Ostanimo u kontaktu
CLUB DIVINE – Brown Sugar RnB

POČELO INCIDENTOM

Blokada u Neumu završena nakon 15 minuta

Objavljeno prije

Prosvjedi Neum

Blokada prometnice u Neumu počela je incidentom kada je jedan automobil pokušao probiti kordon prosvjednika. Zasada nema informacija o ozlijeđenima.

Naime, građani Neuma predvođeni udrugom ”Naš Neum” u petak su blokirali magistralnu prometnicu ogorčeni zbog višegodišnje prometne izoliranosti jedinog bh. grada na moru.

Blokada prometnice trajala je oko 15 minuta.

– Građani Neuma su u teškoj situaciji u ljetnoj sezoni jer imamo po četiri sata čekanja na granicama Neum – Klek Neum 1 i Neum 2 Zaton-Doli. Neum je blokiran prema RH i prema BiH jer imamo kozji put koji ide preko Svitave u širini tri metra. To nije magistralni put, – rekao je Dalibor Krešić predsjednik udruge Naš Neum.

Krešić je rekao kako je u ljetnim mjesecima zbog granica problem prijevoz trudnica do rodilišta.

– Problem je što nemamo bolnicu u Neumu i kotiramo prema Dubrovniku i Mostaru gdje idemo u bolnice. Neum je mlad grad, a 90 posto djece se rodilo u RH. Nas bi policija pustila na granici, ali joj mi ne možemo prići od gužve, – objašnjava Krešić. Rekao je kako je hrana u Neumu skuplja zbog skupljih troškova dostave.

Kaže da stanovnici Neuma traže da se za njihove potrebe otvore granični prijelazi prijelaz Vukov klanac i Duži – Imotica.

Vinko Sentić predsjednik Općinskog vijeća Neuma je rekao kako su građani najmanje zainteresirani za blokade prometnica, ali su na njih primorani.

– Imamo informaciju da će biti otvoren granični prijelaz Duži – Imotica, a mi tražimo otvaranje prijelaza Vukov klanac. Promet je i bez kontrola pregust, – rekao je Senić i dodao kako je što ažurnije potrebno napraviti cestu Neum – Stolac.

Dodao je kako bi na sastanku Vlada BiH i Hrvatske trebalo biti govora upravo o ovom problemu Neumljana.

Seth turist iz New Yorka koji se našao u Neumu kad je blokirana prometnica za Bljesak.info je rekao kako bi rješenje za probleme Neumljana bila izgradnja druge ceste.

– Mislio sam da se radi o prometnoj nesreći, ali su mi objasnili da se radi o blokadi. Lokalno stanovništvo se buni zbog prometa. Mislim da bi oni trebali napraviti drugu cestu, – rekao je Seth.

Piše: Bljesak.info

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije