Ostanimo u kontaktu

ENOLOŠKI PERFORMANS

‘BLAŽ enology’ četvrtu godinu zaredom u Međugorju okupio stotine ljubitelja vina

Objavljeno prije

Danima iščekivani enološki performans Blaž enology na kojem je svoja vina, autohtone hercegovačke sorte žilavku i blatinu, predstavilo 25 vinarija iz Brotnja i Hercegovine, u četvrtak, 5. rujna, je održan u Međugorju.

Među više stotina gostiju iz Hrvatske, BiH, ali i šire, bili su i brojni političari, gospodarstvenici, sportaši, znanstvenici…

U Međugorju su bili i predstavnici Reda vinskih vitezova Europe koji okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, a članovi su mu ugledni enolozi, vinogradari te brojni znanstvenici, umjetnici, liječnici, diplomati i crkveni velikodostojnici…

Brotnjaci su se pohvalili i kako se u Gradnićima nalazi najstariji vinski podrum u Bosni i Hercegovini koji je davne 1855. godine sagradio tadašnji župnik fra Petar Bakula, a podruma će zasigurno biti još jer zanimanje za vino sve više raste pa su uručene i diplome za čak 53 polaznika nedavno održanog prvog stupnja tečaja somelijerstva, koji je organiziran u suradnju udruge BLAŽ i Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori su se u ovoj večeri sjetili i jednoga od pokretača vinarstva u Hercegovini koji njeguje obiteljsku tradiciju proizvodnje grožđa i vina čuvenih sorti te već desetljećima proizvodi vino u buteljama – iz ljubavi i s ljubavlju uživajući u toj proizvodnji. To je vinar Stanko Stankela Vasilj, kojemu je posebno priznanje uručio predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. sc. Nevenko Herceg, a festival je otvorio Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a.

Sve to bilo je popraćeno i glazbenim nastupima Branimira Bubice i klape Sebenico, Marka Škugora i Dua Intime. S njima su između vinskih gutljaja i slasnih zalogaja, koje je pripremao jedan od najboljih kuhara na ovim prostorima Nihad Mameledžija, do kasno u noć pjevali i brojni gosti na bazenu Sportskog centra Međugorje.

Sportski centar Međugorje

Napraviti vino je umjetnost, a mnogi umjetnici ne kriju kako im je upravo vino potrebno za inspiraciju pa ni na ovogodišnjem BLAŽ-u nije izostao taj spoj umjetnika i vina.

Bile su izložene oslikane vinske bačve. Djela su to umjetnika nastala na Likovnoj koloniji Krešimir Ledić, uz to je sinoć akademski slikar Ante Ljubić Car oslikao još jednu bačvu koja ja prodana na aukciji, a iznos je namijenjen za humanitarnu udrugu Marijine ruke.

Enolozi su kazali kako su optimistični kada je u pitanju kvaliteta ovogodišnjeg grožđa i vina. Očekivati je izuzetno dobru godinu, sitna je bobica, ima više arome što bi značilo iznadprosječnu kvalitetu vina, pa se već sada s nestrpljenjem očekuje peti po redu enološki performans Blaž enology 2020.

GI SINOVI I KĆERI NERETVE

Ivo Matičević nakon petnaest dana pješačenja stigao u Zagreb

Objavljeno prije

Ivo Matičević je danas stigao iz Metkovića u Zagreb nakon 15 dana pješačenja kako bi skrenuo pozornost javnosti na loše stanje zdravstvene skrbi u dolini Neretve. Kako je napisao na društvenim mrežama, Matičević će se danas posvetiti sebi, a sutra, 29. siječnja najavljuje kako će se posvetiti institucijama.

Tako će sutra, 5 do 12 ispred Ministarstva zdravstva održati govor, no neće pregovarati ni s kim jer, kako je rekao, svi imaju na stolu što trebaju napraviti.

– Prošao sam Hrvatsku na noge, razočaran sam viđenim u što su građane doveli u ponosnim zavičajima (dolina Neretve, Makarska rivijera, Dalmatinska zagora, Lika, Kordun) i po ostalim djelovima Hrvatske. Svi se trebamo trgnuti iz sna i reći dosta. Ljudski život se ne smije ugrožavati, a po svjedočenju stanovnika RH je opasno ugrožen.

Zbog svih ljudi koje sam upoznao idem sa Ksavera na Markov trg ispred Vlade i Sabora da pošaljem poruku da je dosta uništavanja Hrvatske jer neću dopustiti da su heroji ginuli uzalud, nemam to pravo, a vi se priključite ako smatrate da je vrijeme. To će biti prosvjedna šetnja i pozivam sve da se priključe bez obzira tko oni bili. (…) Znam da puno od vas tražim, ali 29.1.2020. godine svi zajedno trebamo stati i reći dosta.

Ja osobno ne želim nikakve dočeke po povratku kući, ali vas pozivam da se umjesto toga 5 do 12 pojavite ispred Doma zdravlja Metković i na taj način odate poštovanje svojim obiteljima. Zajedno ćemo ovo napraviti i nećemo biti huligani premda zaslužuju da budemo, ali bit ćemo dostojanstveni do KRAJA. Prešo sam 500 km na noge za vas i uvjerili ste me da ovo nije Hrvatska kao što se predstavlja u medijima.
Isplati se boriti za život u Hrvatskoj. – dodaje Matičević u svojoj objavi za medije u grupi GI sinovi i kćeri Neretve.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije