Ostanimo u kontaktu

EUROPSKE PUTNE INFORMACIJE I SISTEM AUTORIZACIJE

Državljani BiH će od 2021. morati imati posebnu dozvolu za ulazak u EU

Putnici iz BiH koji budu putovali u EU i ostale zemlje u šengenskom prostoru, uključujući i Hrvatsku, morat će aplicirati za ETIAS od 1. siječnja 2021. godine putem interneta kako bi mogli dobiti dozvolu da putuju bez vize

Objavljeno prije

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nakon liberalizacije viznog režima sve dosad slobodno putovali u zemlje Schengena bez ikakvih dodatnih dokumenata uskoro će prilikom putovanja morati imati potvrdu koja se zove ETIAS, objavio je SchengenVisaInfo.

ETIAS, skraćenica za European Travel Information and Authorization System (Europske putne informacije i sistem autorizacije), odnosit će se na zemlje iz kojih građani trenutno putuju u EU bez vize tijekom cijele godine, uključujući i BiH.

Osnovna uloga ovog sistema je praćenje tko sve ulazi u EU i zemlje Schengena.

Jednom kad putnik dobije ETIAS potvrdu, moći će putovati u 22 članice Europske unije, Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku. Uvjeti za period ostanka u ovim zemljama ostat će nepromijenjeni.

Prvih šest mjeseci, ETIAS će biti neobavezan, ali poslije toga će postati obavezno posjedovati ovaj dokument prilikom putovanja.

Kako bi aplicirali za ETIAS, državljani BiH morat će imati jaku internet konekciju i 7 eura za platiti aplikaciju. Cijela procedura bit će obavljana putem interneta.

Aplikacija se sastoji od jednostavnih podataka poput imena, datuma i mjesta rođenja, spola, putovnice, nacionalnosti, e-mail adrese i broja telefona. Također, morat će navesti podatke o obrazovanju, povijesti zaposlenja, prethodnim putovanjima u EU, zdravstvenom stanju, kao i povijesti kažnjavanja. Morat će odgovoriti i na određena sigurnosna pitanja.

Nakon aplikacije, odgovor će dobiti na e-mail. Ako dobiju dozvolu, morat ćete je isprintati i pokazati na ulazu u EU/šengensku zonu.

Prva ETIAS dozvola trajat će tri godine od datuma izdavanja, sve dok se poštuje pravilo 90/180 dana boravka u zemlji. Putnici koji putuju iz Crne Gore mogu dobiti i duže dozvole, u trajanju do 10 godina.

ETIAS će posebno utjecati na stanovnike BiH koji često putuju u Hrvatsku.

Iako je ETIAS trebao stupiti na snagu u siječnju 2020. godine, EU je odlučila prolongirati ga do 2021. godine kako bi dala vremena svojim institucijama za razradu sustava.

Pored balkanskih zemalja koje nisu u EU, ETIAS dozvolu morat će dobiti stanovnici zemalja Azije, Sjeverne i Južne Amerike, što uključuje čak i putnike iz svjetskih velesila poput Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Kanade, Australije, Južne Koreje…

Za ispunjavanje aplikacije navodno će trebati samo desetak minuta.

Ako već posjedujete šengensksku vizu, ETIAS vam neće biti potreban.

Još uvijek nije poznato hoće li stanovnici Velike Britanije morati posjedovati ETIAS za ulazak u zemlje EU, budući da još uvijek prolaze kroz proces Brexita.

ETIAS se razlikuje od klasične vize zbog toga što ni u jednom trenutku nećete morati ići u ambasadu ili konzulat zemlje u koju putujete, nećete morati davati biometrijske podatke, te se od vas traži mnogo manje informacija.

Svaki putnik, čak i maloljetnik, morat će imati ETIAS ako želi putovati u EU i zemlje Schengena. Ipak, putnici mlađi od 18 godina ne moraju plaćati naknadu od 7 eura prilikom aplikacije.

ŠKOLSKA GODINA 2021. /2022.

Osnovna glazbena škola Metković upisuje nove učenike

Objavljeno prije

Osnovna glazbena škola Metković upisuje nove učenike u I. razred školske godine 2021. /2022.

Poštovani roditelji i draga djeco, zahvaljujemo se na interesu za upis u glazbenu školu. Zbog poznate situacije vezane uz epidemiju bolesti COVID-19 i propisanih mjera zaštite, prijave i upisi u 1. razred osnovne glazbene škole održavat će se elektroničkim putem.

Od 17. svibnja do 28. svibnja 2021. godine moguće je izvršiti prijavu za audiciju – upis u 1. razred osnovne glazbene škole.

Audicija će se održati 1. i 2. lipnja, satnica audicije biti će određena naknadno i o njoj ćete biti obavješteni putem naše mrežne stranice i/ili osobno (telefonom ili putem e-pošte). Audicija će biti organizirana u skladu sa trenutno propisanim mjerama zaštite.

Prijavu za audiciju možete izvršiti OVDJE

O UPISIMA:

Škola organizira upise u 1 . razred na slijedeće instrumente: flauta, klarinet, saksofon, truba, francuski rog,  trombon, glasovir, harmonika, gitara, i violina. Škola će upisivati učenike temeljem broja slobodnih mjesta za učenje pojedinih instrumenata. Broj slobodnih upisnih mjesta utvrđuju pročelnici strukovnih odjela u suradnji s ravnateljem škole, vodeći računa o satnicama nastavnika. Audicija će se održati 1. i 2. lipnja u prostorijama škole. U slučaju da se ne popune slobodna mjesta, škola će organizirati jesenski rok za koji će se prijave, audicija i upisi organizirati krajem kolovoza.

Pravo upisa u 1. razred osnovnog glazbenog obrazovanja imaju djeca koja su u pravilu navršila 8 godina života, odnosno završila 2. razred osnovne škole, te postigla povoljan rezultat na audiciji (prijemnom ispitu). Na audiciji stručno povjerenstvo provjerava glazbene sposobnosti kandidata.Za dodatne informacije i naputke možete se obratiti na adresu:osnovna.glazbena.skola.metkovic@du.t-com.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije