Ostanimo u kontaktu

TKO JE BIO PENKALA?

Eduard Slavoljub Penkala prije 150 godina prvi na svijetu izumio je mehaničku olovku

Objavljeno prije

Naturalizirani Hrvat Eduard Slavoljub Penkala, rođen kao polu-Poljak polu Nizozemac, prvi na svijetu izumio je mehaničku olovku i tako odškrinuo vrata velikoj popularnosti koja je pratila njega i njegov praktični izum.

Nažalost, umro je s tek navršenih 50 godina života, 1922. godine, pa nije stigao uživati u naknadnoj slavi pa i bogatstvu.

On je 1906.godine patentirao prvu mehaničku olovku, olovku kojoj ne treba oštrilo, a 1907. patentirao je i prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom.

Slavoljub je tvornicu Penkala u Zagrebu osnovao zajedno sa židovskom obitelji Moster, pa je 1906. sklopio ugovor s Edmundom Mosterom i njegovim bratom Gavranom o osnivanju tvrtke Penkala-Moster d.d. za proizvodnju automatske tehničke olovke, nalivpera i drugog pisaćeg pribora. Čitav svijet je „poludio za penkalama“ koje su se izvozile u 70 zemalja. Od 1912.do 1926. godine ta je tvornica bila jedan od najvećih svjetskih proizvođača pisaćeg pribora , zapošljavala je 800 radnika, imala je radničku kantinu, dječji vrtić, bazen i nogometni klub.

U sklopu industrijskog kompleksa tvornice Penkala-Moster osnovana 1927.godine i tvrtka Edison Bell International za proizvodnju gramofonskih ploča, na čijim su temeljima puno kasnije nastali Jugoton i Croatia Records.

Slavoljub Penkala autor je više od 70 izuma i mirne ga se duše može  smatrati hrvatskim Edisonom.

Penkalino djelo danas je promovirano kao „izvorno hrvatsko“, ali je pomalo i zaboravljeno.

Nakon Drugog svjetskog rata na mjestu Penkaline tvornice nastala je Tvornica olovaka Zagreb (TOZ), ali je više malo tko govorio o Penkali i braći Moster. Unatoč tomu, još se vode upravno pravni sporovi za 60 tisuća četvornih metara zemljišta, vrijednog  barem 10 milijuna eura, na kojemu je Penkala nekada proizvodio olovke.

Nakon njegove smrti njegovi su poslovni partneri njemačkoj tvrtki Pelikan prodali pravo proizvodnje nalivpera s čvrstom tintom te se 1929. jedno takvo pojavilo na europskom tržištu, ali ne kao Penkala, nego kao Pelikan. Uspjeh je bio golem, tvrtka Pelikan postoji i danas.

Nastavi čitati

APSOLUTNA POBJEDA U PRVOM KRUGU

Dalibor Milan zahvalio građanima na potpori: blizu 10 vijećnika i pobjeda od 60% glasova birača – prvi su neslužbeni rezultati

Objavljeno prije

Dalibor Milan  večeras je zakoračio u novi mandat na čelu grada Metkovića, sa zamjenikom Robertom Dokom.

Po prvim neslužbenim rezultatima Milan je osvojio 60 posto glasova za mjesto gradonačelnika te blizu 10 vijećničkih mjesta, što je dosad najbolji rezultat HDZ-a u gradu Metkoviću.

Čestitamo Daliboru Milanu i Robertu Doki i donosimo pobjedničku izjavu…

Po prvim neslužbenim rezultatima za župana DNŽ Nikola Dobroslavić (40%) i Božo Petrov (21%) idu u drugi krug.

Gradsko vijeće Grada Metkovića podijeljeno je na listu HDZ-a sa 52%, Mosta 30% i listu Maše Plećaš Gabrić sa 8%.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije