Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

LUMBARDA

Dvije morske kornjače glavate želve Mini Koko i Luka Amadeo vraćene u more

Objavljeno prije

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s  Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizirala je na plaži Vela Pržina u Lumbardi na otoku Korčuli, povratak dviju morskih kornjača glavate želve (Caretta caretta) u prirodu.

Uz predstavnike Javne ustanove, na događaju su prisustvovali župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo, predstavnici Akvarija Pula, osnivačica i vlasnica Milena Mičić, nalaznice glavatih želvi Stanka Amadeo i Sunčana Žaknić, lokalno stanovništvo i posjetitelji.

“U Lumbardi su puštene u more dvije oporavljene glavate želve povodom Svjetskog dana morskih kornjača. Hvala nalaznicama koje su ih pronašle, Akvariumu Pula koji ih je izliječio i našoj Javnoj ustanovi za odluku da se vrate u more na otoku Korčuli gdje su i pronađene i spašene. Čuvajući floru i faunu čuvamo od propasti čovjeka i cijeli planet” – istaknuo je tom prigodom župan Nikola Dobroslavić.

Glavni cilj manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

“Sve aktivnosti koje Javna ustanova obavlja na terenu imaju za cilj zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, ali i edukaciju stanovništva i podizanje svijesti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta za ekosustav, u ovom slučaju morski okoliš o kojem prilično ovisimo. Spašavanje želvi dokaz je da je lokalno stanovništvo osviješteno, želim se zahvaliti Stanki i Sunčani, ali i svim nadležnim službama koje su pravovremeno reagirale u akciji spašavanja” – poručila je  ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uključivanjem lokalnog stanovništva u aktivnosti koje provodi Javna ustanova žele se potaknuti pozitivne promjene na Jadranu kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža između ljudi i morskog svijeta s ciljem kreiranja puta prema održivoj budućnosti. U aktivnostima koje provodi Javna ustanova, iznimno je važna podrška lokalnog stanovništva, bez čije podrške i aktivnog uključivanja zaštita prirode na jedan način i nema smisla, važno je zajednički djelovati kako bi očuvali sve prirodne vrijednosti koje su nama dane na upravljanje za buduće generacije.

Javna ustanova zahvaljuje svim nadležnim institiucijama koje su, uz nalaznice, pravovremeno reagirali kako bi se jedinke glavatih želvi adekvatno zbrinule i dobile svu potrebnu pomoć – nalaznice Stanka Amadeo i Sunčana Žaknić, Akvarij Pula, pomorski linijski prijevoz Jadrolinija i ostalim službama koje su dokaz kako zajedničkim naporima doprinosimo očuvanju i zaštiti strogo zaštićenih vrsta ali i pripadajuće bioraznolikosti Dubrovačko-neretvanske županije.

Nastavi čitati

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije