Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OČUVANJE VLAŽNIH I MOČVARNIH STANIŠTA

Članovi ornitološkog društva Brkata sjenica obilježili Dan vlažnih staništa

Objavljeno prije

Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih staništa donesena je 02. veljače 1971. godine u Iranskom gradu Ramsaru od strane 18 zemalja, a do danas konvenciju je potpisalo više od 160 zemalja.

Cilj konvencije je očuvanje vlažnih i močvarnih staništa i njihova zaštita. Vlažna područja su vrlo važna za ptice ali i za mnoge biljne i životinjske vrste koje ovise o njima i morali bismo biti odgovorni stvarno štititi močvarna staništa a ne da zaštita bude mrtvo slovo na papiru. Svoj dom u vlažnim-močvarnim staništima u razmnožavanju, preletu u toplije krajeve i zimovanju nalaze mnoge vrste ptica, a delta Neretve jedno od najvećih močvarnih stanište na ovom dijelu Mediterana i jedan od važnih selidbenih pravaca u selidbi ptica. U močvarnim staništima osim ptica bilježimo i bogatstvo biljnih vrsta, bogat životinjski svijet, mnogo vrsta riba, beskralježnjaka, leptira i.t.d. Močvarna staništa su ugrožena zbog raznih utjecaja čovjeka od prekomjernog isušivanja, prekomjernog iskorištavanja i raznih vrsta zagađenja, a u Neretvi u zadnje vrijeme veliki problem predstavlja plastična ambalaža od koje jedan dio donese Neretva iz BiH. Močvarna staništa služe za primanje viška vode kod poplava, filtriraju vodu, u zadnje vrijeme imamo pomake na bolje u turizmu vezano za vlažna staništa,voda se koristi u poljoprivredi, lovi se i uzgaja riba za prehranu i.t.d. Stoga koristimo vlažna staništa u skladu sa prirodom štitimo ono što su nam ostavili naši stari da možemo ostaviti ono što smo dobili idućim naraštajima.

U Hrvatskoj imamo pet proglašenih Ramsarskih područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Delta rijeke Neretve, Crna mlaka i Vransko jezero.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Dan vlažnih staništa obilježavali smo do sada raznim događanjima, radionicama u kampu Brkate sjenice, na ušću Neretve, a nažalost zbog korone ove godine nismo u mogućnosti organizirati događanja pa smo napisali kratak tekst da se prisjetimo dana močvarnih staništa 02.02.2021.godine. Obišli smo za vikend ušće Neretve promatrali prebrojavali ptice ali nažalost ove godine sami, – istaknuli su iz ornitološkog društva Brkata sjenica.

MEĐUNARODNI VOLONTERSKI PROJEKT

Frama Metković i ove godine organizira “72 sata bez  kompromisa”

Objavljeno prije

“72 sata bez  kompromisa” međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u deset europskih zemalja, u Hrvatskoj se održava od 13.-16. listopada u 16 gradova među kojima je i Metković. Projekt organizira Frama Metković uspješno već petu jubilarnu godinu.

Kako bi što više ljudi prepoznalo važnost ovog projekta te odlučilo sudjelovati dodajemo link na članak gdje ukratko možete saznati o čemu je riječ te gdje i kako se prijaviti.

Za još više informacija o samom projektu i prijavama možete pogledati na sljedećem linku:  https://72sata.hr/

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Link za prijave : http://prijava.72sata.hr/72sata/prijava_volontera

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije