Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

AUTORITET, ALI I OSOBNOST

Bez usvajanja radnih navika nema ni pravilnog odnosa prema radu

Objavljeno prije

djeca, autoritet, odgoj, računala

Kurikularna reforma i sve reforme u obrazovnom sustavu imaju za cilj rasteretiti učenike, osloboditi ih suvišnih podataka, umanjiti težinu školske torbe, uputiti ih u sve tajne digitalnog doba, osloboditi ih nepotrebnog bubanja gradiva, pripremiti ih za razmišljanje i donošenje vlastitih zaključaka te ih pripremiti i za cjeloživotno obrazovanje.

Stručnjaci preporučuju samo dva sata gledanja u ekran računala ili u zaslon mobitela, pravilnu prehranu, kvalitetan odabir izvanškolskih aktivnosti i niz drugih savjeta, s ciljem stvaranja kreativne ličnosti sposobne za sve vrste životnih i radnih izazova.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Iako se nekada govorilo i o pravilnom korištenju slobodnog vremena, te o stjecanju radnih navika, čini se da se o tomu sve manje govori.

Današnja djeca (učenici) već od rane dobi opterećena su aktivnostima koje često nadmašuju njihove psihofizičke mogućnosti. Roditelji vole dijeliti savjete i zadatke a mnogi u svojoj djeci vide ostvarenje ideala koje njihovi roditelji iz raznih razloga nisu mogli ostvariti.

Sveznalica 7400xXpx

U neka davnija vremena djeca su živjela u višečlanim obiteljima, posebno u ruralnim sredinama. Od najranijeg djetinjstva sudjelovali su u gospodarskim aktivnostima obiteljske zajednice, a kako bi odrastali te su aktivnosti iziskivale sve veću tjelesnu izdržljivost. Gledali su kako se sije i žanje, bere duhan ili grožđe, proizvodi mošt, kruni kukuruz, mijesi i peče kruh, ili kako se uzgajaju i zašto služe svinje, pilići, konji, magarci i krave..

U ljetnom dijelu godine budili bi se u četiri ili pet sati ujutro i odlazili s roditeljima zalijevati tek posađeni duhan, u lipnju i srpnju pomagali bi u okopavanju kukuruza, kasnije u berbi rajčica i grožđa. I po povratku s nastave za djecu je bilo posla, a najčešće bi morala za ovcama s tim da po povratku sve ovce budu na broju. Svoje, uvjetno rečeno, slobodno vrijeme provodili su u berbi kupina za prodaju u seoskim poljoprivrednim zadrugama, sušenju smokava i sušenju duhana, sve to za prodaju i namicanje sredstava za život obitelji, pa i za opremanje učenika za novu školsku godinu.

Uz sve to, djeca su po završetku nastave jednom ili dvaput tjedno ostajala na vjeronauku u crkvama (ako su bile blizu škola), dok bi ljeti obavezno pohađali vjeronauk u sjedištima svećenika i pripremali se za primanje svetih sakramenata (krizma, pričest).

Po završetku osnovne škole (koje su se nažalost počele zatvarati krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća ili sedamdesetih zbog odlaska stanovnika u gradove ili u Njemačku), većina učenika upisivala se u tzv. škole učenika u privredi, a oni s nešto boljim ocjenama u gimnazije ili u vjerske gimnazije i te su škole u većini slučajeva uspješno završavali. Evo i zašto?

U ranom djetinjstvu stjecali su radne navike koje su odgovarale tim vremenima i nije im se bilo teško prilagoditi novim obvezama. Upravo zbog takvog odnosa prema učenju i životu mnogi su stekli visoko obrazovanje i u radu u cijelosti ispunjavali svoje stručne i radne zadaće. Jednako tako su se prema obvezama odnosili budući trgovci, tokari, vodoinstalateri, zidari, tesari, vozači, strojovođe, poljoprivredni tehničari, električari, krojačice i krojači i svi ostali.

Tada nisu postojali projekti za edukaciju i razna savjetovanja za učenike i roditelje. Djeca su gledala i upijala znanja i iskustva roditelja, učitelja i svećenika a sve što su vidjeli i naučili primjenjivali su u životu.

Jasno je da se vremena o kojima govorimo nikada više neće vratiti, ali to i nije cilj ovoga teksta. Cilj je traženje odgovora o tomu kako djeca stječu radne navike i stječu li ih uopće, te o tomu koliko današnje mlade generacije poštuju i mogu li uopće imati i poštovati autoritete roditelja, učitelja, prijatelja…

Na tome bi trebali više raditi svi koji se bave pitanjima odgoja i obrazovanja, ali ipak uz uvažavanje individulanih sposobnosti i vizija svake mlade osobe.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

GALERIJA GKS-a METKOVIĆ

Otvorena izložba slika ‘La vita e Bella’, naše sugrađanke Lajle Mišur Volarević

Objavljeno prije

La vita e Bella’ naziv je izložbe slika naše sugrađanke Lajle Mišur Volarević koja je otvorena večeras u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković. Uz autoricu, o izložbi su govorili ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i autorica predgovora u katalogu izložbe Ivana Baće, a u glazbenom dijelu nastupio je Renato Ereš.

Riječ je o prvoj izložbi Lajle Mišur Volarević u galerijskom prostoru GKS-a, a kako je istaknula na otvorenju, retrospektiva je to njezina rada. Izloženo je čak sedamdesetak slika, a motivi su sve one uspomene iz autoričinoga okruženja koje je podsjećaju na djetinjstvo i proživljeni život.

„Motivi su različiti, a može se primijetiti da se neki ponavljaju i na više slika. Zapravo je to moje djetinjstvo i moj proživljeni život. Odabrala sam naziv ‘La vita e Bella’ jer život ne želim gledati negativno. Bez obzira na uspone i padove! Moramo shvatiti da je život lijep i živjeti“, kazala je Lajla Mišur Volarević.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

U samome predgovoru, autorica Ivana Baće je istaknula kako se kroz svoj cjelokupan opus Lajla Mišur Volarević bavi nevelikim brojem tema, koje su u stalnoj mijeni, baš kao i njen te život grada i ljudi.

– Može li se reći da je Lajla slikarica Metkovića ili možda Neretve? U topografiji svakoga mjesta postoje fizičke lokacije uz koje se vežemo i na njih stalno slažemo privatna sjećanja puna emocija radosti i gubitaka, detalja koji su javnosti nezanimljivi. Pa evo nekoliko metkovskih: Liman, feral, park, korzo, crkva sv. Ilije, ada, metkovska luka… Učiteljica mnogim naraštajima već više od pola stoljeća nenametljivo gradi svoj univerzum prepoznatljiv po biomorfnim temama i motivima. Izložba ‘Život je lijep, La vita e Bella’ ostaje kao zaključak dosadašnjega rada, bez obzira na sve teškoće i nedaće koje prate ljude kroz život. Kao i sam život, slike imaju slojeve, međuprostore, ritmove, veze i odnos. Život se kontinuirano nastavlja, a slike ostaju kao nepomični svjedoci ljudskoga i lijepoga. Sadržaj ove retrospektivne izložbe je prstohvat veselja, red činjenica o našem životu – zato smo, uostalom, i birali kako jesmo Lajline slike za naše privatne prostore, – napisala je autorica predgovora u katalogu Ivana Baće.

Sveznalica 7400xXpx

Vrijedi istaknuti kako je Galerija GKS-a večeras bila potpuno ispunjena, a Lajlu su došli podržati obitelj, prijatelji, kolege te brojni sugrađani, među kojima je bila i pročelnica Upravnoga odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.

Izložba ‘La vita e Bella’ ostaje otvorena do 17. travnja, a svi zainteresirani mogu je pogledati svakim radnim danom u vremenu od 9 do 13 sati. Organizator izložbe je Ustanova za kulturu i sport Metković, a otvorena je uz potporu Grada Metkovića.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije