio dodatni problem kako tu subvenciju iskoristiti. Kako bi subvencija bila iskorištena potrebno je da mandarine budu donirane dobrotvornim ustanovama i udrugama. No, iskazana je bojazan da se subvencija neće moći u potpunosti iskoristiti jer nema dovoljno primatelja donacije koja se mjeri u visini od čak 460 šlepera.

Dodatni je problem što zbog toplog vremena mandarina ove godine brže dozrijeva, a to ograničava vrijeme u kojemu se ona može plasirati na tržište, odnosno donirati dobrotvornim ustanovama, stoga je Županija razgovarala s predstavnicima Caritasa da pokuša motivirati što više dobrotvornih udruga i ustanova u Hrvatskoj da prime donaciju, ali i sličnih udruga u inozemstvu.

Ministarstvo poljoprivrede stoga će zatražiti od EK da neiskorišteni dio subvencije bude utrošen na neki drugi način, a koji će donijeti korist proizvođačima.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije