Ostanimo u kontaktu

Edukacija je temeljni uvjet postojanja i opstanka ljudske zajednice

Imaju li baš svi seminari nekog posebnog utjecaja, ili je cilj samo naplata?

Objavljeno prije

Edukacija (latinski educatio) znači proces odgajanja, odgoj, prenošenje općih i radnih iskustava, znanja, društvenih normi i vrijednosti s prethodnih naraštaja na mlađe, kao stečevinu ljudske kulture i civilizacije radi razvoja i obogaćivanja ljudskog društva. Edukacija je temeljni uvjet postojanja i opstanka ljudske zajednice. Ona na individulanoj razini obuhvaća proces stjecanja znanja, umijeća i navika, razvijanje tjelesnih, intelektulanih, moralnih, estetskih i radnih sposobnosti. Neki psiholozi određuju je kao širi rodni pojam za odgoj i obrazovanje. (Izvor: Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018.).

S ovom definicijom i obrazloženjem nema puno onih koji bi mogli izraziti protivljenje i ne složiti se s potrebom edukacije.

Međutim, u današnjim, pa i hrvatskim društvenim prilikama, riječ edukacija poprima razmjere jedne od najvitalnijh društvenih aktivnosti bez čega prema nekim mišljenjima nema gospodarskog i društvenog napretka.

U našoj zemlji posljednjih desetljeća iznimno brzo rasla je edukacijska evolucija na raznim područjima društvenog, profesionalnog, individualnog i svakog drugog oblika rada i života pojedinaca i skupina.

I neka je rasla, jer je to i potreba. Međutim, za provedbu edukacijskih aktivnosti u Hrvatskoj su nastale brojne ustanove, instituti i savjetodavne službe koje za sve dionike u poslu organiziraju seminare, stručne skupove i druge oblike educiranja koje masno naplaćuju. Lovci i ribolovci moraju prolaziti edukacijske susrete, nastavnici u školama svake školske godine moraju prisustvovati seminarima ili o e-maticama ili drugim programima reformi u obrazovnom sustavu, vatrogasci i policajci moraju nazočiti raznim stručnim skupovima i vježbama, poljoprivrednici  na taj način upoznaju korisnost ili štetnost određenih sredstava za zaštitu bilja, turistički vodiči i računovođe moraju na radionicama dokazivati svoju stručnost u poslu kojega obavljaju. O zdravstvenom sektoru da i ne govorimo, kao i o nizu drugih profesionalnih poslova.

Uglavnom, bez sudjelovanja u edukacijskim procesima nitko ne može biti siguran da mu sutra neko izmišljeno povjerenstvo neće natovariti nezainteresiranost za cjeloživotno obrazovanje, a nakon toga predložiti i raskid radnog odnosa bez obzira na posljedice.

Ponavljamo, edukacija je potrebna za svako radno mjesto, ali se postavlja pitanje imaju li baš svi edukacijski programi nekog posebnog utjecaja na poboljšanje kvalitete posla kojega djelatnici obavljaju i koliko se takve edukacijske aktivnosti odražavaju na život ljudi.

Je li netko mjerio i izmjerio učinkovitost pojedinaca prije i nakon seminara za koje neki debelo naplaćuju? Možda će stručni edukatori odgovoriti i na to pitanje.

VELIKO PRIZNANJE

Tajna metkovske gimnazije iz koje je šest nagrađenih ‘top profesora’

Objavljeno prije

Odavno se zna da je Gimnazija Metković rasadnik talenata, ali i škola u kojoj rade vrhunski profesori, koji učenicima s velikom ljubavlju i motivacijom prenose svoja znanja i vještine. To je prepoznalo i resorno Ministarstvo prosvjete koje je nagradilo šest profesora ove Gimnazije. Veliko je to priznanje metkovskoj Gimnaziji, njezinim djelatnicima i učenicima.

Podsjetimo, po prvi put ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo javni poziv za  nagrađivanje 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika. Na poziv su se mogli prijaviti svi odgojno-obrazovni radnici, a vrednovala su se postignuća poput rada na unaprjeđenju škole i sustava obrazovanja, mentorstva učenicima na natjecanjima, predavanja, radionice i edukacije na domaćoj i međunarodnoj razini, inovativne metode u poučavanju, rad na  međunarodnim projektima, objavljivanje stručnih članaka i udžbenika, digitalne kompetencije poput uređivanja školske mrežne stranice, vođenja i mentoriranja online edukacije te ostale odgojno obrazovne aktivnosti.

Na popis 510 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u Republici Hrvatskoj uvršteno je i šestero nastavnika Gimnazije Metković, a svečana dodjela nagrada održana je u Zagrebu na Dan učitelja, 5. listopada 2019. Nagrađeni nastavnici Gimnazije Metković su Ana Bebić, Svjetlana Bebić, Antonela Dragobratović, Martina Glučina, Ljubica Jerković i Petar Nikolić. Svi nagrađeni istakli su se svojom marljivošću, kvalitetom rada, inovativnošću i motiviranošću.

Kolika je vrijednost ove nagrade govori podatak da 510 najboljih čine samo 0.7 posto od ukupnog broja odgojno-obrazovnih djelatnika.

– Dobivene nagrade još su jedna od niza potvrda kvalitete rada u Gimnaziji Metković – ističe ravnatelj metkovske Gimnazije, profesor, Jozo Jurković ponosan na svoje kolege koje su se uvrstile među top profesore u RH.

On i njegove nagrađene kolege ističu da uspjeha nema bez dobre suradnje učenika, profesora i roditelja. To je jedina formula za uspjeh koje se drže u metkovskoj Gimnaziji.

Inače u Gimnaziji je trenutačno devet profesora savjetnika i pet profesora mentora. U proceduri su još tri promoviranja u zvanje mentora i savjetnika, pa će tako Gimnazija među svojim djelatnicima imati ukupno sedamnaest savjetnika i mentora. Ravnatelj Jurković napominje da je i četvoro profesora koji su otišli nedavno u mirovinu također imalo statuse savjetnika. Osim toga, tu su i voditelji županijskih aktiva iz matematike, kemije, njemačkog jezika i fizike.

– I ovo je siguran pokazatelj rada djelatnika Gimnazije. S druge strane mi smo prepoznatljivi na razini čitave Hrvatske premda smo jedna mala sredina i uspješno se nosimo s tim – kazuje ravnatelj Jurković.

– Nema škole u RH koja ima ovoliko broj savjetnika i mentora u odnosu na ukupan broj zaposlenika – ističe ravnatelj.

A osim ravnatelja zadovoljne su i nagrađene profesorice s kojima smo razgovarali. Ističu da im je nagrada Ministarstva veliko priznanje za njihov predan rad u odgoju i obrazovanju. Novac im nije motivator jer su oni svoje projekte za koje su nagrađene odradile i prije negoli je donesen ovaj pravilnik o nagrađivanju. No, i kune iz ministarstva dobro će im doći – dodaju u šali.

– Rad i odriješene ruke u radu su preduvjet za uspjeh. Sustavno se usavršavamo i tu imamo veliku podršku našega ravnatelja – kaže nagrađena profesorica Njemačkog jezika, Svjetlana Bebić.

– Za ovaj javni poziv mi prošle godine nismo niti znali pa se ne može reći da smo sve svoje aktivnosti usmjerili prema nagrađivanju. Javni poziv je došao u ovoj školskoj godini za prethodnu. Znači sve što smo uradili svojom voljom i entuzijazmom, netko je prepoznao i vrednovao i pokazao svima da je Gimnazija Metkovića škola vrijedna nagrade u kojoj se izvrsno radi, ističe profesorica njemačkog jezika, Svjetlana Bebić.

Uz nas šest koji smo ovom prigodom zasjali u našoj školi ima još kolega koji iz nekih svojih osobnih razloga ili bojažljivosti se nisu željeli prijaviti, a sigurna sam da bi i oni dobili nagradu -,naglašava Bebić, ona svoje projekte radi u tandemu sa mlađom kolegicom također profesoricom njemačkog jezika, Anom Bebić. Ističe da rad u dvoje donosi određenu prednost jer se međusobno nadopunjuju. U njemačkom jeziku su imali nekoliko projekata, otprilike na godišnjoj razini odrade tri projekta sa različitim temama. Tu je neizostavan suradnja sa Goethe Institutom, suradnja sa partnerskom školom iz njemačke, s udrugom Prijatelj, rad na etwinningu.

Ana Bebić također naglašava da ona i njezine kolege imaju sreću raditi u takvom okruženju u kojem mogu pokazati svoja znanja, i to prije svega zahvaljujući kolegama, ravnatelju i učenicima.

– Nastava je najvažnija ali uz nju se radi na još nekim projektima koje je prepoznalo Ministarstvo prosvjete.

Profesorica Antonela Dragobratović predaje kemiju za koju pak tvrdi da ne pruža baš toliko mogućnosti za motivaciju učenika za projektnu nastavu. Ipak, tu su atraktivni međunarodni projekti koji obuhvaćaju STEM područja te smo dosta angažirani u tom smjeru. Osobno sam uključena u primjenu i izradu suvremenih digitalnih sadržaja iz kemije u nastavi, kako bi se učenici zakačili za te sadržaje koji baš nisu toliko atraktivni-reći će Profesorica Dragobratović.

Među nagrađenima je profesorica matematike, Ljubica Jerković.

– Nismo znali da će se vrednovati naše aktivnosti. Mi smo to odrađivali da unaprijedimo nastavu i drago nam je da je to prepoznato na državnoj razini. Što se matematike tiče mi smo sudjelovali u dva erasmus plus projekta, „Math Routes around Europe“ te smo se priključili projektu koji vodi zagrebačka XV Gimnazija, kazuje profesorica Jerković, čiji je digitalni uradak iz matematike izabran među 100 najboljih u državi.

– Lijepo je biti ravnatelj Gimnazije Metković čijih je šest zaposlenika dobilo nagradu Ministarstva prosvijete od ukupno 38 zaposlenih nastavnika. Siguran sam da bi nagrađenih bilo i više da su se svi koji zaslužuju ovu nagradu prijavili-zaključio je ravnatelj Gimnazije Metković, Jozo Jurković.

Piše: Stanislav SOLDO / Dubrovački vjesnik

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije