Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

TKO JE BIO PENKALA?

Eduard Slavoljub Penkala prije 150 godina prvi na svijetu izumio je mehaničku olovku

Objavljeno prije

Naturalizirani Hrvat Eduard Slavoljub Penkala, rođen kao polu-Poljak polu Nizozemac, prvi na svijetu izumio je mehaničku olovku i tako odškrinuo vrata velikoj popularnosti koja je pratila njega i njegov praktični izum.

Nažalost, umro je s tek navršenih 50 godina života, 1922. godine, pa nije stigao uživati u naknadnoj slavi pa i bogatstvu.

On je 1906.godine patentirao prvu mehaničku olovku, olovku kojoj ne treba oštrilo, a 1907. patentirao je i prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom.

Slavoljub je tvornicu Penkala u Zagrebu osnovao zajedno sa židovskom obitelji Moster, pa je 1906. sklopio ugovor s Edmundom Mosterom i njegovim bratom Gavranom o osnivanju tvrtke Penkala-Moster d.d. za proizvodnju automatske tehničke olovke, nalivpera i drugog pisaćeg pribora. Čitav svijet je „poludio za penkalama“ koje su se izvozile u 70 zemalja. Od 1912.do 1926. godine ta je tvornica bila jedan od najvećih svjetskih proizvođača pisaćeg pribora , zapošljavala je 800 radnika, imala je radničku kantinu, dječji vrtić, bazen i nogometni klub.

U sklopu industrijskog kompleksa tvornice Penkala-Moster osnovana 1927.godine i tvrtka Edison Bell International za proizvodnju gramofonskih ploča, na čijim su temeljima puno kasnije nastali Jugoton i Croatia Records.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Slavoljub Penkala autor je više od 70 izuma i mirne ga se duše može  smatrati hrvatskim Edisonom.

Penkalino djelo danas je promovirano kao „izvorno hrvatsko“, ali je pomalo i zaboravljeno.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon Drugog svjetskog rata na mjestu Penkaline tvornice nastala je Tvornica olovaka Zagreb (TOZ), ali je više malo tko govorio o Penkali i braći Moster. Unatoč tomu, još se vode upravno pravni sporovi za 60 tisuća četvornih metara zemljišta, vrijednog  barem 10 milijuna eura, na kojemu je Penkala nekada proizvodio olovke.

Nakon njegove smrti njegovi su poslovni partneri njemačkoj tvrtki Pelikan prodali pravo proizvodnje nalivpera s čvrstom tintom te se 1929. jedno takvo pojavilo na europskom tržištu, ali ne kao Penkala, nego kao Pelikan. Uspjeh je bio golem, tvrtka Pelikan postoji i danas.

Nastavi čitati

VINARIJA DEAK PONOVO ODUŠEVLJAVA SVJETSKIM PRIZNANJIMA!

Plavac mali ‘Veritas’ i Pošip ‘Ćaća moj’ – Vinarije Deak, u Londonu okrunjena prestižnom svjetskom nagradom ‘Decanter’

Objavljeno prije

Vina Vinarije Deak nastavljaju nizati svjetska priznanja. Ovoga puta dvije nagrade stižu s ‘Decantera‘ – najprestižnijeg svjetskog vinskog natjecanja koje se posljednjih tjedan dana održavalo u Londonu. Vino Plavac mali ‘Veritas’ osvojilo je srebrenu medalju, a brončanom se okrunio već dobro poznati Pošip ‘Ćaća moj’.

Ovo je drugo priznanje u nizu za vino Plavac mali ‘Veritas’. Nakon zlata koje je osvojio prije tri mjeseca na vinskom natjecanju ‘Mundus Vini’ u Njemačkom Neustadtu svoju kvalitetu je potvrdio i srebrom na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju ‘Decanter’ u Londonu.

Plavac mali ‘Veritas’ je nova etiketa s početka ove godine. Riječ je o vinu 2020 godine, uz pokazanu kvalitetu ima i veliki potencijal odležavanja tako da vlasnici očekuju da samo može rasti i biti još bolje vino.

– Jako smo zadovoljni ovim uspjehom koji za nas više nije iznenađenje  nego samo potvrda da smo na pravom putu. Najvažniji je kvalitetan proizvod koji mi Bogu hvala imamo, a prodaja onda nije upitna. Kupci domaći i inozemni su se već navikli na naša vina i znaju što od koje etikete mogu očekivati, a to je ono najvažnije. Činjenica da strani gosti koji kušaju vina na Wine baru ili restoranu, ta ista vina naručuju online, kada se vrate u svoje domove je potvrda da ona vrijede, – ponosno ističu iz Vinarije Deak te dodaju da svake godine podižu količine vina, a lani su zasadili i novi vinograd pošipa te planiraju i izgradnju nove vinarije.

Valja istaknuti da su to i dvije nove nagrade za naše podneblje što samo još jednom dokazuje kvalitetu vina s vinogorja u Komarnoj.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Vinarija Deak je otvorila svoj Wine Bar na Jadranskoj magistrali, prije Pelješkoga mosta, gdje se mogu kušati sva njihova vina, posebice nagrađivana, a svakoga četvrtka očekuje vas i live svirka dalmatinske glazbe.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije