Ostanimo u kontaktu

Edukacija je temeljni uvjet postojanja i opstanka ljudske zajednice

Imaju li baš svi seminari nekog posebnog utjecaja, ili je cilj samo naplata?

Objavljeno prije

Edukacija (latinski educatio) znači proces odgajanja, odgoj, prenošenje općih i radnih iskustava, znanja, društvenih normi i vrijednosti s prethodnih naraštaja na mlađe, kao stečevinu ljudske kulture i civilizacije radi razvoja i obogaćivanja ljudskog društva. Edukacija je temeljni uvjet postojanja i opstanka ljudske zajednice. Ona na individulanoj razini obuhvaća proces stjecanja znanja, umijeća i navika, razvijanje tjelesnih, intelektulanih, moralnih, estetskih i radnih sposobnosti. Neki psiholozi određuju je kao širi rodni pojam za odgoj i obrazovanje. (Izvor: Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018.).

S ovom definicijom i obrazloženjem nema puno onih koji bi mogli izraziti protivljenje i ne složiti se s potrebom edukacije.

Međutim, u današnjim, pa i hrvatskim društvenim prilikama, riječ edukacija poprima razmjere jedne od najvitalnijh društvenih aktivnosti bez čega prema nekim mišljenjima nema gospodarskog i društvenog napretka.

U našoj zemlji posljednjih desetljeća iznimno brzo rasla je edukacijska evolucija na raznim područjima društvenog, profesionalnog, individualnog i svakog drugog oblika rada i života pojedinaca i skupina.

I neka je rasla, jer je to i potreba. Međutim, za provedbu edukacijskih aktivnosti u Hrvatskoj su nastale brojne ustanove, instituti i savjetodavne službe koje za sve dionike u poslu organiziraju seminare, stručne skupove i druge oblike educiranja koje masno naplaćuju. Lovci i ribolovci moraju prolaziti edukacijske susrete, nastavnici u školama svake školske godine moraju prisustvovati seminarima ili o e-maticama ili drugim programima reformi u obrazovnom sustavu, vatrogasci i policajci moraju nazočiti raznim stručnim skupovima i vježbama, poljoprivrednici  na taj način upoznaju korisnost ili štetnost određenih sredstava za zaštitu bilja, turistički vodiči i računovođe moraju na radionicama dokazivati svoju stručnost u poslu kojega obavljaju. O zdravstvenom sektoru da i ne govorimo, kao i o nizu drugih profesionalnih poslova.

Uglavnom, bez sudjelovanja u edukacijskim procesima nitko ne može biti siguran da mu sutra neko izmišljeno povjerenstvo neće natovariti nezainteresiranost za cjeloživotno obrazovanje, a nakon toga predložiti i raskid radnog odnosa bez obzira na posljedice.

Ponavljamo, edukacija je potrebna za svako radno mjesto, ali se postavlja pitanje imaju li baš svi edukacijski programi nekog posebnog utjecaja na poboljšanje kvalitete posla kojega djelatnici obavljaju i koliko se takve edukacijske aktivnosti odražavaju na život ljudi.

Je li netko mjerio i izmjerio učinkovitost pojedinaca prije i nakon seminara za koje neki debelo naplaćuju? Možda će stručni edukatori odgovoriti i na to pitanje.

PRIJELAZI U DOLJANIMA I PRUDU OTVORENI

BiH otvorila granice sa svojim susjedima

Objavljeno prije

Nastavno na odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o otvaranju granica BiH sa susjednim državama, bez ograničenja i posebnih uvjeta, obavještavamo vas da je ta odluka stupila na snagu današnjim danom.

Za sada je na Metkoviću otvoren samo MGP Doljani i MGP Prud, dok se u ponedjeljak otvaraju prijelazi u Gabela Polju i na Unki.

Odluka da se otvore granice sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, koja se odnosi samo na ulazak građana tih država, obzirom da je epidemiološka situacija u regiji posljednjih dana sve stabilnija provodi se od danas a ne kako je prvotno bilo rečeno od 1. lipnja ove godine.

Državljani ostalih stranih zemalja u BiH mogu ući ukoliko imaju opravdane poslovne razloge i negativan test na koronavirus koji nije stariji od 24 sata.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije