Ostanimo u kontaktu

IN HOC SIGNO VINCES

Članovi HSŠKD Narona iz Vida na Arheološki muzej Narona postavili 20-metarsku hrvatsku zastavu

Objavljeno prije

U znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. godine, koji se obilježava kao Dan sjećanja a od ove godine u RH je državni blagdan, članovi HSŠKD Narona iz Vida na Arheološki muzej Narona postavili su hrvatsku zastavu dimenzija 20 x 5 metara sa sloganom IN HOC SIGNO VINCES.

Ovaj latinski natpis potječe iz IV. stoljeća u prijevodu znači „Pod ovim ćeš znakom pobijediti“. Ovaj slogan poznat nam je s grba 4. gardijske brigade čiji su veterani, članovi HSŠKD inicirali izradu zastave. U večernjim satima na mostu su zapalili svijeće koje im je donirala udruga Prijatelj iz Metkovića.

Na današnji dan prije 29 godina slomljena je obrana Vukovara koji je bio pod opsadom JNA i četnika 87 dana. Narednih dana JNA i paravojne formacije počinile su mnogobrojne zločine. 2717 vukovaraca je ubijeno tijekom Domovinskog rata dok se njih 386 vode kao nestali.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Danas 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 11 u Metkoviću

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom (15 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 12 osoba iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, sedam iz Vele Luke, po tri iz Konavala, Opuzena i Župe dubrovačke, dvije iz Smokvice te po jednoj iz Blata, Dubrovačkog primorja, s Lastova i iz Stona.

Ukupno su zaražene 24 osobe muškog spola i 21 ženska osoba, a za 18 osoba je utvrđena epidemiološka veza.
Preminule su tri osobe: jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođena 1933.), te dvije muške osobe iz Konavala (rođene 1931. i 1933.).

Izliječene su 33 osobe: deset iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po četiri iz Blata, Ploča i Župe dubrovačke, po jedna iz Konavala, Kule Norinske, Opuzena i Vele Luke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 54 osobe pozitivne na koronavirus. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na kisiku, jedan je na neinvazivnoj ventilaciji, a tri su na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 208 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 25 033 uzorka.
U samoizolaciji je 789 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 100 slučaja kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije