Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

IVANDAN

Brojni Pruđani i Dragovinjci proslavili blagdan sv. Ivana Krstitelja

Objavljeno prije

Jučer je bilo svečano u Prudu i na Dragoviji, brojni vjernici okupili su se na misnim slavljima i procesijama kako bi proslavili ‘Ivandan‘, blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Prud

Svečanim misnim slavljem i procesijom proslavljen je blagdan svetog Ivana Krstitelja i u Prudu. Svetu misu predvodio je prof. dr. don Ivan Kešina (podrijetlom iz Vida) uz koncelebraciju don Mile Čale.

Fotogaleriju donosi Vidonjac.com.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Blagdan sv Ivana u Prudu

Dragovija

Na svečanom misnom slavlju na Dragoviji okupili su se brojni iseljeni Dragovinjci kako bi proslavili blagdan sv. Ivana Krstitelja, svog nebeskog zaštitnika. Na početku misnog slavlja bila je procesija sa kipom sv. Ivana tijekom koje je župnik don Mile Čalo obavio i tradicionalni blagoslov polja. Iako je misno slavlje bilo ujutro u 8 sati, zbog vrućine se tražila hladovina. Nakon misnog slavlja svetkovina se nastavlja u starim obiteljskim kućama na Dragoviji. Video prilog i foto-galeriju donosi Vid.hr.

RENT-A-CAR M 740

Blagdan sv Ivana na Dragoviji

Naselje Dragovija nalazi se u brdskom dijelu župe, oko 4 km sjeverozapadno od Vida s kojim je povezano makadamskom cestom. Ime je dobilo po brdu Dragova, danas Marušića Gradina visine 375 metara u čijem se podnožju nalazi. Dragoviju su u prošlosti naseljavali Iliri čije grobne gomile možemo naći na nekoliko mjesta. Stanovnici su se bavili uglavnom stočarstvom i zemljoradnjom obrađujući malene oranice. Zbog nezdravih uvjeta življenja u Vidu (močvara) prije stotinjak godina, tadašnji župnik stanovao je na Dragoviji. Umrli sa Dragovije sahranjivali su se na groblju u Vidu a mrtvace se nosilo nekoliko sati pješice tzv. “mrtvačkim putem”, kozjom stazom kroz šumu Gaj. Djeca sa Dragovije školu su pohađala u obližnjim Novim selima udaljenim stazom oko 1,5 km. Mjesto je danas nenaseljeno osim povremenih stanovnika porijeklom iz tog mjesta koji obnavljaju stare kuće,  dok je u prošlosti bilo najveće mjesto današnje župe. Zbog teških uvjeta življenja i bez cestovne povezanosti stanovnici Dragovije napuštali su mjesto i selili u nizinske krajeve što je najviše bilo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. 1974 godine u mjestu je bilo samo 8 osoba, uglavnom starijih. Najviše ih je odselilo u Metković (desna strana, oko Crnog puta) gdje su imali svoje zemlje na kojima su sebi izgradili obiteljske kuće. Mjesto su naseljavali: Plećaši, Musulini, Volarevići, Marevići, Taslaci i Brečići, piše Vid.hr.

Blagdan sv Ivana na Dragoviji

14. RIMSKA NOĆ U NARONI

Doživite duh Narone i život starih Rimljana na antičkom festivalu u Vidu

“Tko je Rimljane upoznao s plesom? Koja je veza plesa i kazališta? Zašto su plesači nosili maske i tko je bio fatalni Mnester? Dođite i saznajte!” – poručuju organizatori

Objavljeno prije

Foto: Jure Zovko photography

Arheološki muzej Narona u suradnji s mještanima Vida i Turističkom zajednicom grada Metkovića organizira 14. Rimsku noć u Naroni. Događaj zamišljen kao jednodnevni antički festival na kojem se nastoji dočarati duh Narone i život starih Rimljana, održat će se u petak, 26. srpnja 2024. od 19:00 sati.

– Svake godine nudimo nove sadržaje, vezane uz temu koja se te godine obrađuje. Tema ovogodišnje Rimske noći je ples.

Tko je Rimljane upoznao s plesom? Koja je veza plesa i kazališta? Zašto su plesači nosili maske i tko je bio fatalni Mnester? Dođite i saznajte! – poručuju organizatori.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Iz programa izdvojeno:

– dječje radionice i igraonice
– nastup
– pričaonica mitova
– plesne radionice
– gladijatorske borbe
– Afroditin ples na štulama
… i još mnogo zanimljivih aktivnosti koje možete pročitati u ovogodišnjem rasporedu!

RENT-A-CAR M 740

Veselimo se Vašem dolasku!

PROGRAM

19:00 – 21:00 RADIONICE I IGRAONICE ZA DJECU
19:00 – 23:00 PREZENTACIJA ANTIČKIH ZANATA
20:00 – 23:00 PREZENTACIJA KLESANJA
19:30 PREDAVANJE IVANE OŽANIĆ ROGULJIĆ
19:30 – 20:00 PLESNA RADIONICA ZA DJECU
20:00 SVEČANO OTVORENJE
20:00 – 21:30 IZRADA RIMSKIH FRIZURA
20:05 NASTUP KUD METKOVIĆ
20:05 – 20:30 PLESNA RADIONICA ZA ODRASLE
20:15 – 20:30 MAD SUN RISES BY VODORIGE FIRESHOW
20:30 – 20:45 NATYA PROJECT FIRESHOW
20:45 – 21:15 AFRODITIN PLES NA ŠTULAMA
21:00 PRIČAONICA MITOVA (MARIJANA CURIĆ)
21:15 DEGUSTACIJA RIMSKE HRANE
21:15- 21:30 NATYA PROJECT FIRESHOW
21:30 – 22:00 AFRODITIN PLES NA ŠTULAMA
22:00 – 23:30 GLADIJATORSKE BORBE, EGZOTIČNI PLES, FIRESHOW
23:30 ZAVRŠNI POZDRAV

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije