Ostanimo u kontaktu
Sveznalica 1200xXXX

OČUVANJE VLAŽNIH I MOČVARNIH STANIŠTA

Članovi ornitološkog društva Brkata sjenica obilježili Dan vlažnih staništa

Objavljeno prije

Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih staništa donesena je 02. veljače 1971. godine u Iranskom gradu Ramsaru od strane 18 zemalja, a do danas konvenciju je potpisalo više od 160 zemalja.

Cilj konvencije je očuvanje vlažnih i močvarnih staništa i njihova zaštita. Vlažna područja su vrlo važna za ptice ali i za mnoge biljne i životinjske vrste koje ovise o njima i morali bismo biti odgovorni stvarno štititi močvarna staništa a ne da zaštita bude mrtvo slovo na papiru. Svoj dom u vlažnim-močvarnim staništima u razmnožavanju, preletu u toplije krajeve i zimovanju nalaze mnoge vrste ptica, a delta Neretve jedno od najvećih močvarnih stanište na ovom dijelu Mediterana i jedan od važnih selidbenih pravaca u selidbi ptica. U močvarnim staništima osim ptica bilježimo i bogatstvo biljnih vrsta, bogat životinjski svijet, mnogo vrsta riba, beskralježnjaka, leptira i.t.d. Močvarna staništa su ugrožena zbog raznih utjecaja čovjeka od prekomjernog isušivanja, prekomjernog iskorištavanja i raznih vrsta zagađenja, a u Neretvi u zadnje vrijeme veliki problem predstavlja plastična ambalaža od koje jedan dio donese Neretva iz BiH. Močvarna staništa služe za primanje viška vode kod poplava, filtriraju vodu, u zadnje vrijeme imamo pomake na bolje u turizmu vezano za vlažna staništa,voda se koristi u poljoprivredi, lovi se i uzgaja riba za prehranu i.t.d. Stoga koristimo vlažna staništa u skladu sa prirodom štitimo ono što su nam ostavili naši stari da možemo ostaviti ono što smo dobili idućim naraštajima.

U Hrvatskoj imamo pet proglašenih Ramsarskih područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Delta rijeke Neretve, Crna mlaka i Vransko jezero.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Dan vlažnih staništa obilježavali smo do sada raznim događanjima, radionicama u kampu Brkate sjenice, na ušću Neretve, a nažalost zbog korone ove godine nismo u mogućnosti organizirati događanja pa smo napisali kratak tekst da se prisjetimo dana močvarnih staništa 02.02.2021.godine. Obišli smo za vikend ušće Neretve promatrali prebrojavali ptice ali nažalost ove godine sami, – istaknuli su iz ornitološkog društva Brkata sjenica.

HAPPY CITRUS

OPG Krstičević dvostruki šampion Sajma ziminice

Objavljeno prije

Klaudia Krstičević, sa svojim proizvodima Happy Citrus učinila je iskorak u vođenju ekološkog poljoprivrednog gospodarstva u dolini Neretve. Danas ona svoje mandarine koje plasira na tržište označava poznatim zelenim listićem, oznakom ekoproizvod, što kupcima na području cijele Europske unije jamči da se radi o ekološki uzgojenom voću.

Surađuju sa nizom ekotržnica na području Hrvatske što je i temeljni poticaj za širenje i usavršavanje proizvodnje. Krstičevići proizvode sokove od mandarina, arancine, marmelade i suhe smokve. Sok je čist, prirodan bez dodatka vode, šećera i konzervansa. Proizvode i više vrsta marmelade. Radi se o džemu mandarina s narančom i mandarina sa suhom smokvom te džemu od smokve.

Svoj proizvodni pogon imaju u Poduzetničkom inkubatoru u Pločama gdje planiraju širenje palete proizvoda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

OPG Klaudije Krstičević dvostruki je šampion trećeg ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u kategoriji džemovi, marmelade i pekmezi u sklopu 7. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda.

Na sajmu, koji se tijekom vikenda održao na Europskom trgu u Zagrebu, ocijenjeno je 115 uzoraka u devet kategorija te dodjeljeno 107 diploma: 37 zlatnih, 27 strebrne, 32 brončane i 11 priznanja. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja.

Klaudija Krstičević iz Krvavca kod Metkovića kaže da OPG imaju od 2003. godine dok se preradom voća u prerađevine i sokove, a uzgajaju najviše mandarine, limune i smokve, bave od 2013. godine. Njihove marmelade koje imaju eko znak su više puta nagrađivane. Sokovi su od eko mandarine bez dodatka konzervansa, šećera i umjetnih sladila.

Piše: Dubrovački vjesnik

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije