Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

EUROPSKE PUTNE INFORMACIJE I SISTEM AUTORIZACIJE

Državljani BiH će od 2021. morati imati posebnu dozvolu za ulazak u EU

Putnici iz BiH koji budu putovali u EU i ostale zemlje u šengenskom prostoru, uključujući i Hrvatsku, morat će aplicirati za ETIAS od 1. siječnja 2021. godine putem interneta kako bi mogli dobiti dozvolu da putuju bez vize

Objavljeno prije

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nakon liberalizacije viznog režima sve dosad slobodno putovali u zemlje Schengena bez ikakvih dodatnih dokumenata uskoro će prilikom putovanja morati imati potvrdu koja se zove ETIAS, objavio je SchengenVisaInfo.

ETIAS, skraćenica za European Travel Information and Authorization System (Europske putne informacije i sistem autorizacije), odnosit će se na zemlje iz kojih građani trenutno putuju u EU bez vize tijekom cijele godine, uključujući i BiH.

Sveznalica 7400xXpx

Osnovna uloga ovog sistema je praćenje tko sve ulazi u EU i zemlje Schengena.

Jednom kad putnik dobije ETIAS potvrdu, moći će putovati u 22 članice Europske unije, Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku. Uvjeti za period ostanka u ovim zemljama ostat će nepromijenjeni.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prvih šest mjeseci, ETIAS će biti neobavezan, ali poslije toga će postati obavezno posjedovati ovaj dokument prilikom putovanja.

Kako bi aplicirali za ETIAS, državljani BiH morat će imati jaku internet konekciju i 7 eura za platiti aplikaciju. Cijela procedura bit će obavljana putem interneta.

Aplikacija se sastoji od jednostavnih podataka poput imena, datuma i mjesta rođenja, spola, putovnice, nacionalnosti, e-mail adrese i broja telefona. Također, morat će navesti podatke o obrazovanju, povijesti zaposlenja, prethodnim putovanjima u EU, zdravstvenom stanju, kao i povijesti kažnjavanja. Morat će odgovoriti i na određena sigurnosna pitanja.

Nakon aplikacije, odgovor će dobiti na e-mail. Ako dobiju dozvolu, morat ćete je isprintati i pokazati na ulazu u EU/šengensku zonu.

Prva ETIAS dozvola trajat će tri godine od datuma izdavanja, sve dok se poštuje pravilo 90/180 dana boravka u zemlji. Putnici koji putuju iz Crne Gore mogu dobiti i duže dozvole, u trajanju do 10 godina.

ETIAS će posebno utjecati na stanovnike BiH koji često putuju u Hrvatsku.

Iako je ETIAS trebao stupiti na snagu u siječnju 2020. godine, EU je odlučila prolongirati ga do 2021. godine kako bi dala vremena svojim institucijama za razradu sustava.

Pored balkanskih zemalja koje nisu u EU, ETIAS dozvolu morat će dobiti stanovnici zemalja Azije, Sjeverne i Južne Amerike, što uključuje čak i putnike iz svjetskih velesila poput Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Kanade, Australije, Južne Koreje…

Za ispunjavanje aplikacije navodno će trebati samo desetak minuta.

Ako već posjedujete šengensksku vizu, ETIAS vam neće biti potreban.

Još uvijek nije poznato hoće li stanovnici Velike Britanije morati posjedovati ETIAS za ulazak u zemlje EU, budući da još uvijek prolaze kroz proces Brexita.

ETIAS se razlikuje od klasične vize zbog toga što ni u jednom trenutku nećete morati ići u ambasadu ili konzulat zemlje u koju putujete, nećete morati davati biometrijske podatke, te se od vas traži mnogo manje informacija.

Svaki putnik, čak i maloljetnik, morat će imati ETIAS ako želi putovati u EU i zemlje Schengena. Ipak, putnici mlađi od 18 godina ne moraju plaćati naknadu od 7 eura prilikom aplikacije.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije